1. Doctoratul nu este legat de medicina. Este o forma de studii post-universitare. Dupa ce termini facultatea, poti incerca sa studiezi aprofundat o problema si daca obtii niste rezultate noi si inovatoare, poti scrie intr-o lucrare (cam 200-250 de pagini) despre studiul tau si sa sustii respectiva problema intr-o universitate. daca comisia desemnata de facultate din profesorii ei considera ca ai studiat bine si ai obtinut rezultate valoroase, te va declara doctor in stiinte (cel mai inalt titlu stiintific disponibil).
2. Dupa terminarea facultatii de medicina, poti sa te inscrii la doctorat chiar in cursul rezidentiatului, vei avea 4 ani ca sa iti scrii teza. Finisare, in limba romana, are alt sens, cauta in DEX.
3. Dureaza 4 ani, dar poti primi prelungiri.
4. In primul an faci niste cursuri si studiezi literatura deja publicata in problema aleasa. In urmatorii ani faci tu un studiu personal care sa iti aduca informatii noi, sa valideze o ipoteza nou, etc, scrii cateva articole cu rezultatele obtinute si scrii teza in sine (in care descrii punctul de plecare, stadiul in care se gaseste stiinta in momentul respectiv, ipotezele de lucru, metoda de studiu, rezultatele obtinute, discutii asupra lor si concluzii. Trebuie sa aiba minim 200 de pagini, maxim 300.
5. Cauti o idee, apoi un profesor care sa aiba interes in acel domeniu (sau intai un profesor care sa te ajute sa faci niste studii preliminare pentru a gasi ideea de pornire), apoi iti faci un dosar de inscriere (cateva acte), iti iei un atestat intr-o limba moderna, apoi dai un examen medical (se da in toamna fiecarui an) si daca il promovezi, esti inscris la doctorat.
6. te poti inscrie imediat dupa licenta, dar e greu sa gasesti o idee de studiat daca nu ai niste ani de exeperienta in spate.
1.Dar pot lucra intr-o clinica medicala din Roamania, insa doctoratul sa il fac in alta tara?
2. Ce drepturi voi avea eu cu documentul de doctorat?
1. Da, daca un profesor de acolo vrea sa iti conduca lucrarea si universitatea respectiva te accepta. Insa va trebui sa mergi in universitatea respectiva sa-ti desfasori studiul (ceea ce poate fi scump).
2. Sa porti titlul de doctor in stiinte si sa poti da examen pentru un post in sistemul universitar (trebuie sa ai doctorat pentru a fi chiar si asistent universitar)
Eu acum sunt ultimul an la facultatea de medicina insa nu prea sunt infromata despre doctorat si as dori ca la rezidentiat sa aplic pentru rezidentiat la obstetrică-ginecologie si as dori ca in acelasi timp sa fac si doctoratul.
Adica, daca imi voi da straduinta si voi sustinte doctoratul in obstetrică-ginecologie dupa 4 ani, voi fi doctor in stiinte in domeniul acesta si voi putea da examen pentru un post in sistemul universitar?(evident ca tot in domeniul ginecologiei).
In primul rand trebuie sa iei rezidentiatul pe ginecologie, ceea ce nu este neaparat de la sine inteles. In al doilea rand, cand te vei inscrie la doctorat trebuie sa ai o idee de studiu. Adica ce vrei tu sa studiezi, ce ideea ai, despre ce este vorba? A aplica este o traducere gresita din engleza, are alt sens, nu il poti folosi in acest context.
daca după ce iei rezidentiatul in obstetrica-ginecologie vei reusi sa gasesti o idee valabila, care sa aiba premisele ed a fi inovatoare si buna de pus in practica, sunt convinsa ca vei gasi un profesor care sa vrea sa iti indrume lucrarea. Insa sa stii ca asta este principalul examen, fiindca ideile astea nu circula peste tot, trebuie luni de studiu foarte aprofundat al unei probleme pentru a gasi o idee si adesea descoperi ca ai studiat zilnic 12-14 ore timp de jumatate de ani si ca ideea pe care ai mers se inchide si trebuie sa o iei de la capat. Lucrurile nu merg liniar, nu toata lumea face doctorat, ci numai maxim 10% din absolventii de medicina, cei care au puterea de munca si gandirea de cercetator. Straduinta este necesara, dar nu suficienta, trebuie sa fii deosebit de bun indomeniul ales. da, daca esti doctor in stiinte medicale, poti da examen pe un post de asistent universitar (daca si cand acesta se scoate la concurs, in ultimii 6 ani astfel de concursuri au fost extrem de rare)
Multumesc mult de raspuns!
Ultima intrebare. Dupa ce criteriu se clasifica categoriile medicilor? De exemplu categoria 1, 2, 3 si superioara? Doctorantul ce categorie are?
Nu exista o asemenea clasificare a medicilor, unde ai gasit-o.
Medicii sunt rezidenti, specialisti si primari, in fnctie de ultimul examen pe care l-au promovat. Doctorandul sau doctorul nu au nici un fel de statut special, este un titlu stiintific si de cercetare, nu influenteaza activitatea medicala.
DOCTORÁT, doctorate, s. n. Stagiu de calificare științifică superioară, efectuat după terminarea studiilor universitare, în vederea obținerii titlului de doctor (2); examen final, de susținere a unei lucrări, dat pentru obținerea acestui titlu; titlu de doctor (2) obținut în urma acestui examen. – Din fr. doctorat.
sursa: dexonline.ro