BUNA
Ștefan al III-lea, supranumit Ștefan cel Mare (n. 1433, Borzești - d. 2 iulie 1504, Suceava), fiul lui Bogdan al II-lea, a fost domn al Moldovei între anii 1457 și 1504. A domnit aproape 50 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său, țara a dus multe lupte pentru independență împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei. Mai multe dintre bisericile și mănăstirile construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.
În vremea lui Ștefan cel Mare, Moldova se întindea peste toate ținuturile de la Carpații răsăriteni până la Nistru.
. Țara era apărată de cetăți ca Soroca, Tighina și Cetatea Albă la Nistru, cetatea Chilia la Dunăre, cetățile Hotinului și Sucevei la Nord, spre Carpați Cetatea Neamțului, iar pe Siret Cetatea Nouă a Romanului. Moldova era stabilă politic și bogată.
Figura și perioada lui Ștefan au fost o puternică sursă de inspirație pentru scriitori români. Iată o listă neexhaustivă de asemenea creații:
Barbu Ștefănescu Delavrancea, Apus de soare;
Dimitrie Bolintineanu, Muma lui Ștefan cel Mare;
Dimitrie Bolintineanu, Visul lui Ștefan cel Mare;
Vasile Alecsandri, Dumbrava roșie;
Ultimii ani de domnie au fost ani de pace. Bătrân și bolnav de gută, i s-a amputat un picior. După o domnie îndelungată de 47 de ani - neobișnuită pentru acele vremuri - marele domnitor și-a închis ochii la 2 iulie 1504.
În cursul domniei sale Moldova a cunoscut o înflorire fără precedent. Luptând de la egal la egal cu vecini mult mai puternici, Ștefan cel Mare a reușit să impună Moldova ca un stat cu drepturi aproape egale.
Cam atat! bafta.
Stefan Cel Mare s-a nascut la Borzesti in anul 1433 si a decedat pe 2 iulie 1504.
Stefan cel Mare a avut o domnie foarte lunga, de 47 de ani, timp in care a reusit sa tina piept Imperiului otoman si celorlalti vecini puternici, uneori vrajmasi. Stefan a fost proclamat domn in 1457, pe campia "Dreptatii". rimele lupte le-a purtat cu fostul domn, Petru Aron - care era chiar unchiul lui - pe care l-a invins si l-a alungat. Acesta s-a refugiat in Transilvania, aflata sub stapanirea regelui Ungariei, Matei Corvin. Stefan a intrat astfel in conflict cu acesta, care a si navalit cu o oaste puternica in Moldova. Dar voievodul l-a infrant la Baia si i-a risipit armata, regele insusi fiind ranit in lupta. Au urmat apoi batalii cu tatarii.Cea mai stralucita victorie a avut-o Stefan cel Mare asupra turcilor, in 1475, la Vaslui.
A murit de o rana de la picior care s-a agravat in timp si a fost inmormantat la manastirea Putna, pe care chiar el o zidise.
Nu stiu, am incercat sa-ti dau raspuns exact la subiect. Sper sa-ti fie de ajutor.
anonim_4396 întreabă: