Nu ai nevoie sa fi pe profil bilingv (daca la asta te referi). Trebuie sa inveti engleza si sa iei un examen de genul: Cambridge, ielts, teofl. depinde de tara si facultate fiecare examen. Cambridge-u e la moda, da acum si-a mai pierdut din "calitate" sa zic asa, ma refer la faptul ca ielts-ul e mai bun (vorbesc din experienta colegilor mei)
Acuma depinde unde mergi. Cand si cum trebuie sa te pregatesti? Ar trebui sa incepi de pe acum. Inscrierile de obicei incep prin luna februarie a anului in curs si sunt de genul: Tu iti prezinti canditatura unei facultati. (in momentul acela nu trebuie sa ai cine stie ce) Ai nevoie de o scrisoare de intentie, personala (aceea este foarte importanta, se pune multa atentie pe ea). acolo explici de ce vrei sa mergi la ei, ce vrei sa inveti, ce pasiuni ai si destul de important ce te recomanda (concursuri, premii, voluntaria, diplome extrascolare care sa fie pe domeniu in care vrei sa mergi). Dupa mai ai nevoie de o scrisoare sau 2 de recomandare de la anumiti profi. de ex daca mergi pe info de la profu de info si sa zic de la profa de engleza ca de ex. (atentie, toate aceste documente trebuie sa fie in engleza si fara nici o greseala de exprimare, gramaticala etc, cel mai bine pui un profesor de engleza sa te ajute sau mergi la un traducator) Apoi probabil mai sunt ceva acte legate de liceu.ce clasa esti, idk, diploma de 10 clase presupun (astea sunt prea putin importante) Conducerea facultatii va lua in considerare aplicarea ta (mai mult in functie de aceste scrisori, nu de medii sau altceva) si iti va impune un interviu. de obicei prin skype, sa va cunoasteti....toate acestea se termina de obicei cu o propunere, un targ: gen te accepta daca iei media in BAC nu stiu intre 8 si 9, 50 (o medie asa la facultati) dar de obicei iti cere peste 8, 6 media de la bac si peste 8 sau 9 la o materie gen fizica (daca mergi pe asa ceva, am colegi care merg) sau informatica, matematica.
E foarte fain in Anglia si noi suntem priviti bine de straini fiindca la noi se face scoala mai multa decat la ei, e un nivel mai mare (dupa parerea mea, e si prea mult)
Dar in Anglia dupa cum stii facultatea nu e gratis pentru nimeni, dar exista o oferta, ce consta intr-un imprumut guvernamental, pe care il vei restitui dupa ce termini facultatea dar treptat (gen iti ia 5% din salar daca te angajezi acolo dupa ce termini si ai la dispozitie vreo 3 ani parca sa te angajezi, dar daca nu reusesti sa te angajezi nu e o problema cumva se uita pana la urma de imprumut, idk, aceste delatii nu le stiu prea bine, dar e destul de ok, sunt multi studenti din Anglia ce profita de imprumut de ce nu am face-o si noi?
Cam asta ar fi... deci cam in clasa a 12a in decembrie primul sem ar fi foarte ok sa stii toate chestiile astea, sa stii unde aplici si la cate aplici si sa incepi sa-ti construiesti dosarul astfel in cat in feb, martie, aprilie (perioada inscrierilor) sa fi pregatita.
in rest iti recomand sa intri pe siteul celor de la edmundo (cauta pe google, cauti acolo informatii despre toate astea, poti sa si suni la ei si sa te inscri, ei te pot ajuta sa aplici, au relatii cu toate facultatile din Anglia si nu numai si chestia asta e gratis)
examenul de limba poti sa-l dai si in sem 2 cls a 12a dar prin martie cel tarziu ar fi de preferat.
si sa participi la RIUF, cand se mai organizeaza
Mulțumesc mult de tot! Sunt abia a 7-a, dar nu știam dacă ar trebui anul viitor sa ma orientez spre un profil bilingv. Din mesajul tău am dedus ca ești la o facultate în străinătate, deci mi-ai putea spune cum e acolo? care sunt standardele?
Sunt clasa a 12a dar m-am informat bine pentru a aplica la o facultate in strainate, da am ales sa raman aici, pentru moment. am multi colegi care au aplicat carora le-au dat "ok"-ul si le-au cerut sa ia nota x si y in bac... etc multi au renuntat (eu de ex m-am razgandit si nici nu am mai aplicat) In fine. oricum am multi prieteni pe acolo, ideea e ca esti vazut bine ca student, dar trebuie sa te stii bine cu limba engleza (ceea ce e greu adica, n-ai cum sa vb o viata roamana si apoi sa mergi acolo, oricat ai invata tu gramatica, vocabular, expresii, oricat ai citii, trebuie efectiv sa mergi si sa vorbesti sa iti intre in cap) am prieteni care primele sesiuni de examene le-au picat datorita limbii engleze (cele orale) Despre standarde nu stiu daca ti-as putea oferi o parere, pentru ca nu am una formata. nu stiu, e greu normal ca e greu si standardele sunt inalte, ai nevoie si de bani ca sa te intretii, acolo e mai ieftina chiria decat campusul (invers fata de noi, dar in campus e mai bine sa stai) In concluzie daca mergi si rezisti acolo si din punct de vedere material si sa-ti iei toate examenele, te-ai realizat. Si da, ar fi ok sa mergi pe bilingv sau intensiv engleza, bravo tie ca stii ce vrei si te o iei in directia aceea. Cheia e sa iti doresti, sa stii sa iti doresti si apoi in momentul urmator dupa ce te-ai hotarat ce vrei sa mergi in directia aceea, sa faci pasi doar pentru a realiza ce vrei, astfel vei reusi Noroc.
CordovanRaul întreabă: