1. Sincer, mie mai grea mi s-a parut clasa a 8-a, in sensul ca la liceul meu toti profesorii trageau de noi la fiecare materie, in loc sa ne lase sa ne axam pe materiile de examen. Si eu, cum eram perfectionista, ma chinuiam sa fac bine la tot. Acum, depinde ce fel de profesori o sa intalnesti tu.
2. Mie chimia nu mi s-a parut grea, dar pur si simplu nu mi-a placut (doar parerea mea, pentru ca am o inclinatie spre uman). Ideea e ca, daca ai noroc sa prinzi o profesoara al carei stil de predare ti se potriveste, o sa ti se para usoara. Trebuie sa fii atenta sa nu pierzi sirul lectiilor, pentru ca, dupa cum inaintezi in materie, se vor lega intre ele lucrurile, exact ca la matematica. Daca nu intelegi, te sfatuiesc sa intrebi neaparat profesoara sau un coleg care se descurca, fara rusine, ca sa nu ramai in urma.
3. La matematica, daca te-ai descurcat si aveai o baza de dinainte, nu o sa ti se para foarte greu. Nu mai stiu exact ce se facea cand eram eu in clasa a 7-a, stiu ca o sa aveti si notiuni de algebra si notiuni de geometrie si o sa incepeti sa le aprofundati. Se fac ecuatii, inecuatii, teoreme la geometrie pe care trebuie sa le aplicati in figuri. Mai multe informatii despre materie gasesti aici: https://www.mykoolio.com/programa-scolara/matematica/clasa7.html
4.Latina, din cate stiu eu, se facea pe clasa a VIII-a? Dar banuiesc ca s-a schimbat? In fine, nu o sa fie cine stie ce. O sa invatati tot felul de legende (ex. Legenda intemeierii Romei), pronuntia, usoare notiuni de gramatica si, eventual, o sa traduceti texte. Oricum, cand ajungi la liceu, latina nu se mai face decat la filologie (si o sa dai teza din ea). La celelalte profiluri, nu se va mai face. Acum, daca profesorul/profesoara voastra o sa auda ca multi din clasa vor da la filologie, poate o sa puna putin mai multa presiune pe voi. Daca esti bun la romana, nu o sa ti se para prea grea nici latina.
《 Acum, daca profesorul/profesoara voastra o sa auda ca multi din clasa vor da la filologie, poate o sa puna putin mai multa presiune pe voi.》a noastră era ceva gen 'tu nu dai la filo, poți învața pentru teza/examen'(era vrea când examenul de admitere inlocuia teza data la clasa și in fiecare semestru, iar la final sau când dădea test ne putea sa scriem o compunere despre un citat, nu gramatica, exerciții ca restul )
Profesori si profesori...
Pe noi ne asculta in fiecare ora din traduceri si pronuntie, cateodata si din teorie . Am fost prima persoana pe care a ascultat-o, si am facut greseala sa nu stiu ziua, luna si anul intemeierii Romei. Asa privire mi-a aruncat de am ajuns sa le stiu perfect si in ziua de azi, dupa aproape 5 ani .
Aveam problema asta cu proful de istorie din generala
Ma transferasem într-a 5a la alta scoala și în a 6a înapoi la vechea școală din cauza unei profesoare. De când m-a văzut înapoi (bine, nu chiar prima ora), în fiecare ora trebuia sa ma întrebe din lecția pe care o preda. În a 8a întrebăm Wikipedia și îmi scriam lecția în caiet (interesant e ca începea sa povestească chestii care nu erau nici in manual și pe alea vroia sa le stim). I-am spus odată tot ce îmi notasem cap-coada când ma întreba ceva și tot 7 aveam (nu dădeam teste, doar ascultat și aia era media mea la istorie-singura medie de 7 din toți anii)
Aveam la facultate o colega din generala căreia ii plăcea istoria dar din motive financiare nu a plecat la istorie (alt oraș, facultate mare etc) și începuse odată sa scrie niște ani și m-am trezit ca ii spuneam și evenimente din acei ani
Daca iti place sau nu o materie, depinde mult si de profesor. Unii inclina sa spuna ca le plac stiintele exacte, altii nu. Mie in liceu mi-au placut istoria si chimia. Am dat examen la chimie si l-am luat cu 10. Asta datorita celor 2 profesori de chimie pe care i-am avut.
Dar in facultate si in viata nici una din cele doua materii nu mi-au folosit.