| Raicu_Aura_2001 a întrebat:

sunt aproape de 3 ani aici in Spania! Sunt in clasa a 8 a, vreau sa zic ca in Romania eram foarte integrata cu colegii din clasa ba chiar aveam si o prietena cea mai buna! Era perfect...dar aici in Spania nu ma pot integra cu clasa ..sunt cateva grupuri de fete. fete cu baieti si vad ca se inteleg foarte bine ..cand se fac grupuri in clasa pe jocuri si dastea eu n am cu cine. vreau sa zic ca nu sunt integrata asa bine( nu stiu nici limba spanuola ca romana doar lucrurile esentiale) sa fie asta o problema? DAU FUNDA LA CEL MAI BUN RASPUNS CARE CONSIDER CA MA POATE AJUTA!

Răspuns Câştigător
| BabyDollFaux a răspuns:

Salut! Suntem intr-o situatie similara. Si eu locuiesc de aproape de 3 ani in Italia, si am intalnit probleme cu integrarea. Ignora persoana care a zis ca trebuia sa stii limba la perfectie, fiecare are ritmul lui. Sa inveti o limba straina nu e usor, depinde de fiecare. Anyway. Da, este posibil ca problema integrarii sa fie chiar limba. Insa nu ai de ce sa te ingrijorezi. Iti pot da cateva pont-uri care sa te ajute sa inveti mai bine limba:
* Uita-te la filme in spaniola, la inceput poate nu o sa iti placa, dar cu timpul te obisnuiesti
* Uita-te peste site-uri in spaniola
* Citeste carti in spaniola
* Asculta muzica lor (eventual cauta artisti din genuri care iti plac, pop, rap, rock etc)
* Ai putea sa incerci sa descoperi vlogger spanioli, sigur ar trebui sa fie!
Uitandu-te poate te-ar putea ajuta, multi oameni invata engleza cu ajutorul vloggarilor americani de pe youtube.
Uite, tipa asta ( RoxyRocks) face video-uri in spaniola, italiana si engleza. Arunca o privire pe channel-ul ei. Poate ar putea sa iti placa :))
https://www.youtube.com/channel/UCP-WX99XvwJ7QPzBAZJmHFw

^ Cand faci toate astea si dai peste un cuvant dificil, cauta in dictionar. Mai rapid, poti cauta pe google translate pe telefon sau sa iti instalezi o aplicatie.
* Cel mai important este sa conversezi. Inveti lucrurile practicandu-le. Vorbind cu alte persoane te va ajuta sa "iti dai drumul" si chiar sa inveti mai bine limba. Auzind cuvinte noi te va ajuta, si daca intelegi si subiectul despre care se vorbeste, e foarte probabil sa prinzi o vaga idee despre ce ar putea insemna cuvintele pe care nu le stii. Nu te rusina sa intrebi de un cuvant pe care nu il stii atunci cand vorbesti cu persoana respectiva.Tocmai asa inveti.
Imagineaza-ti: Sa zicem ca vorbesti cu cineva, continui si te blochezi fiindca nu stii cuvantul pe care vrei sa il zici in spaniola, nu te panica. Pur si simplu intreaba! Incearca sa descrii ceea ce vrei sa zici. Sa zicem ca vrei sa spui "pisica" si nu stii cum se zice in spaniola. Si pur si simplu intrebi gen "uhm, cum se spune la animalul ala care e x si este y". Am dat un exemplu putin stupid dar sper ca ai prins idea. Am patit asta de 1000 de ori dar stiam ca nu am de ce sa ma rusinez, fiindca si colegii mei stiau bine ca nu vorbesc ca lumea italiana, si chiar se distrau cand incercau sa isi dea seama despre ce cuvant vorbesc. Daca colegii tai nu sunt niste nesimtiti, chiar nu au de ce sa iti raspunda urat. Deci fii linistita.
Ok, insa acum probabil te gandesti "cum sa conversez daca nu am cu cine?"
Cum am spus, e posibil sa nu te fii integrat foarte bine din cauza limbii. Probabil si colegii tai stiu ca nu vorbesti bine spaniola, si au impresia ca poate atunci cand incearca sa vorbeasca cu tine, nu vei intelege.Scoate-le impresia asta din cap. Fii cat mai extrovertita. Nu trebui sa te retii din cauza dificultatii limbii sau accentului, de fapt, chiar incearca sa te "mandresti" cu asta. In sensul ca trebuie sa fii increzatoare.Eu am reusit sa imi fac niste amice chiar pe baza lucrului astuia. Le placeau faptul ca am un accent ciudat, plus faptul ca sunt si raraita =)) O perioada si eu m-am inchis in mine din cauza faptului ca nu vorbeam bine limba. Am reusit sa trec peste perioada aia care ma facea sa ma simt groaznic, si am incercat sa ma mai deschid, si sa nu imi mai fie frica de ce ar putea crede altii despre mine din cauza faptului ca nu cunosc bine limba italiana. Iar acum totul e ok si ma inteleg bine cu toata clasa, chiar daca eu nu sunt o persoana sociabila. Acum nu stiu daca si tu aveai problema cu timidatea, insa ma gandeam ca ar fi bine sa mentionez asta. Avand in vedere ca amandoua suntem in aceeasi situatie, am zis ca poate si tu ai trecut cam prin aceleasi chestii. Incearca sa fii mai atenta in jur, sa observi ce e "la moda" prin clasa, ce discutii au, despre ce noutati vorbesc etc. Cand vezi o persoana cu interese comune, incearca sa te bagi in seama cu ea si sa vorbiti despre lucrul ala. Sau un simplu "Imi place tricoul tau" chiar ar putea ajuta. Un compliment te poate ajuta sa incepi o conversatie.
Dar hei, cine a zis ca e musai sa fii prietena cu toata clasa? Sunt cluburi de sport in orasul tau? Un club de inot, dans etc. De obicei in occident multi copii pe langa scoala mai fac un sport. Alege o activitate care iti place, si apoi cand te alaturi unui club, poti incerca sa vorbesti cu toata lumea, si apoi sa vezi cu cine te simti cel mai bine.
Oricum, te sfatuiesc sa ramai cat mai pozitiva si naturala. Lucrurile vin de la sine. Toti trecem prin diferite perioade care ne dau tot felul de lectii de viata. Incearca sa reflectezi si sa iti dai seama ce ai de invatat din perioada asta. Pana la urma, este o experienta care te ajuta sa te dezvolti. Incearca sa privesti problema asta asa.
Dar cu cat ramai mai positiva, cu atat vei atrage lucruri bune asupra ta :*
Nu stiu care e sistemul de invatamant in Spania, insa daca ai zis ca esti a 8 a, banuiesc ca anul viitor esti la liceu, nu? Poate gresesc. Ma rog, daca este asa, asta inseamna ca daca anul viitor mergi la liceu, schimbi clasa, deci colegi noi, colectiv nou etc. Daca e asa, incearca sa faci ceea ce ti-am zis cu noua clasa. Baga-te in seama cu toata lumea, la inceputul anului toti vor sa se integreze, deci ar fi un start bun. Ma rog, daca gresesc, continua sa ramai positiva cu clasa ta. Daca tot incerci si incerci si ai impresia ca nu iti iese, ai putea sa te muti la o alta clasa. Dar nu te gandi imediat la asta, ai nevoie de putin timp pentru a te acomoda mai bine.
Poate site-urile astea te vor ajuta, daca nu, poti cauta oricand pe google niste sfaturi ( eventual in engleza si, de ce nu, si in spaniola;) )
http://artaeducatiei.com/2010/07/cum-sa-fii-mai-sociabil/

http://www.studentie.ro/......2-a-128446

https://www.quora.com/......-of-people

http://www.succeedsocially.com/groups

Scapa de idea asta care ti-ai format-o cum ca nu te integrezi. Fii cat mai naturala, scapa de inhibitii, deschide-te, ramai optimista si lucrurile vor veni de la sine.
Sper ca te-am ajutat. Daca ai nevoie de ajutor poti sa ma intrebi oricand :*

1 răspuns:
| TrăieşteClipa a răspuns:

In 3 ani trebuia sa stii spaniola la perfectie, chiar fara accent de Bacau.