| PrettyDollRock a întrebat:

Sunt clasa a 5 a.
De cand a inceput doamna sa ne predea verbul nu am inteles nimic.
Acum 2 zile ne-a dat test. si ne-a dat de conjugat si analizat.
Mi-e mi s-a nimerit cel mai greu ca a dat asa :Subiectul 1, 2, 3, 4, 5.
Si la conjugat mi s-a nimerit prezent si mai mult ca perfectul.
Am facut la prezent corect si la mai mult ca perfectul nu am facut nimic corect.Si nici la analiza.
Cand am primit tesele a zis ca am luat 4...(am ce-a mai severa profesoara din scoala si. e vecina mea)
Am intrebat-o:
Ne putem indrepta nota?
Da! Dar nu toata lumea.doar copii care au fost activi la ore, mi-au raspuns.etc,etc.
Conditia este:
O zi aleasa de mine.toata saptamana la tabla, conjugandui si analizand toateee verbele.
Dar cine imi poate explica mai bine cu conjugatul la mai mult ca perfectul.sau analizatul?
Funda

5 răspunsuri:
| Anca95 a răspuns:

Verbela la mai mult ca perfectul se terminsa in general in -sese, -sera.Vezi ca le ai in manual conjugate.

| GumitzaDePepene a răspuns:

Ar fi bine daca ai lua un meditator...el iti explica cel mai bine si ai garantia ca o sa intelegi

| MissIndependent a răspuns:

Si eu am avut probleme la verb, si la analizari inca mai am un pic dar conjugarile le stiu ca pe apa...pai: la mai mult ca perfect ii asa:
eu creasem
tu creasesi
el/ea crease
noi creaseram
voi creaserati
ei/ele creasera
Acum sa-ti explic: Are terminaţii: -m, -şi, -Ø (la a 3-a persoana singular nu are terminatie), -răm, -răţi, -ră
Care sunt asezate imediat după sufixul -se-
Verbele în -a iau sufixul -a- înaintea sufixului -se-, înaintea terminaţiei (cântasem).
Verbele în -î iau sufixul -â- înainte de -se- (hotărâsem).
Verbele de conjugarea a 3-a (care se termina in e) pe langa -se- si terminatile specifice, mai adauga un se inainte de primul se. ex: a merge (verb de conjugarea a 3-a) ii
eu mersesem
tu mersesesi
el/ea mersese
noi merseseram
voi merseserati
ei/ele mersesera

http://diacritica.files.wordpress.com/2010/06/2010-06-21_mmcp.png

http://diacritica.files.wordpress.com/2010/06/2010-06-21_mmcp.png

Astea de sus sunt niste tabele cu exemple...si stai linistita ca si eu in a 5-a eram pasta la toate materile, si acum nu mai am probleme
Bafta!