Salut.Pai da, are dreptate profesoara.E pronume personal.Eu,tu,ea/el sunt personale.Cauta pe google informații despre ambele pronume:personal și reflexiv.Citeste câte puțin despre fiecare și te vei lămuri.Succes!
Ori profesoara nu a predat cum trebuie, ori (100% sigur) tu nu ai înțeles nimic.
Eu/tu/el/ea/noi/voi/ei/ele sunt pronume personale.
Pronumele reflexiv prezintă doar cazurile acuzativ și dativ, iar formele au aceeași persoană și același număr ca subiectul verbului determinant.
Ce fel de pronume crezi ca este "eu" in propozitia "Eu lucrez"? Personal sau reflexiv?
Nu a gresit profesoara. Daca acel pronume e subiectul din propozitie, iar verbul e predicatul, atunci verbul o sa se acorde cu pronumele (o sa aiba acelasi numar si aceeasi persoana). Uite un fel de smecherie: cat timp acel pronume este subiect, atunci nu va fi reflexiv, ci personal ( demonstrativ, personal de politete sau altceva). Nu stiu cum sa iti explic in mod de gramatica acum, dar iti spun ca pronumele reflexiv suna asa: îmi, ne, îți, vă, îşi. Adica pronumele care face legatura dintre actiune si persoana executorului sau a altcuiva, atunci cand cineva face ceva asupra siesi sau a altcuiva (asta la pronume reflexiv). Exemple (ce e scris cu majuscule e pronumele reflexiv): Eu ÎMI fac temele.
Eu ÎL sâcâi pe Daniel. El SE scarpină.
Pronumele personal este definit chiar de denumirea sa, acesta referinduse la o persoana de sine statatoare, nefacand referire la actiune.
In schimb, pronumele personal poate tine locul strict executoruluu (in general subiectului), persoanei asupra careia se exercita actiunea (complement direct), o persoana alaturi de care ai facut ceva (complement indirect) o persoana care se afala intr-un loc (complement curcumstantial de loc), sau o persoana care detine un obiect.
Exemple (din nou, ce e cu majuscule e pronumele personal):
EU sunt Andrei.
Mă duc la EL.
M-am dus cu EL.
Mancarea este a LUI (aici este important ca "lui", "ei" sau "lor", fiind pronume personale, sa nu fie confundate cu pronumele posesiv de persoana a 3-a, acesta fiind "său").
Daca nu ai invatat inca unele lucruri pe care ti le-am explicat, nu iti bate capul cu ele, pentru ca mai mult o sa te incurce. Incearca sa intelegi doar baza explicatiei, fara parti de vorbire sau de propozitie pe care nu le-ai invatat. Eu sunt clasa a 7-a si am 14 ani (in mare am 10 pe linie, nu sunt tocilar absolut deloc, doar ca ma prind usor). Daca mai ai vreo nelamurire, da-mi mesaj. Sper ca te-am ajutat!