Alegerea o faci in functie de domeniul de studiu spre care te vei indrepta dupa finalizarea studiilor liceale. Daca, in viitor, vei dori sa studiezi domenii precum "calculatoare si tehnologia informatiei ", "ingineria sistemelor", "automatica","matematica-informatica" va trebui sa alegi profilul real si specializarea mate-info--- altfel, un alt profil sau o alta specializare nu te va ajuta sa treci pragul admiterii la niciuna din facultatile la care se studiaza aceste domenii.
Dacă te duci la mate-info cel mai mult faci programare care mi se pare poate cea mai logică materie și dacă o înțelegi nu ți se va părea deloc greu. Faza e să nu ratezi startul și să fii atent de la primele ore. Ți-aș recomanda mate-info. Dacă te ții de treabă e și mult mai de viitor.
Salut!
Eu sunt la stiinte ale naturii si am ales acest profil deoarece nu ma intereseaza pe viitor sa devin inginer sau informatician, sau orice legat de computere, iar stiinte fiind un profil real chiar daca ma razgandesc pe parcurs tot pot alege ce facultate doresc. Deci trebuie sa stii daca te intereseaza chiar si putin sa mergi pe domeniul informaticii in viata, deoarece chiar din a 9-a se va vedea diferenta de ore (eu fac 1 ora de info in timp ce cei de la mate info fac 6, dar infunctie de liceu poti face 2).
Exact asa am patit eu cu chimia. In a 9-a vei face chimie anorganica, si nu pot spune ca e grea, eu mai mult am luat note mici ca nu mi-am dat asa mult interesul . Ps: Nu te lasa cu gandul ca ai intrat in liceu, altfel vei avea note mult mai mici ca in generala. Dar nici nu te speria, nu e chiar mare diferenta, doar sa inveti. Deci poti veni chiar daca poate nu te vei descurca asa bine la chimie, oricum o sa vezi ca o sa te bucuri la unele materii daca iei 6, desi acum probabil nu ma crezi
La info, daca mergi la stiinte veti face lucruri precum ce e un algoritm, datele, operatorii (care sunt foarte importanti), expresii unde veti face multe probleme, limbajul pseudocod si pe la finalul semestrului 2 programul C/C++. Daca mergi la mate-info vei face cam acelasi lucru dar mult mai rapid, avand 6 ore pe saptamana, prin urmare veti face multe programe. La TIC veti lucra in Word mult, chestii banale pe care le stii, dar veti face si destula teorie legata de calculatoare ca de exemplu ce este hardisk-ul, discul de retea, bitul, byte-ul, intelegi tu. Si cum am zis, in functie de liceu, daca mergi la stiinte ale naturii ori vei face 2 ore TIC si 1 Info, ori 1 TIC si 2 Info.
Nu iti face griji daca nu te descurci din prima, asa e la inceput.
Succes la examen si la liceu!
*TIC - clasa a IXa : WORD, POWERPOINT
- clasa a Xa : EXCEL
*Informatica - Inveti un limbaj de programare si probleme pe baza acestuia. La mate-info, daca are interes profesorul, se face si Grafica, la stiintele naturii se face doar ce e necesar, mai putin iar din clasa a XIa nu mai faci informatica.
*Biologie - La mate-info e mai lejer cu biologia, insa la stiintele naturii se fac chiar si 3 ore pe saptamana... diferenta mare fata de mate-info.
*Chimie - acelasi lucru ca biologia.Chimia sa zicem ca o poti reinvata,daca nu te descurcai in generala. Clasele IX,XII (Chimie anorganica-ca in gimanziu); Clasele X, XI (Chimie organica, la inceput e usoara).
*Fizica - Mate-info, st. naturii... tot una, faci la fel de multa fizica.Insa de obicei se baga optional de fizica (deci 4 ore pe saptamana) la mate-info, pentru ca inainte mate-info se numea mate-fizica.
Curiosul999 întreabă: