| XtzRaulXtz a întrebat:

Acum o zi am facut la chimie lectia VALENTA iar azi ne-a dat sa facem exercitii de genul: Stabiliti valenta urmatoarelor elemente:O, FL, S, N, NA etc. Iar eu nu stiu cum se stabileste valenta iar ora urmatoare dam test din ea va rog explicati-mi cum se stabileste valenta elementelor!

Răspuns Câştigător
| NICKSOOO a răspuns:

Este foarte simplu; pentru elementele din gurepele 1, 2, 3, 4 principale valenta este agala cu numarul grupei, de exemplu Litiul este situat in grupa 1 principala, deci va avea valenta 1, dar, mare atentie, valenta este agala cu numarul grupei doar la elementele situate in primele 4 grupe principale, apoi la elementele din grupele 5, 6, 7 principale valenta este egala cu 8 -nr grupei; de exemplu valenta Fluroului (F) este egala cu 8 -nr grupei, fluorul este situat in grupa a 7-a principala, deci are valenta 8-7=1; este foarte simplu, cred ca ai inteles; in continuare fac si exercitiul tau : oxigenul este situat in grupa a 6-a principala, deci are valenta 8-nr grupei=8-6=2; FL?( cred ca ai vrut sa scrii flor, dar simbolul este F, sa stii) este situat in grupa a 7-a principala, rezulta valenta este egala cu 8-nr grupei = 8-7=1; Sulful este situat in grupa a 6-a principala, deci valenta este egala cu 8-nr grupei=8-6=2; azotul (N) este situat in grupa a 5-a principala, deci are valenta 8-nr grupei=8-5=3, si natriul este situat in prima grupa principala, deci are valenta egala cu numarul grupei, respectiv 1. Sper ca te-am ajutat mai exerseaza si tu. Mult succes!

8 răspunsuri:
| alabalaportocala2011 a răspuns:

Http://ro.wikipedia.org/wiki/Valen%C8%9B%C4%83
Valenţă
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Valența (numărul de oxidare) caracterizează capacitatea de combinare a unui atom cu un alt atom. Ea este dată de numărul electronilor cu care atomul participă la formarea legăturilor chimice și variază în funcție de atom și grupare chimică.

Valența este determinată de numărul electronilor care participă la legătura chimică. Numărul grupei principale indică valența maximă a elementelor. Valența se poate raporta la hidrogen sau la oxigen. Valența elementelor raportată la hidrogen crește în perioadă de la grupa IA la grupa IVA, apoi scade. Pentru elementele din grupele V-VII valența față de hidrogen se stabilește cu ajutorul relației: Valența = 8 - nr. grupei Electrovalența reprezintă valența elementelor care se transformă ușor în ioni și este egală cu numărul de electroni cedați sau acceptați. Covalența reprezintă valența exprimată prin numărul de electroni pe care un atom îi pune în comun cu electronii altui atom. Covalența se notează cu cifre romane scrise în paranteză în dreapta simbolului chimic. De exemplu: H(I), O(II).

Valența elementelor se consideră față de două elemente:

Hidrogen - constant monovalent
Oxigen - constant divalent

| alabalaportocala2011 a răspuns:

Dacă ești o ființă mincinoasă care minte că este născută în anul 1, nu știu în ce clasă ești.
Hidrogenul este mereu monovalent, iar oxigenul bivalent.
Azotul are în general valența 3 dar poate avea și alate valențe.
Sulful poate avea și el mai multe valențe. Și carbonul are în general valența 4 dar în mono-oxidul de carbon are valența 2.
Unii scriu monoxid, oxid de carbon iar la bioxidul de carbon /dioxidul de carbon unde este un carbon legat de 2 atomi de oxigen are valența și unde carbonul are valența 4.
deci există elemente cu valență multiplă
http://ro.wikipedia.org/wiki/Metoda_leg%C4%83turii_de_valen%C8%9B%C4%83
http://www.slideshare.net/guest667e6c/oxizii
http://www.docstoc.com/docs/71291307/38960084-Chimie-Generala
Aici explică frumos dar nu știu dacă vei pricepe tu
Merită citită cartea respectivă, și nu este mare are numai 150 de pagini.
http://www.scribd.com/doc/62255045/Chimie-cls-IX-sem1
https://docs.google.com/......ps?/viewer
Asta e un pdf care poate să fie descărcat
http://www.referatele.com/......le-com.php
http://www.fituica.com/copiute_fituici/Chimie/3318/Clor.html

| alabalaportocala2011 a răspuns:

Sunt unele constant monovalente Li, Na, K, constant bivalente -cu valență 2-Ca, Mg-- Magneziu--, Al are valența 3 și Si -Siliciu- 4

| XtzRaulXtz explică:

Pai da dar dupa ce s-a uitat la toti a scos o fata la tabla care a facut cat de cat bine si a scris in dreptul fiecarui element mai multe numere iar dupa a scris la careva constant monovalent constant divalent etc am inteles ce mi-ati explicat dar de ce ea a scris mai multe numere?

| andrei2511 a răspuns:

Pai...1. la grupele principale I A II A III A valenta este egala cu nr. grupei (EX: sodiu(Na) are valenta I(1), Mg are valenta II(2), Al are valenta III(3)), 2. elementele situate in grupele principale V A VI A VII A au valenta fata de hidrogen(H) si metale egale cu diferenta dintre 8 si nr. grupei, 3.valeta maxima fata de oxigen(O) a elementelor din grupele principale V A VI A VII A este egala cu nr. grupei, iar valenta minima cu 2 unitati mai mica 4. valenta hidrogenului(H) este intotdeauna I(1) 5.valenta oxigenului(O) este intotdeauna II(2)winking Succes cu asta! Dar sunteti cam in urma cu lectioarele...noi suntem la masa moleculara. Oricum, SUCCES!

| Blindu_Emilia_1998 a răspuns:

Stabileste nr grupei si al perioadei fara a utiliza perioada.