anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna TpU. Am 13 ani, si sunt in clasa a-7-a. De acum, ma gandesc la ce vreau sa devin, la ce Liceu sa ma duc...etc. As vrea sa ma duc la Filologie. Dar, pe ce se bazeaza mai exact? Ce as putea sa devin, si la ce facultate as putea urma daca termin Filologia? Voi ce spuneti, ma duc la Filologie sau la SS? Care e mai buna?
Plizz, help.

Răspuns Câştigător
bursuc001
Userul Lunii
| bursuc001 a răspuns:

Bună!

Poţi să te înscrii la ORICE facultate doreşti!
NU contează ce liceu/profil/specializare ai absolvit :)

Vezi materiile & nr de ore la linkul :
http://www.tvrcs.ro/trunchi_comun.php

Vezi materiile la care vei da teze la linkul :
http://www.isjbn.ro/upimg/MEN%2062281-11102013%20Discipline%20TEZE.PDF

Vezi materiile la care vei da BAC-ul în Anexa 1 de la linkul :
subiecte2011.edu.ro/bacalaureat/Legislatie/Ordin_4800-31-08-2010.zip


Toate cele bune.

6 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Profilul de liceu il alegi in functie de domeniul in care vrei sa faci o cariera. Nu vei avea prea mari sanse sa dai la vreo facultate tehnica daca urmezi un profil filologie

| LoveStoryLoveYou a răspuns (pentru suntserios):

As vrea sa ma fac avocata sau judecatoare. Daca dau la Filologie pot sa dau la Facultatea De Drept?

| suntserios a răspuns (pentru LoveStoryLoveYou):

Poti foarte bine sa dai la drept, chiar e indicat profilul ala, nu are rost sa te chinui cu mate si fizica, daca nu e cazul

| neutrino a răspuns:

Dupa liceu nu vei deveni nimic. Pentru a deveni cineva trebuie sa iei bacul, dupa care sa urmezi o facultate. De-abia din acest moment ai putea avea sanse sa devii cineva, in functie de ce vei face in viitor, cu acea facultate.

| kyliejenner a răspuns:

Profilul Umanist. Specializarea Filologie

Specific

orientarea prioritară a educaţiei spre dezvoltarea competenţelor de comunicare orală şi scrisă în limba română şi în două limbi de circulaţie internaţională;
un accent special pe achiziţii culturale cât mai vaste, prin studiul literaturii române şi universale, al momentelor reprezentative din istoria culturii şi a civilizaţiei;
formarea deprinderii de abordare inter-, pluri-, transdisciplinară a faptelor lingvistice, literare, culturale;
stimularea creativităţii, a gândirii critice, a spiritului reflexiv.

Discipline de studiu:

Disciplinele prioritare la această specializare aparţin ariei curriculare Limbă şi comunicare: limba şi literatura română, literatura universală, limba latină şi două limbi moderne (engleză, franceză, germană).

Disciplinele înrudite specializării aparţin ariilor curriculare Om şi societate (istorie, geografie, religie, logică și argumentare – clasa a IX-a; psihologie – clasa a X-a; economie, sociologie – clasa a XI-a; filosofie – clasa a XII-a ) şi Arte (educaţie muzicală şi educaţie plastică).

Disciplinele specifice profilului real, care aparţin ariei curriculare Matematică şi ştiinţe ale naturii (matematica, chimia, biologia, fizica) se studiază autonom doar în clasele a IX-a și a X-a. Din clasa a XI-a, acestea se vor grupa într-o singură disciplină numită Știinte.

Discipline comune celor două profiluri: educaţie fizică şi sport, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC), educaţie antreprenorială, consiliere şi orientare.

Ponderea disciplinelor de studiu în programul şcolar

În clasele a IX-a şi a X-a se alocă 19 ore disciplinelor specifice profilului umanist (4 ore de limba şi literatura română, o oră de limba latină, 5 ore de limbi străine moderne, două ore de istorie, două ore de geografie, două ore pentru o disciplină socio-umană, o oră de religie sau de istoria religiilor, două ore de arte – muzică, desen) şi 8 ore disciplinelor specifice profilului real (două ore de matematică, două ore de fizică, o oră de chimie, o oră de biologie, două ore de TIC).

În clasele a XI-a şi a XII-a ponderea disciplinelor specifice profilului umanist creşte prin numărul mare de ore (5-7) din Curriculum la decizia şcolii (opţionale, aprofundări, extinderi), ceea ce asigură o foarte bună flexibilitate activităţilor didactice desfăşurate la această specializare.


Tezele
· se susțin la următoarele discipline:
˗ limba şi literatura română;
˗ istorie sau geografie (la alegere);
˗ limba engleză;
˗ limba latină.

Perspective de continuare a studiilor

Specializarea Filologie este o secţie ideală pentru cei ce doresc să urmeze cursurile unei facultăţi cu profil filologic, jurnalistic, juridic sau de ştiinţe ale comunicării



Profilul Umanist. Specializarea Științe sociale:

Specific

orientarea prioritară a educației spre dezvoltarea capacității de a percepe şi de a înţelege fenomenele sociale în dinamica lor;
asigurarea dezvoltării unei personalități complexe prin formarea deprinderii de abordare inter-, pluri-, transdisciplinară a faptelor şi fenomenelor istorice, economice, sociologice, psihologice etc.;
facilitarea achizițiilor cognitive atât în domeniul științelor umaniste, cât şi în cel al științelor exacte;
formarea unui comportament social activ şi responsabil, adecvat unei lumi în schimbare.

Discipline de studiu

Disciplinele prioritare în acestă specializare aparţin ariei curriculare Om și Societate: istorie, geografie, logică și argumentare – clasa a IX-a; psihologie – clasa a X-a; economie, sociologie, – clasa a XI-a; filosofie, studii sociale – clasa a XII-a.

Disciplinele înrudite specializării aparţin ariilor curriculare Limbă şi comunicare (limba şi literatura română, literatura universală – opțional, limba latină şi două limbi moderne: engleză, franceză, germană) şi Arte (educaţie muzicală şi educaţie plastică).

Disciplinele specifice profilului real, care aparţin ariei curriculare Matematică și ştiinţe ale naturii: matematica, chimia, biologia, fizica.

Discipline comune celor două profiluri: educaţie fizică şi sport, tehnologia informaţiei şi a comunicaţiilor (TIC), consiliere şi orientare.

Ponderea disciplinelor de studiu în programul şcolar

În clasele a IX-a şi a X-a se alocă 19 ore disciplinelor specifice profilului umanist (4 ore de română, o oră de latină, 5 ore de limbi străine moderne, două ore de istorie, două ore de geografie, două ore pentru o disciplină socio-umană, o oră de religie sau de istoria religiilor, două ore de arte – muzică, desen) şi 8 ore disciplinelor specifice profilului real (două ore de matematică, două ore de fizică, o oră de chimie, o oră de biologie, două ore de TIC).

În clasa a IX-a şi a XII-a, dintre disciplinele specifice profilului real, se mai studiază doar matematica. Se diminuează numărul orelor de limba română și încetează studiul limbii latine. Ponderea disciplinelor specifice profilului umanist creşte prin numărul mare de ore (5-7) din Curriculum la decizia şcolii (opţionale, aprofundări, extinderi), ceea ce asigură o foarte bună flexibilitate activităţilor didactice desfăşurate la această specializare.

Tezele

· Se susțin din următoarele discipline:
˗ limba şi literatura română
˗ logică/psihologie/economie/filosofie (în funcţie de anul de studii)
˗ engleză
˗ istorie sau geografie (la alegere).

Perspective de continuare a studiilor

Specializarea Ştiinţe sociale oferă deschidere spre continuarea studiilor în domenii precum istorie, geografie, ştiinţe economice, drept, studii europene, studii politice, jurnalism, ştiinţele comunicării, psihologie, sociologie, relaţii internaţionale, administraţie publică, Academia de Poliţie, istoria şi teoria artei ş.a.

| tigrahid a răspuns:

Depinde ce-ti doresti. Eu sunt in clasa a IX a si am vrut sa merg la filofigie, de oarece am de gand sa dau la Regie. Pentru ca incadrarea nu era un prea grozava am optat pentru SS. Depinde ce vrei tu, posibilitatile sunt multiple, dupa ambele sectii poti sa dai la Stiite Sociale, Filosofie, Drept... Universitate (Litere, Engleza-Romana, Romana_Germana...Istorie). Parerea mea este ca am facut o alegere buna (SS), am timp berechet sa citesc si temele pentru scoala sunt foare reduse comparativ cu celelalte sectii.