Fiecare are alt stil de a retine ceea ce invata. La unii functioneaza cititul cu voce tare, la altii merge subliniatul cu culori diferite. Eu incerc sa inteleg ce vrea sa spuna textul respectiv, imi creez imagini si il regandesc in cuvintele mele, cu modul meu de exprimare. Asta merge la mine. Poti incerca si tu.
Salutare! Am sa incep prin ati spune ca si eu am avut aceeasi problema, doar ca mi-am dat seama putin mai tarziu de cat tine, deci esti norocos!
In primul rand, eu citesc o data sau de doua ori pentru ca sa imi fac o idee despre ce e vorba. Dupa care imi iau o foaie si imi notez ideile principale pe care le-am retinut.
Ideea este sa treci tot ce citesti prin filtrul mintii tale, nu sa retii cuvant cu cuvant.
Eu imi pun mereu intrebari, de exemplu: unde se foloseste ce invat eu acum si incerc sa fac legaturi cu ceea ce am invatat pana atunci.
Asa invat eu. Poate altii au alte metode. Important e sa iei ce e mai bun de la toti si sa nu te descurajezi. Nu uita ca nimeni nu e perfect, ci ne perfectionam pe parcurs.
Daca mai ai nelamuriri, intrebari, te ajut cu drag!
Bună.Am 14 ani, deci ma aflu si eu intr-o lunga perioada de studiu..Iti pot da niste sfaturi si moduri in care sa retii informatiile logic:
-daca inveti ideile complete si incerci oarecum sa ti le spui tie(sau unei persoane dornice sa asculte)folosind cuvinte tale, vei incepe sa intelegi mult mai bine.iti recomand sa si gandesti ceea ce inveti ca sa iti dai seama ca totul are o ordine logica;
-iti recomand sa inveti fiecare lectie pe fragmente(le retii mult mai bine,iar in timp ce invetu le poti relua pe rand,spunandu-le intr-un final pe toate;
-poti folosi surse in plus de documentare daca ceva nu iti este bine fixat in cap macar sa iti faci o idee
-nu fi atat de concentrat pe studiere,nu iti recomand sa inveti fara cateva mici pauze. Astfel,creierul va fi mult mai centrat pe urmatoarele lucruri de invatat din lectie;
-poti descoperi o proprie metoda pentru a retine bine informatiile(de exemplu, cunosc o persoana care invata prima si ultima litera a fiecarui cuvant, reusind sa inteleaga usor totul)-asta nu stiu cat de mult te-ar ajuta pentru ca eu sincer nu reusesc
-nu te stresa prea mult pentru ca astfel oui mult mai multa presiune si nu vei mai avea ambitia sa continui!
Cam atat stiu, sper ca te-am ajutat macar putin si spor la invatat, nu te da batut!
Uiti ceea ce inveti deoarece atat de bun este sistemul roman de invatamant incat dupa ce inveti o lectie nu se mai aduce vorba sau nu-ti mai trebuie pe tot restul parcursului liceului.
Singura exceptie care imi vine in minte este matematica. In schimb la romana, geografie, istorie, etc, inveti ceva si apoi faci ceva cu totul diferit. Cum sa retii acel ceva invatat cand nu se mai aduce vorba despre el? Odata ce nu folosesti acele noi notiuni in mod repetat e cam imposibil sa le ti minte asa.
Eu am uitat ce am invatat pentru examenele de la facultate din anul 1, deoarece unele materii nu au nici o legatura cu cele din anul 2. A trecut 1 an, creierul le considera informatii nefolositoare deoarece nu le-am mai utilizat de mult si le-a sters.
Cam asta e scoala. Inveti sa iei o nota buna, apoi uiti si adio.
Banuiesc ca nu ai uitat tabla inmultirii deoarece o folosesti mereu zi de zi, de atata timp. Fi sigur ca daca o invatai pentru 1 ora sa iei o nota cand erai mic si de atunci nu o mai foloseai niciodata pana acum, o uitai.
Ca sa inveti logic si sa pot retine lectiile trebuie sa fai urmatoarele:
- elimini orice aparatura telefonica din camera (telefon, laptop tableta), sau le inchizi (TV, PC)si pana nu ai terminat cu invatatul pe ziua respectiva, nu le deschizi.
- mananci si mergi la toaleta, ca pe urmatoarele 3-4 ore, sa nu ai nevoie de ele.
- te apuci de invatat citind cate un paragraf, incercand sa-i intelegi logic esenta lui si sa o retii. Nu incerca sa memorezi fraza, ca-i greu si o uiti repede. Doar esenta frazei, dar inteleasa logic, ca asa se sedimenteaza in creier.
- faci asta cu fiecare lectie in parte, fiecare obiect si la sfarsitul zilei, vei vedea ca stii ceea ce ai invatat foarte bine.
Trebuie sa cauti o metoda care sa functioneze pentru tine.Invatatul logic se invata in timp.
Nu mai învăța.
A învăța = a ști la oră, la examen= a primi note de trecere= a primi o hârtie de absolvire pe care o poți pune în ramă la toaletă să te bine dispui când stai pe acolo.
Înlocuiește învățatul cu dorința de a ști cât mai multe.
De ce?
Ca să știi cât mai multe îți poate salva viața.
O să îți spun cum faptul de a ști cât mai multe a salvat viața unui tânăr de vârsta ta.
În al doilea război mondial, Germania nazistă a ocupat Polonia.
Pentru a distruge rezistența poporului, intelighenția, cei cu facultate au fost duși în lagăre de concentrare împreună cu familiile lor.
Tânărul pe care l-am cunoscut în 1974, acum om în vârstă cu familie și o fiică de 20 de ani, avea 15 ani când a ajuns în lagăr.
Mâncarea pe care o primeau nu ajungea să întrețină viața.
Primeai totuși mâncare de cartofi, mai consistentă dacă erai acceptat să muncești ceva, ca să ai un pic de energie.
Astfel, el știa, ori voi fi acceptat să muncesc ceva, cu toate că am doar 15 ani, ori mor de foame. Simțea asta și cu stomacul.
Într-o dimineață la raport a fost pusă întrebarea.
- Cine știe tâmplărie?
El a ridicat mâna sus.
(Nu știa decât foarte puțin, să bată un cui).
- De unde știi?
-Am fost ucenic la un tâmplar în Torun.
În altă dimineață.
Cine știe să monteze un geam în zidărie.
- Eu!
( Nu prea știa).
A fost pus să monteze geamul.
A cerut o nivelă de zidar. Știa el că asta ar cam trebui ca să monteze geamul. S-a descurcat.
În acele zile el a primit la masă cartofi, astfel el nu a murit de foame în lagăr.
Așa să înveți, de parcă viața ta ar depinde de acele lecții, iar pentru asta să devii doritor să știi cât mai multe și cât mai bine.
Atunci notele și examenele nu vor mai fi o problemă pentru tine.