Citesc pentru că orice carte e o poartă către o lume nouă, alcătuită numai din cuvinte pe care altcineva le-a așternut pe hârtie pentru mine. Pentru că ori de câte ori lumea reală mă dezamăgește, găsesc alinare în lumile astea fantastice.
Pentru că-mi place să aflu mereu lucruri noi iar curiozitatea, deși a ucis pisica, i-a ajutat pe oameni să evolueze.
Și pentru că am descoperit, încă din copilărie, că, cu cât citesc mai mult, cu-atât mai bine mă exprim, fiindcă mi se extinde/îmbunătățește vocabularul, nu numai orizontul.
În timp a devenit o dependență, nu mă simt bine dacă trece mai mult timp fără să citesc.
Chestia cu reținutul, depinde de fiecare, de cât de bună îi e memoria și mai ales, de cât de bună ți s-a părut cartea, tindem să ținem minte romanele care ne plac, poveștile care ne-au entuziasmat.
Dacă nu reușești să termini o carte, poate că SF-ul nu e genul tău, cu toate că eu aș fi recomandat alte cărți pentru cineva care vrea să înceapă să citească SF (Ready Player One-Ernest Cline, seria Pendragon-D.J. McHale, Timothy Zahn-Hoț și dragon, Soldat și dragon, Jocul lui Ender-Orson Scott Card, Infanteria stelară-Robert A. Heinlein, Caverne de oțel-Isaac Asimov), încearcă fantasy (Hobbitul-J.R.R. Tolkien, seria Percy Jackson-Rick Riordan, Aleasa Dragonului-Naomi Novik), parodia fantasy (seria Discworld-Terry Pratchett), thriller (Unul dintre noi minte-Karen McManus, Nerve: adevăr sau provocare-Jeanne Ryan ), aventură (Tabăra-Louis Sachar, Doi ani de vacanță-Jules Verne), mystery (seria Flavia de Luce-Alan Bradley, cărțile Agathei Christie, cărțile Rodicăi Ojog Brașoveanu), dramă (Împăratul muștelor-William Golding, De veghe în lanul de secară-J.D. Salinger, Harper Lee-Să ucizi o pasăre cântătoare), horror (Stephen King-Orașul băntuIT, Talismanul-Stephen King & Peter Straub)
Există atâtea genuri, atâția autori, vei găsi la un moment dat cartea care îți va deschide apetitul pentru citit iar din momentul ăla poți să pui pariu că n-ai să te mai plictisești vreodată!
De ce citesc oamenii cărţi... Păi dacă nu citesti, cunosti doar lucruri care se întâmplă în cercul tău strâmt. Nu poţi să privesti mai departe de lungul nasului, ca să spunem asa. Citind, afli nu numai ce se mai întâmplă prin alte părţi, ci si ce s-a întâmplat în alte timpuri. Nu este asta destul de incitant? Îţi faci o viziune mai amplă despre lume. În plus, ai ocazia să cunosti povestile de viaţă a multor personaje, din care poţi învăţa ceva. Îţi poţi pune probleme, de ex., cum ai reacţiona tu dacă ai fi în locul acelui personaj. Romanele istorice au si ele valoarea lor; te informează despre evenimente din trecut. Şi presupun că e bine să fii informat. Cărţilor sf de care zici cred că ar trebui să le acorzi mult mai puţină atenţie. Nu zic că n-au si ele o valoare, însă eu nu le-aş pune în prim plan. Cu alte cuvinte, nu aş începe cu ele. Sunt multe altele cu mult mai valoroase. Dacă îmi permiţi o sugestie, încearcă pentru început "Orele astrale ale omenirii", de Stefan Zweig. Şi apoi mai discutăm.
Iti spun un lucru: dupa 10 ani oamenii uita majoritatea lucrurilor pe care le-au citit.
Si de ce ar trebui sa-ti "imaginezi" ce citesti? Vrei sa devii regizor de film?
Nu trebuie sa stii cum sa-ti imaginezi lucruri cand citesti ca e o calitate a creierului care se intampla automat cand o faci. Sincer, nu stiu sa-ti spun de ce imi place sa citesc, pur si simplu imi place.
Thecurious întreabă: