Iti dau un exemplu de placebo pozitiv si negativ
pozitiv = un medic a dat niste pastile cu zahar unui pacient,acesta a observat ca durerea de cap i trecea,sa reptat experimentul si cu alti subiecti,iar la fel, ce iti spun eu acum sunt primele experimente unde s-a dovedit, in prezent nu stim exact de ce exista acest efect
efect placebo negativ
imagineazati ca manci ceva in forma de rahat dar de fapt e ciocolata,subiectilor lea venit great,voma, multi nu au vrut desi era ciocolata sau daca un doctor iti spune o sa te doare inainte de injectie chiar te va durea mai puternic, cica un sfert din tratament inseamna credinta ta, adica trebuie sa crezi si sunt sanse mari sa reusesti, sunt pers care sunt auto imune la vacinuri = ca gandesc negativ, de hipnoza ai auzit? pacienti care le era extrassa maseaua si nu simteau nimic
Nazisti,japonezi,americani faceau experimente la greu cu tot felul de idei https://playtech.ro/......pe-oameni/
https://www.youtube.com/results?search_query=placebo+experiment
Timp de mai mulți ani, placebosul a fost conceptualizat prin conținutul lor inert și utilizarea lor ca controale în studiile clinice și tratamente în practica clinică. Cercetările recente demonstrează că efectele placebo sunt un fenomen psiobiologic autentic atribuibil contextului terapeutic general și că efectele placebo pot fi puternice atât în mediul de laborator, cât și în cele clinice. Au apărut, de asemenea, că efectele placebo pot exista în practica clinică, chiar dacă nu se administrează placebo. Promovarea și integrarea ulterioară a cercetărilor de laborator și clinice vor permite progrese în valorificarea etică a mecanismelor placebo care sunt inerente în îngrijirile clinice de rutină și utilizarea potențială a tratamentelor pentru a promova în principal efectele placebo.
Mergi la:
Introducere
Noțiunea de ceva numit „placebo" a început cu redarea incorectă a Sfântului Ieronim a primului cuvânt al celei de-a noua linii a 116 psalmului, unde în loc de a traduce ebraica „voi merge înaintea Domnului", el a scris „Voi fi pe plac Lord." Până în secolul al treisprezecelea, când jolii angajați așteptau să înceapă Vecernia morților, ei au cântat în mod repetat a noua linie și au primit numele de „placebos" pentru a descrie comportamentul lor fals ( 1 ). Într-adevăr, în secolul al XIV- lea, în Povestirile Canterbury, Chaucer și-a numit placebo-ul sfințit, simțitor, curtenitor Placebo. Controale placebo, care a atras după sine proceduri de administrare a false pentru a separa efectele imaginației de realitate, a început în 16 - leasecol cu eforturi catolice „progresiste" de a discredita exorcizările „de dreapta" ( 2 ). Aceste controale au fost apoi aplicate în experimente medicale, începând cu 1784, odată cu deconectarea comisiei Franklin a forței psihice a mesmerismului / magnetismului animal ( 3 ). Utilizarea cuvântului „placebo" într-un context medical pentru a descrie tratamente inofensive pentru a face un pacient confortabil datează cel puțin la sfârșitul secolului al XVIII- lea ( 4 ). Aceste conexiuni nefavorabile anterioare au dus, fără îndoială, la noțiunea redusă de placebos și efecte placebo care s-au păstrat până de curând ( 1). Interesul general pentru efectele placebo a început doar prin adoptarea pe scară largă a procesului controlat randomizat controlat cu placebo (RCT) după al doilea război mondial, deoarece s-a observat rapid că oamenii s-au îmbunătățit; uneori dramatic, în brațele de control cu placebo ( 5 ). Henry Beecher a popularizat această observație în faimoasa sa proto-meta-analiză care a susținut că aproximativ 35% dintre pacienți au răspuns pozitiv la tratamentul cu placebo ( 6 ). Cu toate acestea, Beecher a încurajat o concepție umflată a „placebo-ului puternic", deoarece nu a reușit să distingă răspunsul placebo autentic de alți factori confuzivi. Din acest moment, a existat un interes din ce în ce mai mare în investigarea efectelor placebo prin metode riguroase de cercetare, în special în ultimii zece ani.
Mergi la:
Context Context
Asocierea efectelor placebo cu ECR a cauzat confuzie, deoarece răspunsul la nivelul brațului placebo nu este neapărat un răspuns psihosocial autentic la simularea tratamentului. De fapt, răspunsul observat la placebo în ECA poate reflecta cursul natural al bolii, fluctuațiile simptomelor, regresia la medie, părtinirea răspunsului în ceea ce privește raportarea pacientului cu simptome subiective și alte tratamente concomitente. Mai mult, o concentrare tradițională asupra conținutului „inert" al unui placebo a dus la dificultăți în definirea și înțelegerea efectelor placebo ( 7, 8 ), cu atât mai puțin aplicarea lor într-o cercetare și practică clinică ( 9 ).
O mare parte din controversele legate de efectele placebo se referă la modul în care sunt conceptualizate și apoi definite. În general, un placebo este văzut ca o substanță sau procedură inertă, iar efectul placebo (sau răspuns) este ceva care urmează administrării unui placebo. Paradoxul din această afirmație constă în faptul că, dacă ceva este „inert", prin definiție nu este capabil să producă un efect și, prin urmare, placebos nu poate provoca efecte placebo ( 7, 8 ). Acest lucru poate fi în continuare confundat cu terminologia, cum ar fi „activ" ( 10 ), „adevărat" și „perceput" ( 11 ), care sunt toate încercările de a conceptualiza mai bine efectele placebo și alți termeni, cum ar fi efecte contextuale ( 12, 13) și răspunsuri la sens ( 7 ) care au schimbat accentul de la utilizarea cuvântului. Cu toate acestea, terminologia „placebo", în ciuda defectelor sale, este prea gravată în literatura științifică pentru a o înlocui în acest moment, mai ales în absența unei alternative satisfăcătoare.
Pentru a evita aceste confuzii și a înțelege mai bine efectele placebo în studiile și practicile clinice, este necesară reconceptualizarea placebo-urilor și a efectelor placebo, mutând accentul de la conținutul „inert" al unui procedeu placebo sau fictiv la ceea ce intervenția placebo, constând dintr-un simulat tratamentul și contextul clinic înconjurător îl fac de fapt pacientului. Dovezile acumulate indică faptul că efectul placebo este un fenomen psihobiologic autentic atribuibil contextului terapeutic general ( 9, 14). Acest context psihosocial care înconjoară pacientul poate fi alcătuit atât din factori individuali ai pacientului cât și din clinician, precum și din interacțiunea dintre pacient, clinician și mediul de tratament. Acesta din urmă reprezintă numeroșii factori implicați într-un context de tratament (cum ar fi natura specifică a tratamentului și modul în care este administrat) și „Relația medic-pacient", care este un termen care cuprinde o serie de factori care constituie terapeutic interacțiune ( panoul 2 ) ( 12 ). Intervenția placebo este concepută pentru a simula un context terapeutic, astfel încât efectul în urma acestei intervenții, efectul placebo, este atribuit modului în care acest context afectează creierul, corpul și comportamentul pacientului ( 9)). Când este administrat un tratament activ, răspunsul general este rezultatul tratamentului în sine și al contextului în care este administrat. O astfel de conceptualizare permite progresarea gândirii asupra multor factori care alcătuiesc contextul psihosocial în jurul unui pacient și modul în care acești factori și mecanismele prin care acesta operează pot fi îmbunătățite în practica clinică.
Un fișier extern care conține o imagine, ilustrare etc. Numele obiectului este nihms169379f5.jpg
Deschideți într-o fereastră separată
Panoul 2
Contribuții ale contextului psihosocial care înconjoară pacientul (sau componenta placebo a unei terapii date) la răspunsul general
Mergi la:
Mecanisme
O schimbare cheie în înțelegerea mecanică emergentă a efectelor placebo este recunoașterea faptului că nu există un singur efect placebo, ci multe ( 14 - 16 ) ( Figura 1 ). Aceste mecanisme pot fi discutate pe scară largă din punct de vedere psihologic și neurobiologic.
Un fișier extern care conține o imagine, ilustrare etc. Numele obiectului este nihms169379f1.jpg
Deschideți într-o fereastră separată
figura 1
Principalele mecanisme placebo care au fost dezvăluite în diferite condiții medicale și sisteme / aparate
Mecanisme psihologice
Din punct de vedere psihologic, o multitudine de mecanisme contribuie la efectele placebo. Acestea includ așteptările, condiționarea, învățarea, memoria, motivația, focalizarea somatică, recompensa, reducerea anxietății și sensul ( 9, 17 ). Deși există o cantitate din ce în ce mai mare de cercetare în aceste mecanisme, două mecanisme principale sunt bine sprijinite.
Un mecanism principal implică așteptarea: așteptările răspunsurilor viitoare în urma administrării unui placebo ( 18 ). Multe experimente au folosit semne verbale simple ca modulatoare ale așteptărilor ( 19 - 21 ). De exemplu, unui subiect de cercetare care primește durere indusă experimental, i se administrează o cremă placebo topică, în contextul a două indicii diferite: primul că crema este inertă și nu va avea niciun efect, iar a doua, că crema este un puternic ucigaș al durerii ( 19 ). Această paradigmă demonstrează că astfel de indicii verbale pot manipula așteptările și pot media efectele placebo, inclusiv efectele analgezice placebo în durerea experimentală ( 21 ) și clinică ( 22)); și placebo au provocat modificări ale performanței motorii în boala Parkinson ( 23, 24 ) și modificări ale emoțiilor ( 25 ) și răspunsurile creierului în dependență ( 26 ). Mai mult, prezența unui protocol de condiționare pentru creșterea așteptărilor determină răspunsuri analgezice placebo mai mari, care demonstrează că așteptarea poate media și modula efectele placebo ( 20, 27, 28 ), precum și interacționează cu alte construcții, cum ar fi dorința și emoția ( 9, 22 ).
Un alt mecanism principal al efectelor placebo implică condiționarea clasică ( 29 ). Asocierile repetate între un stimul neutru și un medicament activ (stimul necondiționat) pot avea ca rezultat capacitatea stimulului neutru de a provoca un răspuns caracteristic stimulului necondiționat. Mecanismele de condiționare clasică au fost demonstrate atât la studii la animale ( 30 - 32 ), cât și la om ( 27, 28, 33, 34 ), deși a fost dificil să excludem orice componentă cognitivă (cum este speranța) la om ( 35, 36). În ciuda acestei probleme, mecanismele de condiționare la om sunt susținute de faptul că efectele placebo au o magnitudine mai mare după un protocol de condiționare (chiar dacă există un mecanism de așteptare) ( 20 ) și s-a demonstrat că mediază schimbările induse de placebo în procesele fiziologice inconștiente, cum ar fi ca secreție hormonală ( 33 ) și răspunsuri imune ( 34 ).
Interacțiunea dintre speranță și mecanismele de condiționare rămâne un domeniu de cercetare ulterioară, care poate fi deosebit de relevant pentru explorarea implicațiilor clinice ale acestor mecanisme. Deși condiționarea clasică, care manifestă un mecanism inconștient automat, există la om, ea poate fi, de asemenea, conceptualizată ca un proces complex care include componente cognitive și derivat din experiența anterioară a rezultatelor terapeutice pozitive sau negative ( 37)). În consecință, condiționarea și speranța sunt cu siguranță încurcate în apariția efectelor placebo în practica clinică. Cea mai rezonabilă interpretare a literaturii recente este aceea că așteptarea este prima, condiționarea urmează și depinde de succesul primei întâlniri. Acest lucru duce la posibilitatea ca prima întâlnire să fie critică pentru dezvoltarea răspunsurilor placebo ulterioare solide: cu cât este mai mare speranța, cu atât este mai mare efectul placebo și, cu atât, potențial, efectele de condiționare asociate cu aportul viitor de medicamente.
În plus față de condiționarea clasică, s-a demonstrat că alte procese de învățare, cum ar fi experiențele trecute și observația socială mediază efectele placebo ( 38 ). De exemplu, observarea unui demonstrator care simulează receptivitatea la o terapie a dus la efecte placebo la subiecți cu mărime similară unui protocol de condiționare clasic ( 39 ), indicând prezența mai multor efecte placebo mediate de așteptări și diferite tipuri de învățare.
Mecanisme neurobiologice
Analizarea mecanismelor placebo din punct de vedere neurobiologic subliniază în continuare faptul că există multiple efecte placebo. De asemenea, demonstrează că efectele placebo se pot manifesta în diferite sisteme fiziologice la voluntari sănătoși și la pacienții cu o serie de afecțiuni clinice diferite ( figura 2 ).
Un fișier extern care conține o imagine, ilustrare etc. Numele obiectului este nihms169379f2.jpg
Figura 2
Stimulii sociali din jurul tratamentului pot activa, prin așteptare și / sau mecanisme de condiționare, o serie de căi receptorii în diferite boli și intervenții terapeutice (implicarea receptorilor 5-HT în răspunsurile hormonale și depresie nu este definitivă). Acești receptori sunt aceiași de care se leagă diferite medicamente, indicând astfel că factorii psihosociali sunt capabili să moduleze acțiunea medicamentelor. Această interferență are implicații profunde pentru înțelegerea noastră despre acțiunea medicamentului: atunci când este administrat un medicament, chiar actul de administrare a acestuia (adică contextul psihosocial) poate perturba sistemul și poate modifica răspunsul la medicament. De la: Benedetti (2008) Annu Rev Pharmacol Toxicol
Majoritatea cercetărilor în neurobiologia receptivității placebo s-au referit la analgezia placebo; în consecință, neurobiologia efectelor placebo este de obicei considerată în termeni de mecanisme opioide și non-opioide ( 40, 41 ). Mai multe studii au demonstrat că efectele placebo pot fi complet ( 42 - 44 ) sau parțial inversate ( 45 ) de naloxonă antagonistă opioidă, care susțin implicarea opioidelor endogene în unele efecte analgezice placebo ( 46 ). Mai mult, este posibil ca efectele analgezice placebo să fie inhibate de colecistokinina peptidică (CCK) ( 44 ), deoarece acestea sunt potențate atunci când este administrat un antagonist CCK ( 47)). Luate împreună, aceste studii demonstrează că unele mecanisme placebo funcționează prin modificarea atât a CCK, cât și a opioidelor endogene ( 48 ). Interesant, mai multe studii au demonstrat specificitatea regiunii corporale a efectelor placebo ( 19, 21, 49 ), care sunt inversate de naloxonă ( 21 ), indicând răspunsuri analgezice placebo mediate cu opioide endogene extrem de specifice, mai degrabă decât o eliberare de opioid mai generalizată, cum ar fi concentrație crescută de opioide în lichidul cefalorahidian ( 50 ). Aceste rezultate au fost confirmate și extinse prin tehnici de imagistică cerebrală, cum ar fi tomografia cu emisie de pozitron (PET) ( 51, 52)) și imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (fMRI) ( 53 - 55 ), una dintre care a demonstrat modificări ale creierului induse de placebo, care au fost similare cu cele observate cu administrarea de medicamente opioide ( 56 ). Răspunsurile placebo mediate cu opioide se extind și dincolo de căile durerii. Unele studii au descoperit că depresia respiratorie indusă de placebo (efect secundar placebo condiționat) ( 57 ) și scăderea frecvenței cardiace și a activității β-adrenergice ( 58 ) pot fi inversate de naloxonă, demonstrând implicarea mecanismelor opioide asupra altor procese fiziologice, cum ar fi funcția respiratorie și cardiovasculară.
Nu toate efectele placebo sunt mediate de opioide. Dovezi crescând ilustrează faptul că multe efecte placebo sunt mediate de alte mecanisme, cum ar fi eliberarea de diferiți neurotransmițători și neuromodulatoare. De exemplu, într-un studiu, răspunsul placebo la subiecții care au condiționat anterior cu un medicament opioid a fost inversat de naloxonă; cu toate acestea, nu a existat o inversare la cei care au avut un medicament non-opioid. În consecință, pot fi produse mecanisme placebo complet diferite în funcție de medicamentul utilizat într-un protocol de condiționare ( 20 ).
Deși alte condiții medicale au fost cercetate din perspectivă neurobiologică, mecanismele placebo în aceste afecțiuni sunt puțin înțelese în comparație cu durerea și analgezia. De exemplu, administrarea placebo la pacienții Parkinson induce eliberarea de dopamină în striatum ( 23, 59 ) și modificări ale ganglionilor bazali și ale focului de neuroni talamici ( 60, 61 ). Au fost, de asemenea, descrise modificări ale activității metabolice în creier în urma administrării placebo în depresie ( 62 ) și după manipulări ale așteptărilor în dependență ( 26 ).
Mai puține cercetări au fost dedicate efectului nocebo, un fenomen care este opus efectului placebo. Acest lucru se datorează în principal limitărilor etice, deoarece administrarea nocebo implică inducerea așteptărilor negative. S-a dovedit că CCK joacă un rol cheie în hiperalgeisa nocebo, iar acest lucru apare prin mecanisme de anxietate anticipative ( 63 - 65 ). O dezactivare a dopaminei a fost, de asemenea, găsită în nucleul accumbens în timpul nocebo hiperalgeziei ( 66 ), ceea ce indică implicarea diferitor neurotransmițători. Mai mult, un studiu neuroimagistic al efectelor nocebo a demonstrat activarea creierului diferită de efectele placebo, incluzând hipocampul și regiunile implicate cu anxietate anticipativă ( 67 ).
Implicații pentru practica clinică
Înțelegerea modului în care efectele placebo funcționează clinic în populațiile relevante de pacienți de-a lungul timpului nu a ținut pasul cu cercetările mecanice recente, care au implicat în cea mai mare parte experimente de laborator efectuate pe durate scurte cu subiecți sănătoși. În cazul populațiilor clinice, studiul receptivității placebo pe termen mai lung s-a limitat la RCT; Cu toate acestea, aceste studii includ rareori grupuri care nu necesită tratament pentru controlul istoricului natural și regresiei în medie, ceea ce face dificilă descoperirea unui efect placebo autentic. Au existat mai multe meta-analize care au încercat să abordeze prezența și mărimea efectelor placebo în ECA, inclusiv unele studii în care nu au fost utilizate grupuri de control de tratament.68 - 70 ). Cu toate acestea, efectele placebo sunt mult mai mari în studiile care investighează mecanismele placebo ( 71, 72 ). Această constatare nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că experimentele mecaniciste folosesc manipulări controlate în instrucțiuni verbale și context care pot fi mai reprezentative pentru practica clinică normală decât un test clinic. În această măsură, este important să se înlăture acest decalaj prin analizarea cercetării cu placebo din științele de bază, studiile clinice și perspectivele etice, în încercarea de a înțelege mai bine modul în care efectele placebo operează în mediul clinic.
Un RCT unic de trei săptămâni cu sindrom de colon iritabil (IBS) pacienți (n = 262), a investigat dacă efectele placebo pot fi dezagregate în două componente principale (ritual placebo singur și ritual placebo + relație de susținere pacient-practicant) și apoi combinate progresiv cu produc îmbunătățiri semnificative din punct de vedere clinic față de niciun control al tratamentului ( 73 ). Ritualul placebo a constat dintr-un dispozitiv de acupunctură placebo validat, care a fost utilizat la ambele brațe de „tratament" ( 74). În loc să pătrundă pielea, acul se telescopă în sus pe axul mânerului acului. Relația pacient-suport, folosită doar într-un braț, a fost scrisă prospectiv și a inclus atenție, căldură, încredere și liniște atentă. La rezultatul celor trei săptămâni, în grupul de susținere + ritual, 62% dintre pacienți au raportat o ușurare adecvată (AR) pe o măsură de IBS validată, în timp ce 44% au raportat AR cu ritual de manechin singur și nici un grup de tratament nu au raportat 28% AR (p < 0.001) Rezultatele au fost similare cu celelalte trei măsuri validate IBS utilizate. Mărimea efectului de 62% AR a fost comparabilă cu îmbunătățirea observată în RCT-uri ale alosetronului pentru IBS ( 75). Rezultatele au fost similare după o monitorizare suplimentară de trei săptămâni. Pe lângă demonstrarea faptului că efectele placebo autentice pot fi semnificative statistic și clinic în timp în populațiile clinice, acest studiu a demonstrat că efectele placebo pot fi adăugate incremental într-o manieră asemănătoare cu o escaladare gradată a dozei de factori componenți. Interesant este că, într-o analiză separată a studiului, s-a constatat că extraversia, agreabilitatea și deschiderea pacientului la experiență au fost asociate cu răspunsurile placebo, caracteristici văzute doar în relația de susținere + brațul de tratament ritual și nu tratamentul ritualic singur ( 76)). Au fost observate și efecte semnificative ale practicantului. Integrarea viitoare a unor astfel de proiecte de studiu în ECR clinice cu lucrări de laborator mecaniciste va permite o mai bună înțelegere a acestor mecanisme placebo și modul în care acestea pot fi sporite în practică.
Mai multe ECR au căutat să studieze dacă diferite vehicule ale ritualului placebo produc efecte diferite ( 77 ). Cel mai mare astfel de studiu a comparat tratamentul cu acupunctura placebo cu tratamentul cu o pastilă orală la 270 de pacienți cu dureri de braț cronice datorate utilizării repetitive ( 78). La două săptămâni, primul punct final principal, pacienții care au luat pilulele au avut o îmbunătățire mai mare a capacității de a funcționa (în primul rând legate de somnul mai puțin perturbat din cauza durerii), comparativ cu acul (p
Cuvantul placebo, se refera la un preparat care nu are rol curativ, medicamentos fiindca preparatul (pastile, casete, etc) NU contine, este lipsit de orice element activ si este utilizat în locul unui medicament cu rolul de a induce in mintea, psihicul individului ideea ca produsul este de fapt folositor. Astfel apare si se induce ''pacientului inchipuit'' un efect psihologic, adica asa numitul „efect placebo". Sanatate!
"Preparat medicamentos inactiv prescris pacientului pentru a-i face plăcere sau în scopuri experimentale."
Sursa: https://dexonline.ro/definitie/placebo
Orice cuvant care nu stii ce inseamna il gasesti pe dex online.
Eu am scris pe google: placebo dex.
Placebo este reacția pe care o poți avea datorită unui lucru pe care-l consideri adevărat. Gândurile tale îi atribuie importanță și efect acestui lucru, deși el în realitate nu va face nimic.
Exemplu, la farmacie primești o pastilă care nu conține absolut nimic, cu efect neutru. Mintea ta crede că odată ce ai luat pastilat te vei simți mai bine, iar acest lucru se și întâmplă tocmai datorită gândurilor și nu al pastilei.
Opomanapeviatamea întreabă: