Eseurile se repeta? Geezus, de aia sintem in buda planetei si nici nu o sa ne ridicam prea curand! Inveti operele, iti formezi O PARERE, inveti 2-3 puncte de sprijin pentru argumentatie, si aia e. Eseul il scrii pe loc. Ai putea de exemplu sa te apuci sa scrii cate un eseu din cand in cand sa vezi apoi ce iese, dar sa le repeti? Papagaliceasca ca aia care iau sala cu cartea de intrebari invatata pe de rost, dar nu au habar sa iti explice de ce singele la hemoragia arteriala e mai deschis la culoare (e intrebare privind asta la primul-ajutor, pentru cei ce cred ca am scos-o din burta).
Eu am cate o schema la fiecare opera, in care am stabilit puncte de reper pentru fiecare cerinta. Daca nu memorezi, de exemplu, repere ce pot fi valorificate in caracterizarea personajelor, nu poti face eseul(infatisare, comportament, etc.). Am citit fiecare opera, am chiar si rezumate pentru genul epic si genul dramatic. Si da, trebuie sa le repeti. Nu imi amintesc, de exemplu, la "Harap-Alb" destule detalii comportamentale, fizice, etc( citate).
Hai mai da-le naibii de citate, ca nimeni nu e debil sa vrea citate din Harap Alb. Am avut si eu ceva cu basmul la BAC (1999) si nu am dat nici un citat nimic la ala, oricum eram super-incintat ca imi picase Bacovia. Am aberat vreo 3 pagini, dupa aia mi-am dat seama ca eram complet pe aratura, am taiat, am scris din nou altceva cu basme si nebunii... intr-un final am luat 9.
Ma pricep sa aberez-m imprumutat multe din cartile pe care le-am citit-, numai ca tot e necesara o structura, o schema. Nu stii ce poate pica.
Structura/schema e universala. Toata materia pentru bac e o timpenie. Ar trebui sa se bazeze pe utilizarea practica a limbii si mai ales pe INTELEGEREA UNUI TEXT LA PRIMA VEDERE, nu pe maimutzeala. De aia milioane de romani semneaza ca vitele contracte pe naspa si dupa aia pling sa vina statul sa ii salveze ca ei au fost prosti.
La bac la subiectul 3 nu poți scrie abureli din capul tău, deoarece te depunctează ăia.
Cum ti se da, cam asa trebuie sa repeți ca papagalu. acum ca uiți ceva si mai modifici e altceva.
da nu poți zice ca i rima incrucisata când de fapt e imperecheata.
noroc cu sub 1 ca poți sa scrii ce vrei la compunere.
Da, bine, la 2-3 definitii nu poti fi creativ. La descrierea personajelor si interpretarea actiunii, poti. Nu e musai sa il pupi in fund pe ion cu pasiunea lui pentru pamint pe care il saruta "ca pe o ibovnica" cand de fapt jegul e o bruta ca la Vaslui care nu are habar ce e aia dragoste, ci doar unul care umbla sa se capatuiasca, low-level. O primata. Sau in loc sa il pupi in dos pe Sadoveanu, daca iti pica ceva despre el la Bac, sa spui adevarul ca a fost un comunist nenorocit care a taiat aripile multora dupa WW2.
La personaje e mai simplu. gen la proza scurta, iți mai aduci aminte de câte ceva, dar la poezie nu prea merg aiureli...
Pai la poezie da-o naibii de rima, te intereseaza sa te apropii de ce vrea sa exprime poetul ala. Si de acolo poti povesti despre sentimentele respective la modul general, ce relevanta mai are poetul/poezia aia in ziua de azi, ce inseamna pentru tine... e misto si la poezie.
Dap, dar no când îți cerea acolo la elemente de structura ar fi trebuit scrise 2 ca sa te puncteze
Nu poti. Pentru ca esti depunctat.
Ce nu poti? Sa ai idei proprii? Sa aduci ceva nou mizeriilor debitate de altii care nu au nici o treaba cu realitatea, ci suna de parca ar fi cuvintari de la plenara congreselor PCR?
Nu poti sa scrii lucruri care iti trasnec prin minte. Din moment ce imi fac singura eseurile, cred ca aduc idei proprii. Fiecare poate considera ce vrea. Trebuie sa scrii pe placul corectorilor. Asa se ia nota mare. Eu nu memorez papagaliceste, din moment ce am in minte informatia. Numai ca ai nevoie si de repetitie, ca sa stii exact ce anume trebuie sa inglobezi in eseu.
Repetitie... serios? La ce iti foloseste asta in viata reala? Exact, practic la nimic. In cel mai bun caz, sa devii si tu un profesor de nimic cum sunt marea lor parte. Accentul ar trebui pus pe interpretarea unui text la prima vedere prin prisma elementelor studiate in cele deja tocite, nu reproducerea unor idei proprii repetate "ca sa scrii pe placul corectorilor". P.S. Nu am facut meditatii, am invatat la romana o saptamana inainte de bac, am luat 9 la scris, 9 la oral. Prin invatat se intelege ascultat in heavy rotation albumul Better Than Raw al celor de la Helloween si recitit una-alta de prin chestiile de retinut (date despre autori, curente literare, alte de-astea care nu mi-au folosit niciodata in viata).
Si eu am luat la Evaluare Nationala 10 la romana, fara meditatii, numai ca vreau si la bac nota mare. Cum am mai spus, fiecare face ce vrea. Chiar daca nu iti foloseste in viata reala, daca nu ai facultate e greu sa traiesti.