Din cel putin 2 cauze: evaporare intensa, Marea Moarta fiind intr-un loc cu clima foarte calda, cu temperaturi inalte si faptul ca doar un rau, Iordan, o alimenteaza cu apa si acesta nu poate sa compenseze evaporarea. Numai bine!
Marea Moarta numita si Marea Sarata a primit acest nume pentru ca apele ei au o concentratie de sare de 33 de procente practic in apele sale nu ar putea trai nici un peste. Marea Moarta este un lac de interior fara iesire la mare, singurul rau care o alimentaza cu apa e raul Iordan. Salinitate este mare si datorita ca raul Iordan este folosit ca sursa de apa pentru Israel si Iordania ceia ce duce la secarea marii.
Conţinutul de sare al apei este 33 %, în medie de 28 %, numai Lacul Asal din Africa are un conţinut mai ridicat de sare (35 %). Evaporarea intensă a apei datorită climei calde din regiune este compensată parţial de râul Iordan, totuşi evaporarea masivă determină formarea cristalelor de sare pe ţărmul mării. conform spuselor wikipedia
Simplu pentru sub apa se gasesc marii concentratii de sare sub forma solida daca am extrage am lua cel mult cateva tone