| Anonimul1920 a întrebat:

Am o intrebare care e prea culmea. Nu o inteleg.
Cum s-a creat spatiul asta si de ce e la infinit?
Oare exista capat? :/
Cum?
Funda! :*

Răspuns Câştigător
| M3GAM3 a răspuns:

Totul a inceput de la o explozie BIG BANG si nu are capat
onform celor stabilite de astronomi, universal s-a format acum 13, 73 miliarde de ani in urma (cu o eroare de 120 milioane de ani), fiind determinat de o explozie de proportii numita Big Bang. Ultimile cercetari in domeniu sunt directionate catre determinarea structurii, comportamentului si evolutiei materiei si energiei existente. Universul este infinit in timp si spatiu (afirmatie nedemonstrata) si se presupune ca va avea un final in timp.

Nasterea Universului
Nasterea Universului
Se crede ca in prima fractiune de secunda de dupa explozie, universul s-a extins cu o viteza inimaginabila (in proportie de milioane de ori mai mare decat starea initiala), iar in urmatoarea secunda miscarea de extindere a inceput sa scada, universul racindu-se lasand loc formarii particulelor de materie. Dupa prima secunda de existenta a inceput formarea protonilor iar in intervalul de timp urmator, pana la a 1000-a secunda, a urmat era nucleosintezei, in care s-au format nucleii de deuteriu, element omnirezent in univers acum. Tot in acest interval s-au format si unii nuclei de litiu, beriliu si heliu.

Universul ajuns la varsta de un milion de ani, s-a racit pana la temperaturi de 3300 grade Celsius in medie, timp in care protonii si nucleii mai grei s-au format in urma nucleosintezei, putand apoi sa se combine cu electronii, formand atomii. Inainte de aceasta etapa, circulatia radiatiilor prin spatiu era dificila, deoarece radiatiile sub forma de fotoni traversau spatiul intrand in interactiune cu electronii. Dupa combinarea protonilor cu electronii formand hidrogenul, fotonii s-au putut deplasa liber in spatiu. Radiatiile in forma fotonilor au caracteristicile gazului. Atunci cand radiatiile au fost eliberate, materia universului s-a racit pana la -270 grade Celsius, aceasta radiatie numindu-se radiatie de fond. Acest tip de radiatii au fost detectate prima data de pe Pamant de catre radiotelescoape iar din spatiu de catre sonda spatiala COBE.

Evolutia Universului
Evlutia Universului
In intervalul de timp intre 2 milioane si 4 milioane dupa Big Bang s-au format quasarii, galaxii cu o putere energetica extrem de mare. O grupare de stele s-a format din praful si gazul interstelar apoi s-au concentrat prin contractie formand galaxiile. Aceasta prima populatie de stele se numeste Populatia I si in aproximativ in intregime din hidrogen si heliu. Prin evolutie, stelele formate au creat la randul lor alte elemente mai grele urmate de fuziuni nucleare. Urmatorul stadiu a fost cel de supernova.

Mai tarziu a luat nastere Populatia II, din care face parte si Soarele nostru si care contine elementele grele formate in trecut. Astrul central al Sistemului nostru Solar s-a format acum 5 miliarde de ani si se gaseaste la jumatatea varstei sale de evolutie. Se considera ca Soarele va trai aproximativ 11 miliarde de ani. Sistemul de planete din care face parte si Pamantul s-a format acum 4, 6 miliarde de ani. Cea mai veche urma a unui organism viu este estimata la peste 3, 5 miliarde de ani.

2 răspunsuri:
| Alex007007 a răspuns:

Probabil există un capăt, până va ajunge omenirea să înțeleagă cu adevărat în ce circumstanțe s-a creat Universul și să înțeleagă complexitatea și mărimea acestuia mai e foarte mult timp.