Mi-am pierdut noaptea cu aceasta problema... orice as face am prea putine ecuatii si prea multe necunoscute...
Nici indicaţia ta nu stă în picioare, dacă ar fi valabilă ipoteza ta, atunci baza mică ar fi egală cu baza mare, adică ABCD nu mai este trapez. În plus, la un trapez OARECARE, nu este neapărat ca baza mică (de exemplu) să fie egală cu înălţimea. Îmi pare rău, dar nici soluţia ta nu este bună.
Pentru cine este raspunsul asta?
Salut, A propus cineva o indicaţie de rezolvare a problemei, dar se pare că a şters-o, de aceea nu se mai vede cui i-am răspuns.
Nu am înţeles nimic din răspunsul tău. Ce ipotenuză? N-am văzut niciunde semnul = egal.
Din păcate, rezolvarea propusă de tine nu este nici corectă, nici completă.
Interesant. Ia încearcă să intri pe adresa mea de messenger, poate o rezolvăm împreună.
Pai simplu, daca stii cele 2 laturi neparalele si baza mica poti rezolva cu teorema lui pitagora pentru 2 triunghiuri afland 2 bucat si ce ramane este egal cu baza mica, le aduni si iti iese baza mare.
Te ajut eu! Notezi trapezul ABCD, unde AB şi CD sunt bazele. Din C duci o perpendiculară pe AB, să zicem "E". Se formează un triunghi dreptunghic BCE unde BC= cât îţi dă ţie la datele problemei şi EC=AD( AECD e dreptunghi şi laturile paralele sunt congruente). Aplici teorema lui Pitagora în triunghiul dreptunghic BCE unde: EB=Radical din BC pătrat-EC pătrat.Deoarece AECD este dreptunghi, AE şi DC sunt congruente, deci AE=CD şi ca să afli AB aduni AE cu EB... Sper că te-am putut ajuta! Dacă mai ai nevoie de ceva id-ul meu e: ana_guesswho!
Dragă Ana, Din păcate nici rezolvarea ta nu este corectă, EC nu este egal cu AD, AECD NU este dreptunghi pentru că trapezul NU este dreptunghic, este unul OARECARE. Îmi pare rău!
Este o problemă foarte dificilă, mă întreb dacă enunţul este complet sau nu.
Enuntul nu este complet. Numai cu datele pe care la ofera el sunt o infinitate de solutii. Nu crezi?
Curiosul999 întreabă: