1. Calmează-te. Respiră, respiră, respiră! Lent, ușurel, ca să te poți relaxa. E mai bine să aștepți un minut să te calmezi și apoi să faci câte un exercițiu, pe rând, începând cu cele pe care sigur le rezolvi și luând la rând restul exercițiilor mai grele, astfel încât să ai nota 5 asigurată și să îți păstrezi calmul că orice ar fi, știi sigur că ai mai mult de 4, decât să te agiți și să nu te poți concentra nici la exercițiile ușoare. Respiră... ușor... ușor.
2. Cere ajutor profesorului. Profesorul sau profesoara ta, indiferent dacă pare prietenos sau nu, va fi receptiv la cererea ta de a te ajuta să înveți mai mult. Pentru orice profesor e o plăcere să vadă un copil care își dă interesul. Mergi la el/ea cu textul ăsta, exact în forma asta: "Domnule profesor/Doamna profesoară, am nevoie de ajutor! Îmi puteți acorda un minut?" Mereu când îi vei spune unei persoane că ai nevoie de ajutor, mai ales unei persoane cu funcție, te va ajuta. Dar trebuie să îi spui asta clar.
3. Cere ajutorul colegilor. În mod sigur este măcar un coleg sau o colegă dispus/ă să te ajute timp de o săptămână, în pauze sau după ore, să recuperezi. Cere ajutorul și mulțumește frumos. Nu e nevoie de bani. Un mulțumesc sincer e un lucru rar și prețios.
4. Pune-te pe învățat. În mod sigur ceva în viața ta s-a schimbat de ceva vreme, rezolvă acea problemă. Scrie într-un caiet sau carnet sau jurnal, vei vedea că te ajută extraordinar de mult. E cel mai ieftin psiholog, jurnalul. Vei observa că în scris gândurile devin mult mai clare și se fac conexiuni invizibile altfel. FOLOSEȘTE-ȚI CEA MAI MARE PARTE DIN TIMPUL LIBER ÎNVĂȚÂND, EXERSÂND. Doar prin muncă poți recupera.
Meditatiile sunt pentru cei ce-si permit sa nu invete la scoala. Acorda mai mult timp studiului si vei avea alte rezultate. Sa inteleg ca la restul materiilor ai numai note mari?