| WoKy a întrebat:

Am o nelamurire, o chetie pe care nu am inteles-o niciodata la engleza.
Deci
>--Cand folosesc TAKE si cand Folosesc MAKE(au acelasi inteles)
De exemplu-" Can I take a >shower?"- de ce nu folosesc MAKE sau DO?
Pe mine ma intereseaza teoria, de unde stiu cand pun TAKE, MAKE sau DO intr-o propozitie care are verbul "a face"?
Funda +vot!
Fara aberatii!

Răspuns Câştigător
| AleAlecS a răspuns:

Vezi tu in romana aceste cuvinte poate au acelasi sens dar in engleza este diferit, au sensuri diferite.In engleza "take"are inteles de "a lua"spre ex.to take a car inseamna "pentru a lua o masina" dar acest verb poate avea si sens de "a face"spre ex. take a shower-a face un dus.Nu poti spune "make a shower" pentru ca "make"este un verb care are sens: a scrie(make a letter)sau a construi(make a school).Ce trebuie sa intelegi este ca verbul make inseamna"a face" dar cu inteles de"a gati sau a construi".Cat despre verbul "do"inseamna "a face"si poti spune si "I will do my homework"sau"I will make my homework"acest verb este sinonim cu make dar nu si cu take.Pe scurt aceste trei verbe par la fel dar sunt diferite:
1. Take-are sens de "a lua"(take the box, take a car, take a computer)are sens de "a face"doar cand spui "take a shower"
2.Make-inseamna "a face"(make a cake)dar nu poti spune "Make a shower"pentru ca engleza este diferita de romana si acolo se zice "take a shower"
3.Do-inseamna a face si este sinonim cu "make"(I will make/do a cake)
Sper ca ai inteles!

| WoKy explică (pentru AleAlecS):

Ok, pana aici e bine.
iar DO sta intodeauna pe langa TO BE sau nu neaparat?

| AleAlecS a răspuns (pentru WoKy):

Nu neaparat...vezi tu in propozitia"Do you like it?", DO nu se traduce ajuta doar la formarea propozitiei pentru ca nu poti spune "You like it?"pentru ca in engleza trebuie mereu sa exista un subiect intr-o propozitie...DAR nu poti spune"Make you like it?"pentru ca desi sunt sinonime propozitia nu ar avea sens s-ar traduce "Faci iti place asta?"sau ceva de genul pentru ca DO este un verb care ajuta la formarea propozitiilor fara sa il traducem dar make nu este.

Sper ca ai inteles!winkingDaca ai alte nelamuriri poti sa ma intrebi!

11 răspunsuri:
| acinorev a răspuns:

Deci, TAKE e diferit de MAKE si DO.
I take a shower. (Fac un dus, Am parte de un dus)
I make a sandwich. (aici, arata faptul ca (,) contruiesti ceva, faci ceva, un lucru)
I'm doing my homework. (imi fac tema, pentru ca asa se zice_winking Sper ca te-am ajutat. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Hei.

Pai, take folosesti atunci cand este vorba despre actiuni generale, la care ' nu depui efort' genul:Today, I will take a shower.
iar make atunci cand faci ceva. constructiv, cand iti pui mintea la contributie.Ex.:Yesterday, I made my homework.
[made-timpul trecut de la make]
iar DO il poti folosi in ambele cazuri si cel mai des la intrebari.
nu sunt sigura ^^ dar cam asa vine blushing intreaba un profesor de engleza, sau meditatoarea ta, happy, bafta.

| WoKy explică:

Da, dar nu are logica.
"I'm doing a shower."? Nu are logica.
Asa mi se pare mie.
Mai astept pareri sau link-uri de unde pot sa citesc/invat.

| WoKy explică:

Am dat funda+vot AleAlecS, iar Nataly, acinorev au primit vot(folositor).
Multumesc!

| CristianMD a răspuns:

Asteapta mai bine sa-ti raspunda un expert TPU care stie bine engleza! eu nu ma bag, doar ti-am dat o mini-informatie!

| HeiligKreuzAchtAcht a răspuns (pentru CristianMD):

Dacă tot nu aveai de gând sa dai un raspuns puteai mai bine sa taci.

| CristianMD a răspuns (pentru HeiligKreuzAchtAcht):

Si tu la fel. infine jet nu vreau sa fac aici chat.

| HeiligKreuzAchtAcht a răspuns (pentru CristianMD):

Cum sa nu-si bage lumea madularun-n tine cand cu raspunsuri de tot rahatu'?
Sau vrei doar sa ai cat mai multe raspunsuri?(La 5 fundite salvezi un rrom).

| AleAlecS a răspuns:

Nu neaparat....vezi tu do este sinonim cu make dar intr-o propozitie cum ar fi"Do you like it?"nu poti sa zici "Make you like it"pentru ca in aceasta propozitie DO nu se traduce ajuta doar la formarea propozitiei.Cand zici "I will do my homework"poti inlocui DO cu MAKE:"I will make my homework"
Sper ca ai inteles!winking