anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Am o problema legata de limba romana.De obicei sunt buna dar acum m-am blocat. Am de indentificat predicatul si subiectul din propozitia : "Prostului minte-i lipseste" daca pun intrebarea la lipseste iese cui? si in acest caz nu este subiect! Please help me sad funda

Răspuns Câştigător
| aysha11 a răspuns:

Minte - subiect
lipseste-predicat
Ce lipseste? Minte
Cui lipseste? Prostului complement indirect

13 răspunsuri:
| whatevernvm a răspuns:

Ia-o invers, Prostului ii lipseste minte.
Cine ii lipseste?=>minte (in cazul in care nu e pers subiectul poate raspunde si la intrebarea ce sa ca nu para ciudat, adica: ce ii lipseste :minte. E tot subiect)
Cui: prostului=> atribut(nu ai nevoie)
Predicatul arata ce face subiectul, in acest caz fiind verbul lipseste, deci subiectul este minte si predicatul lipsestehappy

| continutfragil a răspuns:

Cine/Ce lipseste? -Mintea (Subiect)
Ce face mintea?-Lipseste (Predicat)

| Ruxiii a răspuns:

O parere : CRED ca subiectul este minte : cine lipseste? minte, iar predicatul este "lipeste".

| eclipsegirl31 a răspuns:

Normal ca nu este subiect! Fi mai atenta data viitoare, subiectul nu raspunde la intrebarea CUI? ci la CINE?

| KatyB a răspuns:

Mintea este subiectul.

| Barmaleus a răspuns:

Clar, cateodata nu esti buna la romana happy

| SmileyyXD a răspuns:

Pai cu toate ca incalci regulile TPU, iti zic : subiectul : prostului si predicatul -i

| Razvan_8378 a răspuns:

Subiectul este "minte" : Ce lipseste? (nu pot pune intrebarea "cine?" deoarece nu este o persoana) ->mintea. Si "prostului" nu e subiect ci atribut tongue funda? :d

| AlEsWeEt a răspuns:

Pai subiectul este "minte"

| andreica a răspuns:

Cine/Ce lipseste?-mintea
Ce se spune despre minte/Ce face mintea?-lipseste
Cui ii lipseste mintea?-prostului -i

| andyrubia a răspuns:

"minte"-subiect, "lipseste"-predicat, "prostului"-complement

| ThePinkMonster a răspuns:

Cuvantul 'prostului' i se potriveste intrebarea cui. deci e in dativ. dar de fapt cuvantul 'minte' ar trebui sa fie subiect. In prop. Minte`i lipsteste. Cine ii lipseste. mintea. Asa cred eu. Bafta happy

| DANIELA_7364 a răspuns:

Prostului-complement indirect
minte-complement direct
-i-subiect subanteles persoana aIIIa.nr sg
lipseste predicat