Nu!
Chinezii au făcut zidul chinezesc ca să se ferească de invaziile mongolilor!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Marele_Zid_Chinezesc
Francezii înainte de al 2 a război mondial au făcut o linie de cazemate la granița cu nemții numită linia Maginot dar nemții au ocolit prin Belgia și a fost inutilă.
Linia de cazemate de la granița cu Italia nu au utilizat-o practic.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maginot_Line
Linia Maginot ( franceză : Ligne Maginot, IPA: [liɲ maʒino] ), numit dupa francez ministrul de Război André Maginot, a fost o linie de beton fortificaţii, obstacole tancuri, artilerie cazemate, posturi de mitralieră, şi alte apărare, pe care Franţa construite de-a lungul frontierelor sale cu Germania şi Italia, în lumina experienţei sale în primul război mondial, şi în perioada premergătoare la al doilea razboi mondial. În general, termenul descrie doar de apărare cu care se confruntă Germania, în timp ce termenul Alpine Linia este folosit pentru apărare franco-italian.
Francez a stabilit fortificatie pentru a oferi timp pentru armata lor de a mobiliza în caz de atac, permiţând forţelor franceze să se mute în Belgia pentru o confruntare decisivă cu forţele germane. Succesul de luptă statice, defensivă în primul război mondial a fost o influenta asupra gandirii cheie franceză. Experţi militari a lăudat Linia Maginot ca o operă de geniu, crezand ca ar preveni orice invaziile viitoare de la est (în special, din Germania). A fost, de asemenea, un produs al unui istoric în inferioritate populaţiei şi ratei natalităţii, exacerbată de pierderile din Primul Razboi Mondial, care a fost în curs de dezvoltare pentru trei generatii. [ 1 ] sistem de fortificatii descurajaţi cu succes un atac direct. Acesta a fost strategic ineficient, ca germanii au invadat Belgia, într-adevăr, a învins armata franceză, flancat Linia Maginot, prin pădure Ardeni şi prin ţările Minima, complet maturat de linie şi cucerirea în Franţa de zile. [ 2 ] Ca atare, Linia Maginot a ajuns să însemne o strategie sau un obiect pe care oamenii-şi pună nădejdea în dar eşuează lamentabil. De asemenea, este cel mai cunoscut simbol al zicala că "generalii întotdeauna lupta ultimul război, în special în cazul în care acestea l-au câştigat". [ 3 ]
Linia Maginot a fost inaccesibile pentru majoritatea formelor de atac, şi a avut de stat-of-the-art condiţiilor de trai pentru trupele garnizoane, inclusiv aer condiţionat, zone confortabile mănâncă şi căi ferate subterane. Cu toate acestea, s-au dovedit costisitoare pentru a păstra, a consumat o mare cantitate de bani şi, ulterior, a dus la alte părţi ale Forţelor Armate Franceze a fi subfinanţate.
http://en.wikipedia.org/wiki/Maginot_Line
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Maginot_Line_ln-en.PNG
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Maginot_Linie_Karte.jpg
Deci nu este vorba de un zid ci de o linie de cazemate!
http://www.ziare.com/......ori-122115
"La Ligne Maginot"
Linia Maginot este cel mai mare sistem de fotificatii al Frantei, din timpul celui de al II-lea Razboi Mondial. In vestul tarii, de-a lungul granitei cu Germania, se afla o serie de buncare si cazemate, amplasate in toate punctele strategice. Acestea au fost construite intre anii 1931-1938, iar la lucrari au participat muncitori francezi, italieni si elvetieni. In interiorul unui buncar sunt retele de tuneluri de peste 3 kilometri, pe mai multe nivele, la adancimi intre 18 si 30 metri.
La suprafata erau turele retractabile, dotate cu mitraliere, tunuri anti-tanc si mortiere. Centrul de comanda al unui buncar avea legatura telefonica cu intreaga retea fortificata si gazduia peste o suta de militari, avand autonomie pe timp de asediu.
Adaposturile subterane aveau generatoare de energie electrica, ventilatoare si filtre de aer, bucatarie, sala de operatii, depozite de munitie si alte dependinte de stricta necesitate. Cazematele se aflau in puncte strategice, in Muntii Vosgi, de-a lungul cailor de acces si a ecluzelor de pe canalele navigabile ale Rinului.
Sistemul de fortificatii Linia Maginot a fost un proiect grandios al Frantei, dar nu a avut un rol decisiv in perioada celui de al doilea razboi mondial.
Bună
Nu cred că există fiindcă nu am auzit de el şi am căutat şi pe internet şi nimic.