Virgula, ca si celelelte semne de punctuatie, are regulile sale de folosire. Le citesti, le retii si le utilizezi corect! Nu stiu tu, dar cred ca eu exagerez cu virgulele. Din dorinta de a ma exprima cat mai corect in scris, pun virgule acolo unde poate nu e nevoie (spun "poate", pentru ca eu consider ca acolo e locul lor). Cred ca mi se potriveste o porecla precum "Domnul Virgula".
Ai dreptate; e cea mai buclucasa dintre toate semnele de punctuatie.
Ai pus toate semnele de punctuatie corect in intrebare. Ai scris si totul just.
Virgula se pune atunci cand:
1. Separi vocativul de restul propozitiei: "Draga mea, am ceva sa iti spun."
2. Separi o caracteristica: "Eu, tipul despre care ai auzit, doresc sa facem cunostinta."
3. Cand poti scrie in alta ordine o propozitie: "Am vorbit, din cauza furiei, foarte urat"/"Am vorbit foarte urat din cauza furiei"/"Din cauza furiei, am vorbit foarte urat."
4. In enumerare: "Hobby-urile mele sunt cititul, sportul, scrisul, gatitul si pictatul".
5. Inaintea lui "dar": "Am incercat, dar nu mi-a iesit."
6. Dupa interjectii: "Eh, o sa fie bine intr-o zi."
7. Inaintea lui "deci": "Am lucrat mult azi, deci sunt foarte obosit"
8. Cand legi doua propozitii care ar fi putut fi si separate de punct: "Imi place sa citesc, imi imbogatesc cultura."
Sfatul meu e sa incerci sa compui un text si sa scrii virgulele unde simti tu ca e nevoie de ele. Chestiile astea ajungi sa le simti si nu trebuie invatate mecanic, dar ti-am oferit explicatiile oricum.
Succes cu gramatica!