| Danyelusha a întrebat:

am si eu nevoie de definitia termenilor tehnici si cateva exemple.

Răspuns Câştigător
| petertb a răspuns:

Http://www.centraleip.ro/glosar/
http://www.proiecte-case.net/termeni-tehnici
http://www.masinamea.com/......ni-tehnici

AGP (Accelerated Graphic Port)
Este o specificaţie de magistrală rapidă dedicată plăcilor video. Momentan, versiunea 3.0 AGP 8x oferă o lăţime de bandă de 2.1 GB/s. În prezent se încearcă înlocuirea acestei magistrale cu alta mai rapidă, PCIe (PCI Express) care va oferi 8 GB/s (în modul de comunicare bidirecţional).

AMR (Audio/Modem Riser)
Este un slot introdus în anul 1998 de Intel, pe care se pot conecta plăci de sunet şi modemuri. Nu dispune de facilitatea plug and play. În momentul de faţă mai există foarte puţine plăci de bază pe care se găseşte.

CHIPSET
Reprezintă inima unei plăci de bază (aşa cum procesorul reprezintă creierul). De regulă, este format din două componente, Northbridge şi Southbridge (care sunt explicate mai jos). Chipset-ul coordonează toate activităţile desfăşurate de componentele calculatorului, de buna funcţionare a acestuia depinzând stabilitatea şi performanţa sistemului.

CNR (Communications and Networking Riser)
Este un slot introdus în anul 2000 de Intel, pe care se pot conecta plăci de sunet, plăci de reţea, adaptoare USB. Dispune de facilitatea plug and play. La fel ca slotul AMR, se mai găseşte foarte rar pe plăcile de bază noi.

DUAL CHANNEL
Este o tehnologie care permite chipsetului să folosească memoria RAM în perechi de module identice pentru dublarea lăţimii de bandă disponibile, pentru creşterea performanţei. Această creştere de performanţă este destul de substanţială în cazul sistemelor bazate pe procesoare Intel (la lucrul cu memoria), fiind mai mică la sistemele bazate pe procesoare AMD.

FSB (Front Side Bus
Este magistrala prin care procesorul comunică cu memoria RAM şi Northbridge-ul. Multiplicarea internă a acestei frecvenţe cu o valoare stabilită în procesor dă frecvenţa de funcţionare a procesorului. Acest principiu nu se aplică procesoarelor AMD pe 64 biţi.
De exemplu, AMD AthlonXP 2500+ cu nucleu Barton: FSB 166 înmulţit cu valoarea multiplicatorului 11 rezultă frecvenţa internă a procesorului de 1826 MHz (uneori apare valoarea 1833 MHz, datorită diferenţelor între valoarea teoretică şi cea reală a valorii FSB, care diferă de la o placă de bază la alta).

NORTHBRIDGE
Este principalul chip de pe o placă de bază şi se ocupă cu transferul de date între procesor, memorie şi magistrala AGP. De acesta depinde, de cele mai multe ori, stabilitatea şi performanţa sistemului.

OVERCLOCKING
Deoarece am văzut foarte multe întrebări de genul: „Ce-i aia overclocking?" sau „Cum se face un overclock la procesorul X?", am să explic pe scurt ce înseamnă şi ce implicaţii poate avea asupra funcţionării unui sistem de calcul.
Overclocking-ul implică modificarea parametrilor standard de funcţionare ai unor componente pentru a rula la o viteză (frecvenţă) mai mare decât cea specificată de producător.
În general, overclocking-ul se traduce prin mărirea valorii FSB, astfel rezultând o frecvenţă mai mare de funcţionare a procesorului. În realitate, pentru a asigura şi stabilitatea sistemului, se fac mai multe setări, printre care mărirea tensiunii de alimentare a procesorului, a memoriilor, uneori chiar şi a chipset-ului (pe plăcile de bază care permit aşa ceva, dar o placă serioasă care este destinată overclocking-ului se vor găsi foarte multe setări de acest gen), mărirea latenţelor memoriilor şi multe alte artificii de fineţe.
Overclocking-ul se adresează, în principal, gamerilor şi celor care vor să obţină cât mai mult de la sistemul lor cu investiţii minime, atunci când au nevoie de putere sporită de calcul pentru rularea unor anumite aplicaţii.
Pentru ca un overclocking să aibă şanse de reuşită este necesar ca toate componentele implicate în acest proces (procesor, memorie, chipset – în principal) să fie de calitate şi răcite corespunzător, deoarece se vor încălzi mult mai mult decât o fac în regim de funcţionare normal.
Nu este recomandat persoanelor cu probleme cardiace sau slabe de înger, deoarece un overclocking nereuşit poate duce la deteriorarea iremediabilă a componentelor supuse overclocking-ului. De asemenea, trebuie menţionat că, indiferent de ce crede unul şi altul sau a citit pe undeva, o componentă supusă overclocking-ului este stresată mult mai intens decât atunci când lucrează în parametri standard, ceea ce duce, în timp, la uzura prematură a acesteia, uneori chiar şi la defectare. Trebuie ştiut că o componentă distrusă din cauza overclocking-ului îşi pierde garanţia (există destule metode, care funcţionează de cele mai multe ori, pentru a depista dacă o componentă a fost sau nu overclockată).

PCI (Peripheral Component Interconnect)
Este magistrala de conectare a componentelor dintr-un calculator. A fost introdusă în anul 1993 de Intel.

PCI EXPRESS
Este o interfaţă de comunicare de mare viteză, ce oferă o lăţime de bandă mult mai mare decât AGP sau PCI. Prin combinarea mai multor canale (1, 2, 4, 8, 16) se obţin sloturi cu dimensiuni şi destinaţii diferite. Momentan se folosesc maxim 20 de canale pentru PCIe.
De exemplu, pentru plăcile video se folosesc sloturi 16x, celelalte 4 fiind folosite pentru conectarea altor componente pe sloturi 1x.

SOUTHBRIDGE
Este parte componentă din chipset-ul plăcii de bază, oferind partea de conectivitate cu alte componente interne şi periferice conectate la calculator, precum hard-disk-urile, unităţile optice, tastatura, mouse-ul etc.