Tu doar trebuie sa spui ce e aici iti dai seama:Care este tema 2011?
Tema primei ediţii a Şcolii de Vară GEOPOLITICS:
"Implicaţiile (geo)politice ale problemei romilor în context european"
Perioada de desfăşurare: 29 iulie – 2 august 2011
Locul de desfăşurare: Râşnov
Participanţi: 50 de tineri
Subiectele dezbătute:
29 iulie 2011 – Istoria, cultura romilor şi limba romani
30 iulie 2011 – Cum este afectată securitatea Uniunii Europene de problema romilor? Situaţia socială a romilor din Europa.
31 iulie 2011 – Implicaţiile (geo)politice ale problemelor romilor în context european. Cum afectează această problemă relaţiile internaţionale între statele U.E?
1 august 2011 – Rezolvarea problemelor romilor prin intermediul finanţărilor europene
Justificarea proiectului:
Evenimentele din ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, atât din Franţa, cât şi din Italia, necesită o abordare serioasă şi din toate domeniile de studiu a problemei romilor. De aceea, considerăm că este necesară studierea implicaţiilor (geo)politice ale acestei probleme dintr-o manieră exhaustivă, începând cu studierea istoriei romilor şi a specificului şi terminând cu modul în care au fost afectate relaţiile internaţionale din Uniunea Europeană, ca urmare a evenimentelor din ultimii ani, cu privire la expulzarea romilor.
Una dintre marile dificultăţi în rezolvarea problemei romilor este aceea că nu a fost niciodată corect definită. Motivul principal al deficienţei de integrare a romilor în societate nu este lipsa de fonduri, asa cum s-ar crede. Din acest punct de vedere bani există, atât de la bugetul de stat, cât şi din fonduri europene. Problema (principală) este că aceşti bani nu sunt folosiţi pentru ca romii să poată fi integraţi. Iar acest neajuns provine tocmai din faptul că problema romilor nu a fost corect definită si nu au fost identificate soluţii cu adevarat viabile pentru rezolvarea problemei.
Prezentarea proiectului:
Prin intermediul proiectului nostru, 50 de tineri români, din care 25% tineri de etnie romă (studenţi sau absolvenţi în geopolitică şi relaţii internaţionale, în ştiinţe politice, istorie şi sociologie, tineri pasionaţi de domeniul politicilor publice şi care sunt interesaţi de definirea corectă a problemei romilor şi oferirea de soluţii viabile) vor participa la o Şcoală de Vară, timp de 5 zile, în care vor studia şi vor dezbate atât specificul cultural al etniei rome, cât şi problemele cu care aceasta se confruntă. În plus, participanţii la şcoala de vară vor dezbate şi implicaţiile (geo)politice ale problemei romilor în context european, în încercarea de a defini şi de a înţelege corect principalele neajunsuri ale acestei minorităţi şi de a oferi soluţii viabile pentru integrarea persoanelor de etnie romă.
Cine sunt speakerii?
Până în momentul de faţă, avem confirmaţi următorii speakeri:
29 iulie 2011
Domnul Vasile Ionescu, scriitor şi activist rom, cavaler al ordinului "Meritul Cultural" al României
30 iulie 2011
Domnul Zaharia Viorel, Preşedintele ROM – Organizaţia Romilor pentru Migraţie
Doamna Miralena Mamina, manager proiect "Salvaţi Copiii"
31 iulie 2011
Doamna Iris Alexe, manager de programe - Fundaţia Soros
Domnul Gheorghe Răducanu, consilier pe problemele romilor al ministrului de externe, membru în Consiliul Director al European Roma and Travellers Forum
1 august 2011
Domnul Adrian Corobană – trainer fonduri europene, Preşedintele Asociaţiei Manageri în Dialog
Domnul Florin Nasture – manager proiect Roma Education Fund