anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Buna TPU! As avea o rugaminte: daca ati putea sa-mi explicati regulile la formarea if3 la engleza si transformarea vorbirii directe in vorbire indirecta (reguli, sa-mi explicati babeste) si niste exemple(daca puteti mai multe: de la usor la mai greu). Multumesc!

Răspuns Câştigător
| dannyel86 a răspuns:

Conditionalul de tip 3 exprima o actiune din trecut (care nu s-a intamplat) ce ar fi putut fi posibila, daca s-ar fi indeplinit o anumita conditie.
In propozitia secundara predicatul sta la timpul Past Perfect, iar in cea principala avem constructia "would + have + participiu" (a treia forma a verbului).
Schema:
would + have + participiu IF Past Perfect
sau
IF Past Perfect, would + have + participiu
Exemple:
I would have gone to the seaside if the weather had been fine. - As fi mers la mare daca vremea ar fi fost buna.
(Cu alte cuvinte, "Nu am mers la mare, pentru ca vremea nu a fost buna.")

If he had known the truth, he would have done things differently. - Daca ar fi stiut adevarul, ar fi procedat altfel.
(Altfel spus, "Nu am procedat altfel, pentru ca nu am stiut adevarul.")
I would have stayed at home if it had rained. - As fi stat acasa daca ar fi plouat.
(Cu alte cuvinte, "Nu am stat acasa, pentru ca nu a plouat.")

In loc de "would", putem avea alte verbe modale, precum "might" sau "could", astfel avem constructiile: might + have + participiu sau could + have + participiu - in propozitia principala.

| anonim_4396 explică (pentru dannyel86):

Mersi frumos!

1 răspuns: