Exemplu camp lexical:
"copac"-> pom, arbust, etc...
Exemplu camp semantic:
"copac"-> frunze, crengi, crengutze, fructe, etc...
Campul lexical reprezinta sinonimele unui cuvant, iar campul semantic reprezinta ceea ce am exemplificat eu
...nu mai vorbi prostii, campul lexical este de genul : frunza - infrunzit, reinfrunzit, neinfrunzit, frunzisoara, frunzulita... iar campul semantic este la fel ca familia lexicala, gen : copac - frunze, crengi, fruncte, abrust
Buna~!
Campul lexical cuprinde cuvinte care sunt formate cu prefixe si/sau sufixe de la cuvantul de baza.
Sa luam cuvantul 'curat'. Campul lexical al acestuia: curăţenie,necurat, a curăţa, curăţel etc.
Campul semantic este format din cuvinte care au legatura cu cuvantul dat.Sa luăm cuvântul 'carte'. Campul semantic al acestuia: copertă,file, pagini, cotor etc.
Sper că te-am ajutat~! ^__^
Cel format cu prefixe si sufixe este familie lexicala
Camp lexical-copil,copilarie,copilaresc,copilandru etc
camp semantic:pix, stilou, creion.etc
"Campul lexical" pe care l-ai scris tu acolo e familia lexicala
Ala cu copil, copilarie, copilaresc, copilandru e FAMILIE lexicala
Câmpul lexical cuprinde toate cuvintele care aparţin aceluiaşi domeniu. Ex: carte: file, pagini, copertă, literă etc
Câmpul semantic constituie o clasă de cuvinte reunite prin componente de sens comune, dar între care se stabilesc diferenţe. De ex: nume de rudenie, nume de culori, denumirile animalelor salbatice
Sper ca ti-am fost de folos :*
Intr-o alta ordine de idei, campul lexical este acelasi cu campul semantic ( campul lexico-semantic), adica obiecte care sa apartina aceluiasi domeniu.
De exemplu campul lexico-semantic al substantivului natura : animale, copaci, ape, munti, flori etc.
Campul lexical scoala scolar scolit etc.
campul semantic scoala elev profesor caiet etc
Nu este nici o diferenta campul lexical inseamna cuvintele din acelasi domeniu si campul lexico-semantic inseamna la fel.
Din cate stiu eu nu exista vreo diferenta intre camp lexical si camp semantic. Ceea ce au zis ceilalti la camp lexical este de fapt familia lexicala a unui cuvant.
Campul lexical sau campul semantic se refera la lucruri care apartin unui anumit cuvant.
Exemplu:profesor-catedra, catalog, cancelarie etc.
Pai, eu stiu ca familia lexicala este asta: scoala, scolar, scolarita, scolit, iar campul lexical este asta: scoala, note, teme, catalog, elevi... sper ca ai inteles.
Esti
Taci hihihi ca esti obosit, ai spus o mare prostie.
Câmpul lexical cuprinde toate cuvintele care aparţin aceluiaşi domeniu. Ex: carte: file, pagini, copertă, literă etc
Câmpul semantic constituie o clasă de cuvinte reunite prin componente de sens comune, dar între care se stabilesc diferenţe
alinatebesk123 întreabă:
anonim_4396 întreabă:
NicolaescuAlexandra întreabă: