Poti face ce iti doresti, atat timp cat esti pasionat. Locuri de munca sa stii ca se gasesc. Eu am Facultatea de Jurnalism facuta si am lucrat in domeniu un an de zile si am renuntat din motive personale.
Insa, ceea ce am observat si in cazul meu, dar si in cazul colegilor mei, a fost faptul ca daca vrei sa lucrezi iti gasesti. Exista foarte multe publicatii online care cauta constant studenti si exista numeroase internshipuri unde iti poti gasi.
Depinde ce vrei sa faci, in Jurnalism. Daca vrei sa ajungi in televiziune, daca iti place, trebuie sa arati bine. Am avut cateva colege din an cu mine care au ajuns la Prima, Antena 1(cred) si inca o televiziune destul de buna (nu mai retin acum) si foarte multi care si-au gasit in presa scrisa, mai ales cea online. In radio nu prea am avut colegi care sa reuseasca. Nici internshipuri nu prea au fost.
Deci dupa cum spuneam, daca iti doresti sa lucrezi iti gasesti. Nici nu trebuie sa fii pasionat, doar sa vrei sa lucrezi. Daca esti cu adevarat pasionat si bun in ceea ce faci, incepi de jos si ajungi destul de rapid sus. Am avut un coleg care intr-un an ajuns de la redactor junior la editor de domeniu. Deci, da este posibil mai mult decat spun majoritatea. Daca stai si freci menta toti anii de facultate, asteptand salarii de minim 2000 de lei, nu iti vei gasi. Salariul pe care vei incepe in facultate, daca lucrezi fara sa ai diploma va fi de 4 milioane jumate. Dupa ce iti faci stagiul care dureaza mi se pare de la 6 luni intre un an, vei lucra pe 1000 - 1500 ron. Daca incepi sa lucrezi dupa ce iti iei diploma vei lucra direct pe 1000-15000 ron, plus bonuri de masa. Este putin pentru inceput, insa dupa cum spuneam daca iti faci treaba cum trebuie, ai sanse sa primesti mai mult.
La fel si in cazul relatiilor publice, am prietene care au studiile respective. Cateva si-au gasit, cele care au vrut sa munceasca, insa in domeniul relatiilor publice este mai greu sa iti gasesti de lucru decat in jurnalism, ai mai multe sanse sa gasesti ceva asemanator relatiilor publice, probabil salariul va fi salariul minim pe economie. deci 1000-1500.
In cazul geografiei, nu stiu sa iti spun, nu cunosc pe nimeni.
Insa, dupa cum spuneam, vei vedea ca in timpul celor trei ani vor exista ocazii de practica, internshipuri si grupuri de voluntariat. Nu le sari. Orice experienta este foarte buna. Chiar si daca vei avea o perioada de voluntariat de 2, 3 ani echivaleaza, aproape, cativa ani de munca, in domeniul respectiv. Insa, nu astepta sa sara ofertele pe tine (pentru ca nu vor face), tu trebuie sa le cauti. De asemenea, nu te astepta la un salariu mai mare decat cel minim pe economie, in foarte rare cazuri il vei primi.
Matematica nu iti va trebui la niciuna dintre ele.
Facultătile nu-s ca un liceu. Adică nu faci câte puţin din toate. Dacă te duci la Geografie nu faci matematică. Deloc! Nu ai de ce. La fel la orice specializare de tip uman.
Ca slujbă găsită, sunt cam degeaba toate. Jurnalismul îl faci degeaba dacă nu ai talent şi înclinaţie spre domeniul ăsta. În plus, dacă-s multe publicaţii nu înseamnă că găseşti să lucrezi. Nu aşa merge treaba. Sunt salarii proaste oricum. Nu te gândi că-s aşa mulţi bani în domeniu precum crezi. Nu toţi sunt Andreea Esca sau Măruţă. CU geografia ieşi cel mai uşor profesor. Adică cu un salariu infect.
Dacă nu te pricepi la nimic de profil real, sfatul meu e s-o laşi baltă. Domeniile umaniste sunt prost plătite. Ieşi mai bine cu o postliceală. Dacă te faci asistent medical poţi munci afară pe bani buni. Mai bine decât să tai frunze la şomaj cu geografia, nu crezi?
Pascu_Teo_1999 întreabă:
CatalinBunea întreabă: