1. Ca nivel de dificultate mi se pare mediu. Uneori și greu, dar așa e la toate.
2. Ai 4 ore de mate pe săptămână, 4 de românâ (dintr-a 10 se fac 3), 2-3 de biologie (dintr-a 11 se fac 4), fizică 3 ore, chimie 2-3 ore, limbi străine 2 ore fiecare, desen și muzică faci doar într-a 9-a (în aceeași oră și zi, fac cu rândul pe săptămâni), logică (într-a 9, iar într-a 10 devine psihologie, întra 11 nu se mai face), educație antreprenorială dintr-a 10-a, T.I.C. 2 ore, ed. fizică 1-2 ore, se mai bagă și opționale de bio, chimie, fizică sau mate (1-2 dintre ele, sunt la alegere) și cam asta cred că-i tot.
3. Nu cred că ar fi neapărat să fii foarte bun la ceva. E important să-ți placă să înveți logic. Eu am dobândit bine lucrul ăsta de abia printr-a 8-a, dar l-am dezvoltat mult mai mult în liceu. În general materiile de bază vor fi bio, chimie, fizică, mate, română.
4. Eu pot să-ți zic că am intrat undeva între 8.50-9.00 dacă nu mă înșel, dar au intrat și cu 6. Depinde mult de liceu.
5. Te poți obișnui cu fizica. Nu e neapărat să fii foarte bun. La noi cam 2-3 le au mai tare cu fizica, restul' suntem așa, de nivel mediu și mediocru ca să zic ).
6 și 7. În clasele 9 și 10 materia este aproape identică între cele două. Diferă puțin la nivel de mate și informatică. Dintr-a 11 se diferențiază mai mult tot pe partea de mate și info. Ca dificultate, depinde de ce materii îți plac mai mult.
8. Părerea mea e că la științe ale naturii ai o gamă mai deschisă de domenii. Nu neapărat medicină sau farmacie. Se poate și profesor, inginer agronom, facultatea de politehnică (acolo iar sunt multe domenii) chiar și avocat mă gândesc (chiar dacă nu are legătură). În general știu că poți în multe domenii.
9. Se dau 4 teze în fiecare semestru. Teză la mate și română și la alegere 2 materii dintre bio, chimie și fizică. La mate-info au tot mate și română, doar că la cele 2 de ales au informatică, fizică și mai una, nu mi-o amintesc.
10. Ca fapt divers, bacul se dă la ambele din 3 materii, nu 4 ca la teze. Mate, română și la alegere una dintre cele 3 de mai sus.
Orarul ar putea să difere în funcție de licee, ce am scris nu ar fi un standard. Cât mai multe opinii, cu atât mai bine. Să scrie cât mai mulți.
Mă gândeam că am omis ceva, la materii mai sunt la noi și istorie o oră, informatică 1 oră clasa a 9-a și a 10-a, (tic se face în toți anii), și educația antreprenorială se trasnformă în economie într-a 11-a
și într-a 12 din 2 ore de tic se face una si se scoate economia, iar ca materie nouă e filozofia o oră pe săptămână
Nu sunt/nu am fost la stiintele naturii dar cred ca te pot ajuta la unele intrebari :
1. Depinde daca iti place. Profilul real e considerat mai dificil decat cel uman.
2. Se preda de toate.
In fiecare an se face : o ora de geografie, istorie, sport, religie, dirigentie si o ora sau doua de socio-umane ( in fiecare an e ceva diferit din logica, economie, pihologie, ATP si filozofie ), 4 ore de limbi straine ( 2engleza + 2franceza )
In clasele a IX si a X-a : 3 ore romana, 3 fizica, 3 biologie, 1 chimie, o ora de muzica/desen alternativ, 1 ora TIC, 1 ora informatica
In clasele XI si XII : 5 matematica, 3 biologie, 3 romana, 3 chimie, 2 fizica
Asta e un exemplu, nu inseamna ca la toate liceele numarul de ore va fi exact asa. Mai intra in calcul si optionalele.
3. Ca sa intri trebuie sa ai media mare la admitere. Ca sa faci fata iti trebuie memorie extrem de buna si pasiune pentru biologie si chimie.
4. Depinde de liceu
5. Nu prea ai FOARTE multa treaba cu fizica. Cat timp nu ramai corigent e bine. Depinde cat de ciufut e si profu de fizica acum.
6. Nu stiu daca se poate compara. La stiinte trebuie memorie buna. La mate-info trebuie gandire "algoritmica". Unii zic ca e mai usor la stiintele naturii. Acum nu stiu ce sa zic.
7. In clasa a IX si a X sunt aproape identice. Apoi difera numarul de ore la materiile de profil.
8. Poti da la aproape orice pentru ca faci aproape toate materiile.
9. Mate, romana si doua la alegere din bio, chimie si fizica
10. Obligatoriu matematica si romana, la alegere dintre Fizică, Chimie, Biologie, Informatică
1. E un profil echilibrat, în mare parte, faci de toate, se poate face fata.
2. În clasa a 9-a si a 10-a se preda aproape la fel ca in gimnaziu, nu vei simti o diferenta prea mare între numarul de ore pe care le făceai intr-a 8-a si cel dintr-a 9-a. Doar la fizica cate 3 ore pe saptamana până în clasa a 12-a, la chimie si biologie sunt cate doua, iar ulterior, din clasa a 11-a vi se va da cu posibilitatea de a alege un opțional la una dintre acestea doua.
3. Tu dai evaluare națională doar la mate si romana, deci nu iei decat o notă bună la astea doua ca sa poti intra. De obicei, cei ce aleg științe iau in considerare sa se duca pe Medicina, dar nu e obligatoriu. Însă acest profil te orientează pe fizică, chimie si bio, de aceea el deja te orientează spre Medicina.
4. Depinde de liceu. În mare parte, mediile de la mate info sunt cu puțin mai mari decât cele se la științe, dar nu peste tot. Dacă este un liceu bun, se intra cu medie mare, daca este unul mai slab, se poate intra si cu nota 6. Dar oriunde ai fi, materia e aceeasi.
5. Nu are nimic, exista timp sa înveți pentru ca materia se reia. Dacă nu ești bun, nu te obliga nimeni sa alegi bacul la fizica.
6 si 7. Nu neaparat. Materiile si numarul de ore pe saptamana de la mate-info si stiinte in clasa a 9-a si a 10-a sunt aproape aceleași. Diferetele apar începând cu clasa a 11-a: la mate-info se fac 4 ore de info pe saptamana, în timp ce la științe se va face doar TIC, vreo 2 ore. La științe se compensează însă cu alte materii, aveti 2 ore de bio si 2 ore de chimie obligatorii, la care puteti adauga cate un opțional, deci sa faceti 3 ore pe saptamana de bio sau chimie. Din clasa a 11-a la mate-info se fac doar cate o ora de bio si chimie, deci deja apar niste diferențe. De aceea spuneam mai devreme ca științele te orientează spre Medicina, pentru ca examenul acolo se da din chimie, bio sau fizică.
8. Daaaa, la orice! Profilul din liceu nu iti dicteaza facultatea la care te duci. Poti fi la filo si sa alegi mate-info. Atunci când depui dosarul de inscriere la facultate, nu conteaza ce profil ai terminat, ci sa ai un bac luat, indiferent la ce l-ai dat.
9. Se da teza la 4 materii: mate si romana sunt obligatorii, si ai de ales 2 dintre chimie, info, bio si fizica, în funcție de care simti ca te descurci tu mai bine.
10. Bacul se da la 3 materii: obligatoriu este la romana si mate M2, si la proba a treia ai de ales dintre chimie, bio, fizica si informatica.
Sper ca te-am ajutat!
Multumesc mult pentru ajutor!
Sjhxjcks întreabă: