Ideea e ca trebuie sa te bazezi cat mai putin pe memorie si cat mai mult pe logica. Cei care merg pe varianta "memorie", cum probabil e si colega ta, iau note mari, e drept, dar dupa un timp uita aproape tot. Folosind logica mai mult, vei putea sa reconstitui in minte nu numai la bac, dar si peste ani cunostintele dobandite; si vei fi in masura sa explici si altora, care atunci vor fi pe bancile scolii. Ce zici, care varianta iti surade? Si nu trebuie sa crezi ca logica s-ar potrivi numai in cazul stiintelor exacte. Chiar si la materii precum istoria te poate ajuta: sa vizualizezi cadrul general in care au loc evenimentele, sa le corelezi unele cu altele sau sa le legi de evenimente petrecute in trecut, pe care le-ai invatat in lectiile anterioare. Las-o pe ea sa ia 10, iar tu pentru inceput 7 sau 8. Ai sa vezi peste putin timp cum ea incepe sa descreasca iar tu sa cresti; chiar si la note.
Uite cum fac eu: Iau fiecare propozitie/ paragraf din lectie si o repet de trei ori, iar apoi trec la urmatoarea, procedand la fel. Dupa aceea, repet cu voce tare tot ce am invatat pana in acel punct, iar daca am spus bine, trec mai departe, daca nu, mai repet fiecare propozitie individual. Nu toata lumea poate sa invete o lectie citind-o doar o data, iti dai seama xD, apropo.
Degeaba incerci sa retii tot ce a v-a dictat profesorul.E total gresit, daca invatati ca un papagal normal ca nu vei retine nimic, incearca sa deduci logic cu cuvintele tale, asa o sa fie totul ok si o sa stii.
Nu te mai compara cu altii. Fiecare persoana are stilul propriu de a invata. Scoate din text partile care sunt importante apoi incearca sa le scrii pe intelesul tau si asa invata. Invata sa redai ceea ce intelegi tu de acolo. Si cand te pui la invatat, sa fii relaxa si sa nu stai cu gandul ca trebuie sa retii ceva de acolo. O sa vina de la sine.
Asta se intampla pentru ca nu faci conexiunile logice, ci incerci sa inveti pe de rost. Pentru a retine (pe termen lung), trebuie sa reusesti sa faci conexiuni intre cunostinte.
CordovanRaul întreabă: