| Anonimaaaxgar a întrebat:

E posibil să mă transfer la școală profesională dacă sunt la liceu? Adică eu m-aș fi dus de prima dată la profesională dar nu au fost de acord părinții mei că au zis că acolo se duc proștii și chestii de astea. Mie îmi plac foarte mult mașinile să le repar și chiar știu, adică am vorbit cu un prieten care mi-a dat niște manuale mai vechi de mecanică și am învățat de acolo adică știu despre piese, instalații, motor construcție și funcționare, câteva defecțiuni și cum se repară acestea. Dar nu știu dacă e posibil sa mă transfer având în vedere că eu sunt la un profil pedagogic ( știu că e ciudat să mă transfer de la un așa liceu la profesională) dar vreau să mă transfer neapărat la profesională.

6 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Da, este posibil, conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar, aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
"ART. 148.Copiii şi elevii au dreptul să se transfere de la o formaţiune de studiu la alta, de la o unitate de învăţământ la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul, de la o specializare/ calificare profesională la alta, de la o formă de învăţământ la alta, în conformitate cu prevederile prezentului regulament şi ale regulamentului de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se face transferul.
  ART. 149.Transferul copiilor şi elevilor se face cu aprobarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ la care se solicită transferul şi cu avizul consultativ al consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ de la care se transferă.
  ART. 150.(1) În învăţământul antepreşcolar/preşcolar, primar şi gimnazial, precum şi în învăţământul profesional, liceal şi postliceal elevii se pot transfera de la o grupă/formaţiune de studiu la alta, în aceeaşi unitate de învăţământ sau de la o unitate de învăţământ la alta, în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiune de studiu.
(2)În situaţii excepţionale, în care transferul nu se poate face în limita efectivelor maxime de antepreşcolari/preşcolari/elevi la grupă/formaţiune de studiu, inspectoratul şcolar poate aproba depăşirea efectivului maxim, în scopul efectuării transferului.
  ART. 151.(1) În învăţământul profesional, liceal sau postliceal aprobarea transferurilor la care se schimbă filiera, domeniul de pregătire, specializarea/calificarea profesională este condiţionată de promovarea examenelor de diferenţă.
(2)Disciplinele/Modulele la care se susţin examene de diferenţă se stabilesc prin compararea celor două planuri-cadru. Modalităţile de susţinere a acestor diferenţe se stabilesc de către consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ şi la propunerea membrilor catedrei.
ART. 152. Elevii din învăţământul liceal, din învăţământul profesional şi din învăţământul postliceal se pot transfera, păstrând forma de învăţământ, cu respectarea următoarelor condiţii:
e)elevii din clasele a IX-a, a X-a şi a XI-a din învăţământul liceal se pot transfera în aceeaşi clasă în învăţământul profesional cu durata de 3 ani după susţinerea examenelor de diferenţă, în limita efectivului de 30 de elevi la clasă şi în baza criteriilor prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţii de învăţământ la care se solicită transferul;"
Cererea de transfer, semnata si de un parinte, trebuie depusa in vacanta de vara.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Profesionala are din anul 1 materii specifice.
Astfel, șansele de transfer sunt mici și este o solicitare care nu cred că a fost făcută vreodată. Dta mergi și discuți cu directorul acelei profesionale.

| anonimg a răspuns:

Mai tarziu o sa doresti sa faci liceul. Doar cu scoala profesionala vei avea intotdeauna munca cea mai de jos, si implicit salariul cel mai mic.
Termina liceul acesta, dupa aceea poti da la o facultate de masini sau ce ti-o place. Fara liceu nu poti merge la facultate. Dupa ce termini facultatea poti iesi cu specializarea inginer. Poti fi recrutata de catre uzina Dacia sa faci masini sau ce-or mai avea ei nevoie. Dar ca sa stai cu mainile in ulei si motorina toata ziua, si pe un salariu de nimic, nu merita.
Noi trebuie sa ne dezvoltam pe toate planurile si in mod continuu. Facand scoala profesionala iti tai posibilitatea de a avansa in cariera. Te poti angaja cu norma redusa in timpul vacantelor si in timpul facultatii la un service auto. Dar scoala trebuie sa mearga mai departe.
Te incurajez sa termini liceul.

| gabicoo a răspuns:

Sunt două variante:
1-Ești un troll plictisit aflat în criză de subiecte. Și ce ți-ai zis? Hai să spun o nemaivăzută până acum!
Sfatul meu: ori mergi direct la culcare, ori tragi o dușcă de săniuța după care te duci totuși la culcare!
2-Ai intrat cu pile și cu șpagă grasă la un liceu cu profil pedagogic și nu faci față.
Sfatul meu: te transferi la un liceu cu profil tehnologic. Decât să te chinui și să pui părinții la cheltuială ( că deh! la "peda"- obrazul subțire cu cheltuială se ține ), mai bine mergi la profesională. Dacă-ți plac motoarele acolo asta înveți. Plus că după ce termini găsești ușor loc de muncă.

| Ionut58282856 a răspuns:

Da man. Eu eram sa ma transfer. Nu e adevarat ca sunt prosti. Daca tie iti place e viata ta. Explica le parintilor ca vrei sa te muti acolo daca e nevoie daca nu e nevoie sa semneze nimic da diferentele si aia e. E foarte fain. Iar daca acolo sunt toti prostii toti stim sa reparam Masini, nu?

| Ionut58282856 a răspuns:

Nu putem fi genii pe toate directiile. De exemplu eu stiu Oleaca informatica in limbajul c++. Asta nu inseamna ca sunt geniu pe masini. De exemplu vreau sa imi iau un atv si habar nu am cat ar veni 0, 05l si cat ar tine. Eu personal vreau sa vorbesc cu tine. Geniu esti atunci cand iti dai seama ca nu sti toate. Mie mi se pare foarte tare sa lucrezi ca mecanic..Nu inteleg de ce tu consideri prost un om care iti face masina sa functioneze din nou, farurile si toate cele. Doar imagineazati cum ar fi lumea fara bucatari, fara mecanici sau fara pantofi happy sau haine. Eu consider ca o professionale e ceva foarte fain si inteligent. Cum am spus mai sus. Nu putem fi genii pe toate directiile. Important e sa fi un pic logic si creativ sau ce iti place tie. Daca tie iti place sa repari Masini du-te. Oamenii vorbesti din ideile lor nu ale tele si ceea ce cred sau ar face ei sau alte variante. Eu am vrut de la mate-info la textile si pana la urma am renuntat de tot. Poti face transferul undeva intre semestre sau ani. Vorbeste cu dirigintele