| Anaoi28 a întrebat:

Buna TPU!
Eu urmeaza sa dau bacul anul viitor, trecand in toamna in clasa a 12. Sunt la filologie. Intrebarea mea este: voi pregatiti eseuri si pentru autorii care nu sunt canonici? Sunt in dilema in legatura cu acest aspect. Nu stiu daca sa scriu si eseuri pentru "Maitreyi", de Eliade sau daca sa scriu si despre " Alexandru Lapusneanul", de Costache Negruzzi. Voi cum procedati? Profa de la clasa mea nu a predat nici macar autorii canonici.

20 răspunsuri:
| Frank51 a răspuns:

Să-ți zic cum am procedat eu.

Inainte cu o câteva zile am tras la loto, am ales să citesc doar Moromeții fiind ușor și având deja multe amintiri laughing

Ce să vezi mi-a picat fix Moromeții, e ca și cum am câștigat la 6 din 20 laughing

Acum serios vorbind, nu recomand acest mod dacă vrei notă mare, învață calumea tot.

| Anaoi28 explică (pentru Frank51):

Stiu ca trebuie sa invat, ai avut noroc, nu gluma. Insa multi profi spun ca autorii necanonici n se dau la bac, sunt in programa, dar este imposibil sa pice, iar altii spun ca trebuie invatat tot. Eu nu stiu ce sa fac: invat sau nu autorii canonici? E cei 17 canonici îi invat cu siguranta, dar pe restul?

| Anaoi28 explică (pentru Anaoi28):

Scuze, *autorii necanonici.

| zurick a răspuns:

Am dat bacul. Învață-i pe toți, dar pune mai mult accent pe cei canonici. De exemplu, anul ăsta puteai scrie și Lăpușneanul dacă voiai ( deși Moara cu noroc e mult mai ofertantă )
Pentru o notă mare, mai bine mergi la sigur.
Un mic sfat, nu-ți fie frică de contestații dacă chiar știi că meriți altă notă, la mine a făcut o diferență semnificativă după.
O mică curiozitate, la ce facultate vrei să dai și unde?

| Anaoi28 explică (pentru zurick):

Vreau sa merg la Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Litere. Ador gramatica, literatura, imi place sa fac diverse comentarii, insa, in cee ace peiveste materia de bac, sunt in urma, intrucat nu am o profa buna. Nu stiu daca voi fi profesor, insa gandul meu ar contempla o dorinta de schimbare: sa le ofer altor generatii de elevi un dascal asa cum eu nu am avut niciodata. Poate voi lucra in alt domeniu, insa nu cred ca m-as descurca la altceva.

| zurick a răspuns (pentru Anaoi28):

Ce frumos ^^
Mult succes!

| Anaoi28 explică (pentru zurick):

Sa speram ca asa va fi! Aceasta meserie este frumosa, insa foarte costisitoare.
Multumesc!

| IgnatVictor a răspuns:

Bună!
Nu are rost să înveți eseul de la „Maitreyi", pentru că, dacă la examen îți cere roman modern sau al experienței, scrii „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război".
Legat de „Alexandru Lăpușneanul", da este în programă! Nu opera în sine, ci perioada în care a fost scrisă nuvela. Pentru că opera face parte din perioada pașoptistă. Unii profesori spun că nu are rost să înveți Costache Negruzzi, dar este absolut greșit! Absolut greșit! Pentru că enunțul pe foaia de examen ar putea să sune așa: Redactează un eseu de minim 400 de cuvinte în care să prezinți particularități de construcție ale unui nuvele din perioada pașoptistă. Și, dacă nu înveți „Alexandru Lăpușneanul", nu ai ce să faci. Cum am spus, Costache Negruzzi NU este autor canonic, dar nuvela scrisă de el este obligatorie pentru bacalaureat, întrucât perioada pașoptistă este în programă.
Sper că te-am lămurit. Îți urez numai bine!

| Anaoi28 explică (pentru IgnatVictor):

Multumesc!
Sunt intr-o totala nebuloasa, deoarece unii spun ca trebuie sa inveti autorii necanonici, altii spun ca nu trebuie, de aceea v-am intrebat si pe voi.

| IgnatVictor a răspuns (pentru Anaoi28):

Nicio problemă! Pe Mircea Eliade nu trebuie să îl înveți, pentru că orice ți-ar cere enunțul (roman modern, roman al experienței etc) poți să scrii „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război". Dar Costache Negruzzi este obligatoriu.
Sport la învățat!

| Anaoi28 explică (pentru IgnatVictor):

Multumesc!

| NeverGonnaLetYouDown a răspuns:

Eseurile alea sunt niste tampenii fara noima.

| Anaoi28 explică (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Sunt constienta, nici mie nu imi plac, dar as aeste sistemul de examene in tara noastra si nu prea avem ce face. Am nevoie de o nota cat mai mare pentru a intra la buget la facultate. Aceleeseuri pot af e diferenta dintre a plati o taxa de studiu si a nu o plati. Eu, una, nu cred ca mi-as permite taxa.
Multumesc!

| NeverGonnaLetYouDown a răspuns (pentru Anaoi28):

Inteleg, romana iti poate scade considerabil nota la bac in caz ca nu i-ai facut s3 bine...

| Anaoi28 explică (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Stiu. Mereu este asa.

| Anaoi28 explică (pentru NeverGonnaLetYouDown):

Mai ales daca este dupa preferintele celui care corecteaza lucrarea. De exemplu, unor profesori le place limbajul inflorat, imbracat in figuri de stil si pompos. Altora, le place sa fie dupa barem intocmai, sa contina exact ce trebuie. Sa nu fie lung, intrucat plictiseste.

| NeverGonnaLetYouDown a răspuns (pentru Anaoi28):

Punctarea la argumentativ, s2, s3 ii cam subiectiva si poate varia de la profesor la profesor... cam asta-i problema.

| Smolbean a răspuns:

Salut! Eu am dat bacul anul asta. Și tot asa, erau unii profi care spuneau ca se dau autorii canonici și alții spuneau ca nu. Autorii canonici nu s-au dat de câțiva ani buni la bac. Sfatul meu este sa nu pui accentul pe ei, eventual doar sa citești de 2 ori eseurile dintr-o carte, înainte de bac, just in case. Pune accentul pe romane, poezii. Succes!

| Anaoi28 explică (pentru Smolbean):

Autorul canonic este autorul original al piesei, care a reușit să creeze opere de valoare ce au devenit un etalon în literatura română, dar și cea internațională. Autorii canonici sunt obligatorii pentru bac. Romane si poezii au scris cu totii, eu intrebam de autorii necanonici, cei suplimentari. Precum: Negruzzi, Pilat, Vasile Voiculescu, Vasile Alecsandri, Ion vinea( "Ora fantanelor"), Mircea Eliade. Cred ca te-ai incurcat putin...dar multumesc oricum.

| IgnatVictor a răspuns (pentru Smolbean):

Cum nu? Un autor canonic s-a dat anul acesta la bacalaureat: Ioan Slavici. Anul trecut s-a dat I. L. Caragiale, care este autor canonic.
Autorii canonici sunt cei mai importanți! Pe ei trebuie să pui accent.