Aaa scuze da ai dreptate e NP sunt luata si eu aici cu matematica mea. incerc sa te fac si pe tine sa intelegi ti-am spus tie mai sun ca orice sta lanca vb a fi are fs de Np '' cine este'' sta lanca este ins ca are fs de Np scuza-ma sper ca ai inteles acum.
Si de exemplu la a doua propozitie cu nume predicativ, cum pun intrebarea ca sa-mi dau seama? Dar la prima? Ca mie mi se pare ca toate-s atribute...
Orice subst sau adv care sta lana verbul a fi adica este, e, suntem, eram, am fost etc...are functie de nume predicativ
Stiu si eu asta, te-am intrebat cum poti sa-mi explici ca de exemplu si alte functii:nume predicativ.
Nume predicativ(cum este S, cine este S) ex:El este prietenul meu. orice subst care sta langa verbul ''a fi'' are functie de Nume Predicativ asta e cel mai usor, Complement indirect(cui) ex: Ii dau Andreei stiloul meu (cui ii dau stiloul meu? Andreei; andreei are fs de CI.Complement Circumstantial de Loc(unde) ex: Noi ne jucam afara. unde ne jucam noi? Afara= CCM. Complement Circumstantial de Mod (cum, in ce fel, in ce mod?) ex:inotul caineste este usor.(in ce mod inotul este usor? caineste=CCM.Complement circumstantial de agent(de catre cine?)ex: Am fost felicitat de catre mama. (de catre cine am fost felicitat? de cate mama=CCA
Pe astea le-am invatat si ma descurc la ele, dar cand vine vorba de pronumele relativ nu pricep nimic. Eu de pronumele relativ spun nu de alte parti de vorbire.
Pronumele relativ se foloseşte numai în frază şi este element de relaţie între regentă şi subordonată, păstrându-şi funcţia sintactică în propoziţia subordonată.
Forme:
simple: care, cine, ce, cât, câţi, câte
compuse: ceea ce
Funcţii sintactice
1. Subiect: Am citit această carte care a fost interesantă.
2. Nume predicativ: Spune-mi ce a devenit Dan.
3. Atribut adjectival: Am aflat ce carte ai ales.
4. Atribut pronominal: Acesta este romanul în paginile căruia m-am regăsit.
5. Complement direct: Am cumpărat cartea pe care mi-ai recomandat-o.
6. Complement indirect: Iată caietul căruia i-am schimbat coperta.
7. Complement de agent: Ştiu de cine ai fost certat.
8. Complement circumstanţial de mod: Ştiu precum te porţi.
9. Complement circumstanţial de loc: N-am aflat lîngă cine s-a mutat.
10. Complement circumstanţial de timp: Am aflat după cine a sosit.
11. Complement circumstanţial de cauză: Nu ştiu de ce te-ai supărat. Sunt exact aceleas intrebari numa ca se mai adauga si pron relativ adica :care cine ce etc...
Tu ai invatat de pronume relativ?
Da dc?
Atunci cum de nu-mi poti raspunde la intrebare?
Apreciez ca te-ai straduti, multumesc mult, dar inca nu-mi e clar.
"Cine este autorul cartii, acela a venit la intalnirea cu elevii scolii noastre"
Ce functie sintactica are si-n ce caz?
Cine: fs de S caz N
E in nominativ dar e nume predicativ.Asa scrie in carte(sunt exemple de acolo).
Acum vezi? E al naibi de ciudat!
Multumesc.
De abia acum am inteles in sfarsit!
Scuze ca ti-am stors creierii atat.
Tiam spus si mai sus ca orice sta langa a fi are fs de Np la exemplu asa nu am fost eu atenta ..sunt luata si cu matematica. eu nu am mai facut chestiile astea de 2 ani sun a 10 acum si astea se fac doar in generala nha...mai uit si eu plus neatentia,,,
Aaa scuze da ai dreptate e NP sunt luata si eu aici cu matematica mea. incerc sa te fac si pe tine sa intelegi ti-am spus tie mai sun ca orice sta lanca vb a fi are fs de Np '' cine este'' sta lanca este ins ca are fs de Np scuza-ma sper ca ai inteles acum.
Mai spune-mi si tu ce functii sintactice nu sti si iti explic nu imi mai amintesc ce functii mai sunt.