Da, evident ca este o problema daca la romana nu vei atinge 400 de cuvinte, si anume, nu vei primi punctele pe redactare.
Conteaza aspectul scrisului si lizibilitatea (mie, la simulare, mi-au fost scazute 0.20 puncte pentru aranjarea in pagina). Deci, trebuie sa ai un scris lizibil si ordonat, cu putine taieturi. Ia o foaie goala si exereseaza-ti scrisul, astfel incat sa arate cat de bine poti.
La istorie, poti sa iei 5, 50-6 din primele subiecte, asta doar daca esti ATENT si STII ce trebuie facut. Nu e foarte multa bataie de cap, dar trebuie sa stii anumite reguli. De exemplu, cauza si efectul trebuie prezentate CLAR. Scrii prima data "Cauza", dai citat din text. Apoi, scrii "Efect" si, din nou, citat din text.
Cand iti cere sa formulezi, pe baza sursei date, un punct de vedere, care sa fie sustinut de doua informatii din text, trebuie sa incepi cu "CONFORM SURSEI CITATE" si sa scrii cele doua informatii CLAR, una sub alta, sub forma "Informatia 1", citat din text. Apoi, "Informatia 2" si dai iar citat din text. Unde iti cere sa argumentezi, printr-un fapt istoric relevant, ai nevoie de cuvinte care sa arate CAUZALITATEA (din cauza ca, pentru ca, deorece, dat fiind faptul ca) si CONCLUZIA (asadar, astfel, prin urmare). Daca nu le ai, risti sa nu iei punctaj deloc pe exercitiul respectiv, sau sa iei doar jumatate din punctaj.
Cand iti spune sa prezinti ceva, trebuie sa prezinti, nu sa mentionezi. Adica, sa scrii tot ce stii despre lucrul acela, cu cele mai mici detalii.
Si, cand iti cere fapt istoric, trebuie mentionat anul in care a avut loc.
Mersii mult!
Si mai am o intrebare la istorie obligatoriu trebuie raspuns in propozitie? De exemplu la subiectul 2 exercitiul 2 unde iti cere sa precizezi secolul la care se refera sursa data. Daca scriu 2. Secolul xx ( de exemplu) nu e vreo problema nu? Sau trebuie neaparat sa scriu. 2 secolul la care se refera sursa data este secolul xx.
Eu am inteles ca e ok si sa scrii direct "secolul XX", nu sa te mai apuci cu "Secolul la care se refera sursa data este secolul XX". In barem scrie:
"Se puncteaza orice mod de redactare a raspunsului corect (prin precizare/mentionare sau in enunt)". Eu prefer sa le scriu in enunt, fiindca asa m-am obisnuit si timpul imi ajunge.
Da, contează sa scrii frumos și corect gramatical. Este mai bine sa te încadrezi în 400 de cuvinte dacă așa îți cere.