Diateza activa: orice verb (ex.: clac, arunc, mananc, sari, calcam etc)
diateza pasiva: cand actiunea este suportata de subiect, dar este facut de altcineva (ex.: Copiii sunt plecati; copiii - sbuiectul care sufera actiunea; nu ei fac actiunea)
diateza reflexiva: atunci cand eu suport actiunea facut de mine (ex:. Eu ma spal pe dinti; eu - subiectul care sufera actiunea; eu fac actiunea)
Incearca sa nu-ti faci temele scolare pe aici este interzis. Daca te uiti pe utilizatori suspendati o sa vezi o gramada de conturi suspendate din cauza asta.
Îți arată a tema?
Pur și simplu nu am înțeles o lecție de gramatica, nu te-am pus să-mi rezolvi tema...
Ma gandeam eu ca va intreaba la carsma! Auzisem ceva de genul asta dar nu credeam! Si faptul ca n-ai inteles o lectie ti se pare a fi problema de discoteca sau de scoala? Mai citeste si pe aici: http://www.tpu.ro/intrebari-frecvente#12
Ok, văd că pari deranjat de faptul ca cer răspunsul la o întrebare și nu înțeleg de ce, pentru că nu cred că ar trebui sa te afecteze.
Pur și simplu nu am înțeles o lecție care mi s-a explicat in clasa.
Nu vad care este problema, am cerut o explicație, nu ți-am cerut să-mi faci tema și nici nu ți-am dat în cap.
Uite un utilizator care ca si tine n-a inteles: https://imgur.com/t9XzXOZ
Cand intri la cineva in casa ii respecti regulile dand dovada ca-l respecti. Daca nu-l respecti n-ai ce cauta acolo! E simplu. De aici se vede ca noi romanii ne-am invatat sa incalcam regulile daca nu ne convin. Si apoi te miri de ce totul merge anapoda.
Ce regula am încălcat de văd că mă tot omori cu asta?
Da, am citit regulamentul, acolo scrie că nu am voie sa-mi fac TEMELE ori proiecte, referatele etc., pe această platformă. Eu nu am încălcat in niciun fel aceasta regulă.
Pai la diateza reflexiva langa verb trebuie sa fie neaparat un pronume reflexiv. La diateza pasiva avem doua marci: trebuie sa fie verbul auxiliar "a fi" si un subst sau pron sau orice altceva cu f.s. de complement de agent iar la diateza activa nu avem nici o marca.
S7ukiGirl întreabă:
Curiosul999 întreabă: