| คηĐЯээд a întrebat:


La Evaluarea Nationala, subiectul 2, exercitiul 3, care era raspunsul corect.
3)Propozitia subordonata din fraza " Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii " este :
a)atributiva;
b)predicativa;
c)subiectiva.

Multi spun ca este subiectiva, dar pe gandul.info o profesoara spune ca este predicativa.
Cei care au dat Evaluarea Nationala, cum ati scris?
Si profesori vostri ce au spus despre raspuns?


Multumesc anticipat.

Răspuns Câştigător
| Andrei_1085 a răspuns:

Si eu tot subiectiva am scris. Sper sa fie corect :d. Bafta la nota cat ma imare.

36 răspunsuri:
| Altair13 a răspuns:

Wa deci...topica nu se schimba decat daca propozitia este interogativa asa ca ramane la fel ia contragerea primei propoziti devine subiectstraight face

| DOLCEMARIA a răspuns (pentru Constantin_Alexandru_1997):

Sunt de acord cu tine.

Răspuns utilizator avertizat
Răspuns utilizator avertizat
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Da,stiu ca e cam tarziu, dar vreau si eu sa inteleg un lucru. S-a schimbat cumva limba romana? Pentru ca, din cate stiu eu, o subiectiva urmeaza dupa un element regent specific ei. Si unde e elementul ala? Eu nu-l vad. Aratati-mi si mie(e valabil pentru cei care au ales subiectiva) ce element regent al subiectivei exista in propozitia principala din fraza asta. Am vazut ca cineva a spus ca "ma jeneaza" e verb personal folosit ca impersonal si e element regent pentru subiectiva respctiva. Din cate imi amintesc eu, elementul regent trebuie sa stea in propozitia de care depinde subiectiva, nu in subiectiva respectiva. In exemplul pe care Ministerul l-a dat in examen, "ma jeneaza", care este, intr-adevar, verb personal folosit ca impersonal, face parte din propozitia subiectiva, nu din principala.Si atunci cum sa depinda subiectiva de "ma jeneaza" cand verbul asta e parte tocmai din subiectiva? Luati cartea de-a VIII-a si recititi-o,sa vedem unde scrie ca elementul regent trebuie sa stea in subiectiva, nu in propozitia de care aceasta depinde. Si am mai vazut ca cineva a spus ca "ceea ce" e element de relatie specific subiectivei,nu predicativei. Serios? Sa inteleg ca,dupa logica asta, "El a ajuns/ceea ce si-a dorit./" e o fraza formata dintr-o principala si o subiectiva,nu? -_-‘ "Ceea ce" poate fi element de relatie si pentru predicativa,nu numai pentru subiectiva.
Acum, o alta intrebare: De ce nu raspundeti atunci cand cei din "tabara predicativei" va intreaba de ce ati ales varianta c? Pentru ca nu stiti ce sa spuneti? Pentru ca nu gasiti un argument? Pentru ca sunteti incapatanati? Pentru ca asa scrie pe barem? Doar doua persoane au adus argumente cu privire la alegerea lor, dar erau gresite, din cate-mi dau eu seama. Macar ei au spus ceva pentru a-si apara alegerea, dar ceilalti? Restul care au ales subiectiva de ce tac?


P.S: Scuzati-ma daca am facut vreo greseala gramaticala. happy

| Alinush_Alin_1997 a răspuns:

Era c deoarece are ca element regent ceea ce, deci baremul este corect.