| crazyB a întrebat:

ma poate ajuta cineva? sunt in clasa a 8 a si profu' ne-a dat o tema ceva de genu' "cum poate fi explicata metoda de lupta folosita de TRaian, de a duce 'razboiul mai mult cu paza decat cu infocare'?" multumesc:* si funda:X

1 răspuns:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu stiu daca voi fi la obiect. Sper sa fi inteles cat de cat ceea ce vrei si raspunsul sa te ajute. Foarte multi generali romani castigau razboaiele fiind in primul rand excelenti organizatori si administratori pe langa strategi de exceptie (Cezar, Lucullus, Marius si celebrul Quintus Sertorius). Rigoarea si planificarea perfecta, ordinea care domnea in armata comandata de ei aducea victorii chiar si acolo unde rezultatul parea imposibil. (De ex. Cezar, cu o armata inferioara numeric, dar extrem de organizata, disciplinata, curajoasa si increzatoare in propriul comandant, a castigat razboiul cu helvetii, un popor germanic de temut pentru romani. Tot pe baza acestei discipline, Cezar l-a invins si pe Ariovist capetenia germanilor care a ingenunghiat armate romane.) Canoanele clasice ale unui razboi: disciplina, curajul, organizarea, tactica, sunt hotaratoare intr-o lupta. Despre Nerva Traian nu stiu prea multe, insa ma gandesc ca este aplicabil si la el acest lucru. A castigat razboaiele nu prin desfasurarea de impresionante efective numerice, ci prin tact si organizare. (Un alt exemplu. Generalul Lucullus a castigat mai multe batalii si implicit teritorii in Orient decat Pompei supranumit "cel Mare", cu un numar mai mic de soldati decat a avut Pompei, prin rigoarea ce domnea in randul trupelor sale). Alt element cheie, asa cum am amintit mai sus este increderea armatei in comandantul ei si starea de spirit a trupelor. Daca generalul este aproape de soldatii sai, este in mijlocul lor si stie sa-i mobilizeze, lupta e de asemenea castigata. E vorba deja si de mentalitate aici, care de asemenea ajuta in abordarea luptei. (Anumiti generali, de ex. Lucullus amintit mai inainte a suferit o grea infrangere datorita subminarii puterii sale de catre Codius. Acest gest reprobabil a determinat razvratirea armatei impotriva propriului comandant.) Sper sa-ti fi facut o idee cat de cat.