Declinarea I :
Substantivele de declinarea I sunt majoritatea de genul feminin, masculine fiind doar acelea care denumesc indeletniciri barbatesti, nume de popoare sau nume de barbati.
Terminatia de la genitiv dupa care distingem substantivele de declinarea I este (ae).
Terminatiile:
singular: N. - (a), G. - (ae), D. - (ae), Ac. - (am), Abl. - (a lung), V. - (a);
plural: N. - (ae), G. - (arum), D. - (is), Ac. - (as), Abl. - (is), V. - (ae);
Obs.: Terminatia (a) de la ablativ singular este vocala lunga, dar distinctia pentru noi, care nu vorbim fluent limba latina, este greu de facut in pronuntie.
ex: silva, silvae s.f. (= padure)
(dupa terminatia de la a doua forma putem vedea ca este de declinarea I, iar fiindca nu reprezinta nume de barbati sau indeletniciri ale acestora, nici nume de popor, rezulta ca este de genul feminin;
singular: N. - (silva), G. - (silvae), D. - (silvae), Ac. - (silvam), Abl. - silva), V. - (silva);
plural: N. - (silvae), G. - (silvarum), D. - (silvis), Ac. - (silvas), Abl. - silvis), V. - (silvae);
agricola, agricolae s.m. (= agricultor)
(dupa terminatie ne dam seama ca este de declinarea I, dar fiind o indeletnicire barbateasca, rezulta ca este de genul masculin
singular: N. - (agricola), G. - (agricolae), D. - (agricolae), Ac. - (agricolam), Abl. - (agricola), V. - (agricola);
plural: N. -(agricolae), G. - (agricolarum), D. - (agricolis), Ac. - (agricolas), Abl. - (agricolis), V. - (agricolae);
(se poate observa ca ambele substantive se comporta la fel, nu exista vreo diferenta in modul de declinare, dar distinctia intre genuri este foarte importanta pentru ca adjectivele sau participiile verbale se acorda si in gen cu substantivele)
Atentie! La declinarea I sunt doua exceptii de formare a dativului si ablativului plural - substantivele dea, deae si filia, filiae nu fac dativul plural deis, respectiv, filiis, ci deabus si filiabus. O alta exceptie este aceea ca expresia Pater familias se foloseste in acest fel, desi, dupa regula, gramatical ar fi Pater familiae (este vorba de un genitiv arhaic) (=Tatal/capul familiei).
Declinarea II
Substantivele de declinarea a II-a sunt majoritatea de gen masculin si neutru. Cele de gen masculin au la nominativ singular terminatia (us), iar cele neutre au la nominativ singular terminatia (um). Sunt si substantive de genul feminin, care sunt terminate in (us) la nominativ singular si se comporta precum cele masculine, doar ca acestea denumesc arbori (ceea ce iese din pamant, inclusiv humus, humi s.f. (= pamant)) sau nume de tari. Mai sunt si substantive care au la nominativ singular terminatia (er), care se declina in rest la fel cu cele in (us) si sunt masculine.
Recunoasterea substantivelor de declinarea a II-a se face dupa terminatia (i) de la genitiv singular, care este comuna fiecarui gen.
Terminatiile:
Masculinul si femininul:
singular: N. - (us sau er), G. - (i), D. - (o), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (e sau er);
plural: N. - (i), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (os), Abl. - (is), V. - (i);
Neutrul:
singular: N. - (um), G. - (i), D. - (O), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (um);
plural: N. - (a), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (a), Abl. - (is), V. - (a);
Obs.: La genul neutru totdeauna nominativul, acuzativul si vocativul sunt identice, in cazul declinarii a II-a singular (um) si plural (a).
ex :
hortus, horti s.m. (= gradina)
singular: N. - (hortus), G. - (horti), D. - (horto), Ac. - (hortum), V. - (horte), Abl. - (horto);
plural: N. - (horti), G. - (hortorum), D. - (hortis), Ac. - (hortos), V. - (horti), Abl. - (hortis).
simulacrum, simulacri s.n. (= statuie)
singular: N. - (simulacrum), G. - (simulacri), D. - (simulacro), Ac. - (simulacrum), V. - (simulacrum), Abl. - (simulacro);
plural: N. - (simulacra), G. - (simulacrorum), D. - (simulacris), Ac. - (simulacra), V. - (simulacra), Abl. - (simulacris).
Funda? :]
Iti multumesc draga Beatrice! ai din partea mea 3 voturi! (inteligent, amuzant, folositor) + funda! :*
Frumos răspunsul lui Beatrice.
Felicitări!
Pentru dollyella.
Să admitem că ai lipsit de la școală, că ai fost bolnavă. Dar voi nu aveți manual? Sau, nu ai putut să te interesezi pe la vreun coleg?
Cît despre verbe, mă îndoiesc că ai lipsit de la toate lecțiile în care s-a predat verbul.
Pentru că verbul se predă în circa 20 de lecții ( toate felurile de verbe, toate conjugările, toate modurile, toate timpurile).
Deci, matale, domnișoară, ești și leneșă și mincinoasă!
Eu stau cel mai departe de scoala ca m-am mutat de la fosta mea scoala si fac naveta, am cerut caietul in clasa la latina dar nu mi-au dat ca au spus ca vor si ei sa invete! si nu am avut de la cine sa i-au! in legatura cu verbele, doamna ne-a dat verbe decat la lectiile cu declinarile! Si
in legatura cu manualul, noi nu lucram dupa el! doamna are o carte a ei, de pe care ne preda la ora. Si dragul meu, nu mai spune tu ca sunt eu lenesa si mincinoasa! ca nu ma cunosti! am note foarte bune la scoala si nu accept sa i-au o nota minca pentru ca nu am 2 lectii! ceea ce priveste starea mea de sanatate, sa stii ca nu este cea mai buna! din nefericire am probleme cu oasele... asa ca nu mai judeca o carte dupa coperta! si daca nu aveai un raspuns la intrebarea mea nu trebuia sa comentezi! nu caut critici dragul meu, ci un raspuns la intrebare!
Hei!
Eu am făcut doar declinarea I iar terminațiile sunt astea:
1)singular
N/V-a (ex.amica)
G-ae (ex.amicae)
D-ae (ex.amicae)
AC-am (ex.amicam)
Ablativ-a,cu o linie in loc de caciulita pe a care se citeste tot a) (ex.amica)
2)plural
N/V-ae (ex.amicae)
G-arum,tot cu bara aia pe a (ex.amicarum)
D-is (ex.amicis)
AC-as (ex.amicas)
Ablativ-is (ex.amicis)
Sper că te-am ajutat!
papucicu întreabă: