Ce materii ţi-ar plăcea să studiezi mai mult?
Eu am fost la mate-info. Faţă de ştiinţe ale naturii, nu te omori cu chimia şi biologia, ai 2 ore în clasele 9-10 şi o singură oră în 11-12. Ceea ce mi-a plăcut pentru că uram chimia, în special organica.
Ai 4 ore de mate în toate clasele şi 2 ore de informatică în clasele 9-10 şi 4 ore în clasele 11-12. Teza o dai obligatoriu la română, matematică, informatică şi la alegere între biologie/ chimie/fizică.
Bineînţeles depinde şi ce opţionale vă alegeţi, aveţi dreptul la 1 opţional în clasa a 10 a şi 3 în clasele 11-12. (noi ca să avem o oră lejeră în a 11 a am ales sportul ca opţional pe lângă mate şi fizică )
Mie mi-a plăcut profilul şi nu m-aş fi văzut în altă parte pentru că nu eram interesată de uman, nefiind pentru mine, şi nici de o tonă de chimie sau biologie.
Ai în rest, 2 ore de fizică în clasele 9-10 şi 3 în 11-12, 2 ore de limbi străine şi în rest, o oră de muzică desen o dată la 2 săptămâni în clasele 9-10 şi după nu mai ai deloc, 3 ore de română, o oră pentru restul materiilor pe care nu le-am menţionat.
Bacul e la mate, română şi la alegere între biologie (9-10 sau 11-12), chimie (anorganică sau organică), fizică ( alegi 2 dintre termodinamică, mecanică, electro, optică ) şi informatică.
La mate e un singur capitol pe care cei de la ştiinţe ale naturii nu-l fac, relativ scurt parcă. Acum teoretic la mate-info ai bacul mai greu la mate, practic depinde de an, e posibil să fie şi invers din ce am văzut pe subiecte, oricum nu e atât de terifiant, cred că majoritatea dintre colegii mei erau înspăimântaţi de română, nu de cele reale. Majoritatea colegiilor mei au dat ori la biologie ori la fizică şi vreo 3 la restul.
Mi se pare naşpa doar faptul că faţă de uman ai mai puţine opţionale şi atunci în a 11 a când alegeţi materiile pentru bac nu puteţi avea o oră în plus pentru fiecare şi e un pic de democraţie, convingere. Noi ne-am convins colegii să aleagă biologia ca să avem 2 ore pe săptămână, având în vedere că era majoritară ca decizie şi că fizica avea deja 3.
Sora mea este de pildă la filologie şi ei îi place foarte mult acolo, mai ales că scapă de materiile reale în clasele 11-12 şi că se axează pe limbile străine. Aşa că sfatul meu e să dai unde consideri că te potriveşti cu profilul.
Evident, de la real o să-ţi fie mai uşor să dai la medicină de exemplu, dar nu e imposibil nici de la cele umane, doar că mi se pare complicat să faci pentru admitere o materie pe care nu te-ai axat în liceu. Pe de altă parte, dacă sigur nu vrei ceva pe facultate tehnică şi nu suporţi nicio materie reală, nu are sens să te complici inutil.
Dacă mai ai întrebări despre mate-info, răspund cu drag
„Sigur" sau „ singur"?
Pasajul „ din propria experiență" este o construcție incidentă ( explicativă) și se pune între virgule.
Salut! Eu am fost pe profil real, respectiv pe științele naturii. Am făcut in principal chimie, fizica și biologie, însă pot spune ca am făcut la același nivel și matematica dar si franceza. Partea buna la acest profil este ca informatica se face doar doi ani 1 ora pe săptămâna. Bine, dacă ești pasionat de informatica alege totuși mate-info.
O alte parte buna a acestui profil este ca înveți câte puțin din toate. Bineințeles asta depinde și de profesori.
Dezavantaje ar fi și ele câteva. La un moment dat mi se părea solicitant sa fac fata și chimiei (pentru ca făceam multă chimie) și matematicii la care aveam 5 ore pe săptămâna. Dacă sunt materii pe care le îndrăgești mult, nu ar trebui sa fie o problema.
O alta parte mai neplăcută este faptul ca la științe îmi amintesc ca educația muzicală și artele plastice îmi amintesc ca erau cuplate pentru ca erau prea multe ore la materiile principale. Aveam medii diferite pentru fiecare însă o săptămâna făceam arte plastice, o săptămâna educație muzicală. Nici educație fizica nu vei avea decât o ora pe săptămâna însă se poate alege extra o ora ca optional.
In concluzie, pot spune ca am fost multumita de profilul acesta pentru ca pot spune ca am invatat câte puțin din toate, însă dacă nu îți place matematica, fizica și chimia poate ar trebui sa mergi pe uman. Succes!