Intodeauna cand in problema se specifica FENOTIPUL( de ex.culoarea, forma) acel caracter observabil este dominant --- cele recesive nu se observa /nu se manifesta la specia respectiva
Cand intr-o problema se specifica GENOTIPUL, atunci este mai simpla identificarea dominant-recesiv: o litera mare( de ex:A, R, M) indica dominanta iar o litera mica (de ex:a.r.m) indica recesivitatea.Ce spune problema;
* parintii se deosebesc prin doua caractere; forma si culoare --- deci, este vorba despre o dihibridare
**Caractere pentru culoare:
R->rosie
G->galbena
caractere pentru forma:
B->rotunda
O->ovala
*** Genotip 1-parinte heterozigot pentru culoare si homozigot pentru forma->RrBB (culoare rosie, forma rotunda---caracterele rosu-rotund sunt dominante /se vad exprimate in fenotip)
Genotip 2-parinte homozigot pentru culoare si heterozigot pentru forma->GGOo( culoare galbena si forma ovala--- caracterele galben si oval sunt dominante/se vad exprimate in fenotip)
Deci, se incrucisaza RrBB x GGOo
Așa am spus și eu însă problema a luat acel RrBB ca Rrbb adică homozigot recesiv pentru culoare.
Inseamna ca undeva, pe parcursul rezolvarii problemei, ai gresit.
"Deci, se incrucisaza RrBB x GGOo"
AM o neclaritate alessia; poate ma poti ajuta sa inteleg cum vine aia ca in F1 se va afla descendentul RGBO?
Scuze dar eu inteleg ca, culoarea va fi si Rosie si Galbena in acelasi timp nu'i-asa?; pentru ca cele doua culori ale descendentului sunt dominante!
Poate ma dumeresc si eu...
alexcatalin13 întreabă: