1. Nu musai. Le treci pe toate, în ordinea preferințelor (dacă vrei la un liceu cu media de admitere de anul trecut X îl treci pe listă, chiar dacă în sinea ta nu crezi că ai șanse) De preferat încerci să le incluzi pe toate și la final măcar încă două unde anul trecut s-a intrat cu o medie mai mica cu aproximativ 2p decat cea a ta din acest an (ca să te asiguri că ești repartizată undeva. Oricum nu vor crește mediile cu 2p, însă doar ca să ai un loc la liceu asigurat. Chiar dacă nu îți place deloc, te transferi dupa un an oriunde vrei tu)
2. Nu, ai înțeles complet greșit cum funcționează repartizarea a doua. Să spunem că sunt 100.000 de absolvenți de clasa a 8a în acest an și că toți au dat EN - spun ca să fie mai ușor, dar principiul e același oricum -. Ok, vine mijlocul lui iulie, iar acești elevi trebuie să completeze listele. 80.000 sunt repartizați, 20.000 nu. (nu ești repartizată dacă toate clasele ale căror coduri le-ai trecut au fost ocupate deja. De exemplu, treci doua coduri : unul pentru filologie, la un liceu cu o singura clasa de filologie, iar altul pentru specializarea științe sociale, la același liceu. Dacă fiecare clasă are 30 de locuri, iar 60 dintre copiii din fața ta au fost deja repartizați la aceste clase, clasele sunt ocupate, așadar automat nu mai este repartizat nimeni acolo. Daca tu ai scris doar codurile astea, programului ii este imposibil sa te repartizeze, așadar ramai în etapa a doua.) Bun. 80.000 au fost repartizați, 20.000 nu (din diverse motive). În etapa a doua raman disponibile doar locuri de la clase incomplete (de exemplu, la o clasă de 30 de elevi au fost repartizați doar 5 să spunem în urma primei etape) sau clase unde nu a fost repartizat nimeni. (dacă liceul X are în oferta o clasa cu o specializare al cărei cod nu a fost trecut pe lista nimanui, atunci nimeni nu a intrat la acea clasa, logic? ). Așadar, cei din etapa a doua răman cu resturile. În general să știi că nu rămân locuri la școli de pe filiera teoretica. Așa că, poate tu prima oară ai trecut doar filologie și științe sociale, însă dacă în urma primei etape toate locurile la aceste specializari de la toate liceele sunt deja ocupate, nu vei mai putea alege iar filologie și științe sociale, fiindcă nu mai sunt locuri. (dacă rămân doar locuri la economic și la electric de exemplu, (doar în orașul tău. Presupun ca vrei să rămâi in același oraș, însă e la fel și dacă nu vrei) vei putea fi repartizată doar acolo, fiindca altundeva nu mai sunt locuri) Nu se ține cont ce ai ales la prima repartizare, vei putea fi repartizata doar unde mai sunt locuri, fie ca iti place, fie ca nu iti place.
*De asta e bine să fii repartizată în prima etapă și să treci cât mai multe coduri, în ordinea preferințelor. De asemenea, nu te speia dacă nu ajungi unde vrei, exista transferul pentru astfel de situații
E important sa treci liceele in ordinea preferintelor. Daca cel mai mult iti doresti sa ajungi la un liceu anume, chiar daca a avut ultima medie de admitere cu mult peste media ta anul trecut, e bine sa il treci. Sansele sunt sa nu intri, nu iti face prea mai sperante, insa fiind un an atipic orice e posibil. Din perspectiva programului ce realizeaza repartizarea nici nu ajuta, nici nu incurca. El doar ia in ordine codurile tale pana cand iti gaseste un loc. Daca nu reuseste cu primul cod incearca cu al doilea, apoi cu al treilea si tot asa. De asta e bine sa le pui fix cum doresti, indiferent de medie, fiindca nu stii ce pun cei din fata ta. Nu te mai gandi la medie, anul asta (si examene schimbate, si pandemie, si note mai mici in general etc) chiar nu mai poate reprezenta un criteriu. Pune-le fix in ce ordine ai vrea tu sa fie, dupa gusturile tale, insa alege si 5 variante de rezerva. (sau cate vrei tu, insa macar doua...) Daca vrei la acel liceu da, te ajuta, ai o sansa sa fii repartizata, daca insa il treci doar ca sa fie trecut, insa tu nu vrei acolo, mai bine te feresti. Pun accent iar pe faptul ca mediile nu se stiu, asa ca nu lua in considerare media de anul trecut, alege strict bazat pe ceea ce vrei tu, insa la final fii realista si pune si niste licee la care esti 90% ca intri, ca sa nu ai surprize, iar dupa te transferi daca e cazul, insa macar sa ajungi la liceu, sa nu ratezi un an.
Opomanapeviatamea întreabă: