In clasele mici ai invatat ca ordinea subiect + atribut + predicat + complement este cea mai obisnuita si mai frecventa--- dar aceasta NU este o regula fixa!
In limba romana,spre deosebire de unele limbi, aceasta ordine (sau topica) nu este fixa --- ordinea partilor de propozitie poate sa fie schimbata (de catre vorbitor sau scriitor) in scopul obtinerii unor efecte stilistice,de accentuare, de subliniere a cuvintelor asupra carora autorul vrea sa atraga atentia.
De exemplu:
* Pe ea am vazut-o in autobuz.(complementul "pe ea" este asezat inaintea predicatului/verbului "am vazut")---vorbitorul/scriitorul a dorit sa accentueze/sublinieze importanta cuvantului "pe ea"punandu-l la inceputul propozitiei si inaintea predicatului.
*In autobuz am vazut-o pe ea.( complementul "pe ea"este asezat dupa predicatul/verbul 'am vazut")---autorul se exprima rece/neutru, nu doreste accentuare si, ca urmare, pune complementul dupa cuvantul pe care il determina( predicatul/verbul "am vazut").
*Secetoasa vara a fost anul trecut!( atributul "secetoasa" este asezat inaintea subiectului/substantivului "vara" pe care-l determina )--- autorul doreste o accentuare/subliniere a cuvantului 'secetoasa" punandu-l inaintea subiectului/substantivului "vara" pe care-l determina.
*Anul trecut a fost o vara secetoasa("atributul "secetoasa se afla asezat dupa subiectul/sustantivul "vara" pe care-l determina)--- autorul se exprima neutru, fara nicio subliniere.
Cu excepția cîtorva virgule, care trebuiau cumva puse în cîteva locuri, răspunsul este excepțional, așa cum îmi place să văd majoritatea răspunsurilor.
Ei bine, oameni buni, nasc și în România oameni cu glagorie, cu ceva bogăție în mobilierul de la mansardă, nu numai ciurucuri, ce se vor a se afla în treabă, doar din dorința de a-și afișa aici, printre noi, numele de utilizator!
Și corect și folositor pentru uzul celui ce l-a solicitat.
Sincere felicitări!
Să ai sănătate!
anonim_4396 întreabă:
anaadiaconu întreabă:
anaadiaconu întreabă: