| Zetu47 a întrebat:

sunt clasa a 10 la un liceu tehnic, am avut 100 de ABS pe primul semestru și diriginta (destul de severa ) mi-a dat nota 4 la purtare, acum pe sem 2 am in jur de 70 de ABS dintre care 30 motivate, ea mi-a spus ca o sa repet anul din cauza absențelor dar majoritatea îmi spun ca nu o sa facă asta pentru ca sunt clasa a 10 și este învățământul obligatoriu, aștept păreri

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nu este adevarat ce ti s-a spus.
Pana in cl. a X-a, inclusiv, nu poti fi exmatriculat dar vei ramane repetent din cauza mediei la purtare, care va fi sub 6, aceasta fiind media minima de promovare.
Cu absentele nemotivate de pana acum (40 nemotivate) vei avea
media semestriala pe sem.II de 6 (se scade cate un punct pentru fiecare 10 absente nemotivate), asa ca vei avea media anuala la purtare de 5.
Conform Regulamentului-cadru, aprobat prin Ordinul MENCS nr. 5079/2016, citez:
"ART. 126
(1)Sunt declaraţi promovaţi elevii care, la sfârşitul anului şcolar, obţin la fiecare disciplină de studiu/modul cel puţin media anuală 5, 00/calificativul "Suficient", iar la purtare, media anuală 6, 00/calificativul "Suficient".
ART. 131.(1) Sunt declaraţi repetenţi:  
b) elevii care au obţinut la purtare calificativul anual "Insuficient"/media anuală mai mică de 6, 00;"

| Zetu47 explică (pentru Ioandelasal):

Și dacă ma milogesc puțin la director și nu mai fac absente, pana acum nu s-a scăzut chiar întocmai media, eu la 100 am avut 4 și anul trecut la 60 am avut 7...

| Zetu47 explică (pentru Ioandelasal):

Și eu știu ca trebuie sa îmi dea un preaviz, pe care să-l semneze părinți dar ea cică mi l-a dat deja dar ai mei nu au semnat și nu au primit nimic prin poștă, pot sa ma folosesc cumva de asta?

| Ioandelasal a răspuns (pentru Zetu47):

N-am de unde sti daca directorul o sa-ti motiveze absentele.
In orice caz media semestriala la purtare o stabileste dirigintele, cu consultarea Consiliului clasei.

| Ioandelasal a răspuns (pentru Zetu47):

Preavizul se da numai in caz de exmatriculare si ti-am spus ca nu poti fi exmatriculat, fiind in cl. a X-a, conform Statutului elevului.

5 răspunsuri:
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Invatamantul este obligatoriu, in sensul ca nu te pot exmatricula fara drept de inmatriculare. Dar poti ramne repetent, desigur, fiindca scopul este sa inveti cat poti tu de bine materia predata in anul respectiv, ceea ce e imposibil cu atatea absente. E in interesul tau sa repeti anul, sa ai prezenta integrala si sa inveti cat ai tu resurse.