În opinia mea, de la mate-info nu ieşi cu nimic. Da, dacă îţi place matematica şi eşti bun la ea, du-te, dar e de preferat să şi urmezi o facultate în domeniu, altfel ţi-ai cam bătut capul degeaba 4 ani cu 5-6 ore de mate/săptămână. Informatică nu ştiu câtă se face, dar parcă tot aşa, destul de mult, şi dacă nu te fascinează, o să fie un chin, că nu e cea mai interesantă şi strălucită materie. Dacă te interesează informatica, te duci la info intensiv. Notele din generală n-au mare importanţă la liceu, decât că profii se vor aştepta să ştii ceva dacă ai medie de admitere cât de cât mare. Mediile de admitere diferă de la liceu la liceu în funcţie de cât de căutat e acel liceu, cât de mulţi elevi se luptă să ajungă la acel liceu. Deci poţi deduce singur că liceele cu medii mai mici ori nu sunt prea căutate sau prea bine văzute, sau poate sunt foarte ok, dacă sunt licee cu multe locuri (poate chiar peste 1000 de elevi).
Informatician e foarte vag. Poţi să te faci mereu profesor. Nu vei ieşi informatician de la liceu, evident, pentru asta îţi trebuie facultate. Dar de la mate-info poţi merge la multe facultăţi: mate, informatică, automatică, calculatoare sau tehnologia informaţiei, comunicaţii, fizică poate... Ai din ce alege dacă îţi place matematica, mai sunt multe facultăţi.
Eu te sfătuiesc să închizi ochii şi să mergi la un liceu bunicel, unde să înveţi, dar nu contează profilul. Mai e mult până să te hotărăşti în privinţa unei facultăţi, poate nici la sfârşitul liceului nu o să ştii unde vrei să dai. Şi încă ceva: niciodată să nu te ghidezi după notele de la şcoală. Mergi acolo unde vrei tu, unde simţi că ţi-ar plăcea, nu la ceva legat de materia X unde ai 10 pe linie.
Nu ştiu cum e la liceul/profilul economic la care te gândeşti tu, dar eu termin anul ăsta profilul de servicii, la contabilitate. Deci da, am mâncat pe pâine aproape 4 ani economie şi alte chestii de genul, şi-ţi zic că nu prea ai nevoie de mate, dacă îţi uşurează cu ceva situaţia. Mă rog, liceul meu e tehnic, nu teoretic, deci s-ar putea să fie chestii diferite. Oricum, de la un liceu tehnic cu profil de genul ieşi tehnician (în cazul meu, la contabilitate, tehnician în activităţi economice). Ceea ce e mai bun decât nimic, măcar am o calificare, cât de slabă o fi şi ea.
Aici se fac multe materii (de fapt module) gen: resurse umane, organizarea unităţii economice, calitatea produselor, marketing, economie aplicată, patrimoniul unităţii, asigurări şi multe alte bazaconii. Unele mai interesante ca altele, la unele îţi baţi capul, la altele mori de somn, dar cred că asta e valabil peste tot În orice caz, dacă te gândeşti la liceu economic + facultă în domeniu ai multe uşi deschise (dar nu la noi în ţară, în momentul actual, mii de studenţi cu licenţă sau master în economice îngroaşă rândurile şomerilor şi statisticile celor care nu lucrează în domeniu - e greu să te descurci în domeniul ăsta pentru că trebuie să ştii mai multe decât îţi dă facultatea, şi nu numai). De la economice, în funcţie de ce alegi poţi fi contabil, analist economic, analist financiar, manager, specialist în marketing, administrator de nu ştiu ce... mă rog, asta e deja în funcţie şi de master şi mulţi alţi factori. Profilul nu e greu deloc, trebuie doar să ai o oarecare înclinaţie către ordine, disciplină, şi să îţi placă să lucrezi cu hârtii. MULTE hârtii. Dar nu vreau să te sperii, are şi părţi bune. De exemplu tot felul de proiecte cu clasa, firme de exerciţiu etc, lucruri faine.
Sper că te-am ajutat. Dacă mai doreşti detalii, anunţă-mă, te ajut cu ce pot Baftă!
Adi1987 întreabă: