Africa este al -III-lea continent ca marime al Pamantului avand o suprafata de aproximativ 30 milioane km2 , traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului - 23ş 30" latitudine nordica si Capriconului - 23ş 30" latitudine sudica) si de meridianul zero.
Limita fata de Europa urmareste stramtoarea Gibraltar (13 km) si tarmul sudic al Marii Mediterane, cu 2 golfuri importante: Sirta Mare si Sirta Mica.
Limita fata de Asia incepe de la Canalul Suez, trece prin Marea Rosie, stramtoarea Bab-el-Mandeb si Golful Aden.
In est se afla Oceanul Indian, cu un tarm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri si insule. Singura peninsula importanta este cea a Somaliei ce patrunde adanc in ocean, limitand spre sud Golful Aden. Cea mai mare insula, despartita de continent prin stramtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupand locul IV) este Madagascar, cu o suprafata de peste 580000 km2.
In vest, tarmurile Africii sunt scaldate de apele Oceanului Atlantic. Cel mai mare golf african, ce se deschide larg spre Atlantic este cel al Guianeei, separat de delta fluviului Niger in Golful Benin, situat in vest, si Golful Biafra, in est. Aproape de tarmul african se gasesc insulele Canare (Spania) si ale Capului Verde.
Extremitatile continentului african sunt:
La Nord - Capul Blanc - 37ş 21"
La Est - Capul Guardafului - 51ş 23"
La Sud - Capul Acelor - 34ş 51"
La Vest - Capul Verde - 17ş 32"
Africa reprezinta un bloc continental masiv, cu un contur putin articulat, lipsit de golfuri. Tarmul spre Atlantic este rectiliniu iar in fata sa valurile au ridicat o bariera de nisip. In Golful Guineei, cordoanele de nisip bareaza in spatele lor lagune.
Reliful
Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Varful Kilimanjaro).
Africa poate fi impartita in trei grupe, astfel deosebim Africa joasa (Sahara, Sudan, Guineea si Depresiunea Zair) cu altitudinea mai mica de 500 m , Africa inalta (Abisinia si Somalia) si Africa de Sud, constituita din podisuri inalte de peste 1000 m. Doar sistemul montan al Atlasului este format prin cutare, restul muntilor africani reprezentand mari zone de grupa atat marginile inaltate ale Marelui Graben Est-african (Podisul Abisiniei si Podisul Somaliei) cat si munti, podisuri ridicate tectonic (Ahaggar, Air, Tibesti) si horsturile ( Muntii de Cristal si Muntii Scorpiei). De formarea Marelui Graben Est-african sunt legate puternice eruptii vulcanice, care au dat nastere vulcanilor Kilimanjaro - 5195 m si Elgon - 4322 m.
Depresiunile sunt largi si limitate de praguri: Kalahari, Zair, Ciad, Niger precum si cele din Sahara.
Campiile sunt restranse si de scufundare recenta (Senegalului, Guineei Superioare, Mozambicului si Somaliei).
Clima
Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala ( cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii), 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse ( intre 50-150 mm anual) si 2 zone subtropicale ( cu 2 sezoane opuse umed si secetos).
Temperatura cea mai ridicata + 58ş C s-a inregistrat la Azizizah (Libia) la 13 sept. 1922.
Valorile termice de peste 40ş C sunt frecvente in intreaga Sahara.
Clima ecuatoriala este cea mai umeda clima si o intalnim de o parte si de alta a Ecuatorului pana la 5şC latitudine nordica si sudica.
Clima subecuatoriala se intinde intre 5şC 18şC latitudine nordica si sudica. Incalzirea puternica din timpul verii a uscatului atrage masele de aer dinspre ocean, prelungind Alizeul de SE, iar iarna predomina Alizeul de NE, uscat.
Clima tropicala este o clima de desert si semidesert. Aceasta ocupa zona tropicelor, intre 18ş C si 25ş C latitudine nordica si sudica. In partea de nord se gaseste cel mai intins desert al lumii, Sahara, cu 8,8 milioane km2. Caracteristica acestui climat este data de diferentele termice mari intre zi si noapte, dar mai ales de absenta indelungata si neregularitatea ploilor.
Clima mediteraneana ocupa extremitatile continentului care stau sub influenta periodica a maselor de aer temperat. Se caracterizeaza prin veri aride si ierni ploioase, cand bat vanturile de vest.
Hidrologie
Lacurile cele mai importante, jalonate pe linia Marelui Graben Est-african, lacuri tectonice ce au apa dulce sunt Victoria (cel mai mare lac al Africii), Malawi, Edward, Mobutu Sese Seco, Turkana, Kivu, Tana. Doar Lacul Ciad este cu apa sarat, el fiind putin adanc si intr-o zona arida.
Cel mai adanc lac al Africii este Tanganyika cu aproximativ 1435 m , el ocupand locul 2 pe glob.
Cele mai importante fluvii ale Africii sunt Nilul (cel mai lung fluviu al lumii), Zair, Niger, Zambezi, Orange, Limpopo, Senegal.
Nilul izvoraste din apropierea Ecuatorului. Izvorul sau este considerat raul Kagera. Cursul Nilului este orientat S-N, traversand 3 zone climaterice ( ecuatoriala, subecuatoriala si tropicala). Datorita acestui fapt debitul Nilului variaza de la 500 m3/s pe timp de iarna pana la 7000 m3/s in timpul verii. Principalii afluenti ai Nilului sunt Nilul Albastru si Atbara, din podisul Ethiopiei. Nilul se varsa in Marea Mediterana printr-o delta. Este singurul curs de apa care traverseaza desertul Sahara.
Congo (Zair) ocupa primul loc pe continent prin suprafata bazinului de 3,6 milioane km2 si un debit mediu de 50000 m3/s. Este un fluviu tipic ecuatorial, cu un regim constant si cu numeroase cascade (cascadele lui Stanley si Livingstone). El se varsa in Oceanul Atlantic printr-un estuar lung de 17 km.
Zambezi, cu un regim tipic subecuatorial, este cel mai important fluviu din sudul Africii ( 2600 km si un bazin de 1,3 milioane km2) se varsa in Oceanul Indian printr-o delta. Dupa confluenta cu raul Cuando formeaza cascada Victoria.
Vegetatia
Datorita multitudinii de zone climaterice intalnite pe continentul african vegetatia este si ea foarte diversificata. Astfel intalnim padure ecuatoriala, savana, stepa tropicala, deserturi tropicale precum si vegetatie mediteraneana.
Padurea ecuatoriala ocupa 8% din suprafata Africii. Datorita precipitatiilor abundente si temperaturilor ridicate vegetatia creste tot timpul anului, determinand cea mai mare bogatie de specii arboricole de pe glob.
Savana ocupa 40% din suprafata Africii. Vara ierburile se usuca si se pot aprinde cu usurinta de la soare. In lungul fluviilor apar padurile galerii.
Deserturile tropicale (Sahara si Namib) au o vegetatie foarte rara (ierburi scunde si arbusti) si doar in oaze apar palmieri (curmali).
Vegetatia mediteraneana este reprezentata in Africa printr-un tufaris spinos si prin paduri de stejar si cedrii in munti.
Fauna
Aici intalnim o multitudine de vietuitoare. Astfel aici traiesc diferite specii de maimute, de pasari cu penaj viu si divers colorat, erbivore de talie mare, carnivore puternice, rozatoare, reptile, insecte felurite, precum si dromaderul.
Se pot enumera: zebre, girafe, cimpanzei, gorile, lemurieni, struti africani, pauni africani, boa madagascarienis, iguana, lei, elefanti, okapi, bivol cafric, varanul de Nil, sarpele african de oua, pasarea fantoma, gainusa perlata, pasari de nectar, sfrancioc albastru ( numai in Madagascar), soarecele-elefant, liliacul Egiptean, pangolinul urias, pangolinul de stepa, porcul tepos, caine salbatic african, mangusta, hiena bruna, hiena patata, ghepardul, viezure cu agatatori, porc furnicar, antilopa palida, kudu mic, nyala, bivolul african cu cafre, antilopa vaca, antilopa gnu, gazela dama, gazela dorcas, oaia cu coama, rinocerul cu bot ascutit , rinocerul cu bot lat, macacul-urs, lemur catta (Madagacar), maimuta cu degete (Madagascar), mandrili, maimute cu nas turtit, paviani. Toate aceste sunt specii care pot fi intalnite numai in Africa, multe dintre ele fiind ocrotite de lege, fiind in pericol de disparitie.
Solul Africii este direct influentat de clima si vegetatie, astfel devenind si el foarte variat. Solurile predominante sunt solurile brune-rosii de savane aride, soluri rosii de savane cu ierburi inalte, soluri rosii-maronii de paduri tropicale, soluri desertice si solurile lateritice podzolite.
Populatie
Africa este un continent slab populat, cu diferente mari ale densitatii intre regiunile de coasta si cele din interior.
Africa are o populatie foarte tanara, jumatate din ea fiind sub 20 ani. Desi natalitatea este foarte ridicata (45 de nasteri la 1000 de locuitori) nu multi copii ating varsta adolescentei, deoarece mortalitatea este foarte mare in randul acestora. Putem spune cu parere de rau ca in Africa mortalitatea este cea mai ridicata de pe glob. Cu toate acestea populatia creste cu aproximativ 20 de locuitori la 1000 de locuitori intr-un an.
Sunt zone in Africa unde densitatea populatiei este de peste 200 locuitori/km2, (Egipt pe malurile Nilului), scazand pana la zone nelocuite (Desertul Sahara). In cea mai mare parte a continentului densitatea populatiei este de cel mult 10 locuitori/ km2.
Africa, are o populatie majoritara de rasa neagra, dar reprezentantii ei se deosebesc foarte mult intre ei.
Astfel principalele grupe rasiale sunt: Sudanezi, Bantu, Bantoida, Mande, Guineica, Semitica ( arabi si etiopieni), Hamitica (cusita, berbera, hausa), Pigmei, Indonezieni in Madagascar, Englezi, buri si mulatri (in zona Republicii Sud Africane).
Islamul este religia predominanta in nord, in timp ce in restul Africii se practica atat crestinismul cat si unele religii locale.
Agricultura
In Africa agricultura este ramura de baza a economiei, ea ocupand 70% din populatie.
Agricultura africana este o agricultura de subzistenta. Datorita solurilor si climei diverse sunt zone in care agricultura este bine dezvoltata si zone slab dezvoltata. Se cultiva porumb, sorg, mei, ceai, bumbac. Sunt plantatii de citrice, curmali, arahide, cafea, cacao, tutun, palmieri de ulei, bananieri, cocotieri, iar in unele zone se cultiva orez.
Pastoritul este de tip nomad. Animalele crescute sunt ovinele, caprinele, bovine, cabaline si camile.
Africa este continentul contrastelor. Sunt zone in care oamenii mor de foame, din cauza razboaielor, a saraciei, a bolilor si a mizeriei. In alte regiuni tarabele din piata sunt incarcate cu fructe tropicale si diferite zarzavaturi. Solurile fertile, in special pe langa marile fluvii (Niger sau Volta) inseamna si ferme roditoare, cu produse suficiente pentru piata interna si chiar si pentru exportul produselor in tari din Europa si America de Nord.
Africa este un continent bogat si in resurse minerale (diamante, aur, platina, magneziu, crom, cobalt, cupru, fosfati, cositor, wolfram, vanadiu). Si totusi, in ciuda acestor resurse variate si a zacamintelor bogate industria africana are dezvoltate doar ramurile extractive si de prelucrare primara a acestor materii prime, deoarece istoria Africii a facut ca acest continent sa fie pana nu de mult impartit in colonii intre marile puteri economice ale lumii.
Industria
Industria extractiva s-a dezvoltat pe zone in functie de repartitia resurselor. Astfel extractia petrolului in Nigeria, Libia, Algeria, gazele naturale in Algeria, fosfatii in Maroc, Egipt, Tunisia, fierul in Muntii Atlas, Egipt, Mauritania, Liberia, Bauxita in Guineea, cuprul in Zair, Zambia, huila, aur, platina, crom si diamante in Africa de Sud.
Energia electrica este slab dezvoltata. Desi potentialul hidroenergetic este mare, sisteme hidroenergetice apar doar pe fluviile Zambezi, Congo, Nil si Niger. In tarile Africii cel mai utilizat combustibil este lemnul.
Datorita diferentei mari de densitati a populatiei de la o zona la alta retelele de transporturi s-au dezvoltat putin si nearmonios.
Africa este un continent al contrastelor
Este continentul unde suprafata deserturilor ocupa aproximativ 11.566.000 km2 din totalul de 29.803.000 km2.(aproape 1/3). Numai desertul Sahara are o suprafata de 7.770.000 km2. Pe acelasi continent unde este si cel mai lung fluviu, Nilul cu o lungime de 6.690 km, fluviu care strabate Sahara.
Temperatura maxima aerului de pe glob a fost inregistrata la Azizizah in Libia, pe acelasi continent unde se afla, curios si ghetari, precum cel numit Helena din muntii Ruwenzori (Zair) cu o suprafata de 22 km2.
Tot in Africa s-a inregistrat un alt record: regiunea cu cele mai mici cantitati de precipitatii, in localitatea Wadi Halfa (Sudan), unde intre 1891 si 1900 nu s-a inregistrat nici o ploaie.
Cel mai mare lac al Africii, lacul Victoria, cu o suprafata de 66250km2 este al doilea ca marime pe glob.
Bazinul hidrografic al fluviului Congo este al doilea pe glob, dupa Amazon, iar debitul sau, de 70.000 m3/s este pe locul doi.
Tot pe locul doi se afla Africa si in cazul inaltimilor cascadelor sale, prin cascada Tughela din Republica Sud Africana cu o diferenta de nivel de 948 m.
Dar nu numai clima da nastere la curiozitati in Africa dar si vegetatia. Astfel doar aici intalnim o specie de palmier denumit Arborele Calatorului. Din varful tulpinii se desprinde un evantai gigantic de frunze lungi de 3-4 m si late de 1 m, la inceput intregi, apoi divizate in lancii neregulate. Tecile frunzelor sunt concave, dispuse in acelasi plan si sunt stranse unele intr-altele, formand un rezervor in care se acumuleaza apa de ploaie.
O alta raritate este Tumboa, o gimnosperma care traieste in desertul Kalahari. Tulpina inalta de 56-60 cm are forma unei cupe. Planta poarta numai 2 frunze, opuse, liniare, lungi de 2 m si late de 1 m. Ele sunt piloase si persistente in tot timpul vietii de aproape 100 ani.
Cel mai cunoscut si cel mai longeviv arbore este Baobabul, care atinge o circumferinta a trunchiului de 30 m si unele exemplare detin recordul de varsta de aproximativ 5.000 ani.
Astfel putem spune ca Africa este un continent diversificat din toate punctele de vedere.
Africa este al -III-lea continent ca marime al Pamantului avand o suprafata de aproximativ 30 milioane km2 , traversat de Ecuator, cele 2 tropice (Racului - 23ş 30" latitudine nordica si Capriconului - 23ş 30" latitudine sudica) si de meridianul zero.
Limita fata de Europa urmareste stramtoarea Gibraltar (13 km) si tarmul sudic al Marii Mediterane, cu 2 golfuri importante: Sirta Mare si Sirta Mica.
Limita fata de Asia incepe de la Canalul Suez, trece prin Marea Rosie, stramtoarea Bab-el-Mandeb si Golful Aden.
In est se afla Oceanul Indian, cu un tarm foarte regulat, lipsit aproape complet de golfuri si insule. Singura peninsula importanta este cea a Somaliei ce patrunde adanc in ocean, limitand spre sud Golful Aden. Cea mai mare insula, despartita de continent prin stramtoarea Mozambic (si una din cele mai mari insule de pe glob, ocupand locul IV) este Madagascar, cu o suprafata de peste 580000 km2.
In vest, tarmurile Africii sunt scaldate de apele Oceanului Atlantic. Cel mai mare golf african, ce se deschide larg spre Atlantic este cel al Guianeei, separat de delta fluviului Niger in Golful Benin, situat in vest, si Golful Biafra, in est. Aproape de tarmul african se gasesc insulele Canare (Spania) si ale Capului Verde.
Extremitatile continentului african sunt:
La Nord - Capul Blanc - 37ş 21"
La Est - Capul Guardafului - 51ş 23"
La Sud - Capul Acelor - 34ş 51"
La Vest - Capul Verde - 17ş 32"
Africa reprezinta un bloc continental masiv, cu un contur putin articulat, lipsit de golfuri. Tarmul spre Atlantic este rectiliniu iar in fata sa valurile au ridicat o bariera de nisip. In Golful Guineei, cordoanele de nisip bareaza in spatele lor lagune.
Reliful
Forma tipica a reliefului Africii, mai putin variat ca al altor continente este podisul tabular intins. Altitudinea medie a continentului este de 700 m iar altitudinea maxima a continentului este de 5895 m (Varful Kilimanjaro).
Africa poate fi impartita in trei grupe, astfel deosebim Africa joasa (Sahara, Sudan, Guineea si Depresiunea Zair) cu altitudinea mai mica de 500 m , Africa inalta (Abisinia si Somalia) si Africa de Sud, constituita din podisuri inalte de peste 1000 m. Doar sistemul montan al Atlasului este format prin cutare, restul muntilor africani reprezentand mari zone de grupa atat marginile inaltate ale Marelui Graben Est-african (Podisul Abisiniei si Podisul Somaliei) cat si munti, podisuri ridicate tectonic (Ahaggar, Air, Tibesti) si horsturile ( Muntii de Cristal si Muntii Scorpiei). De formarea Marelui Graben Est-african sunt legate puternice eruptii vulcanice, care au dat nastere vulcanilor Kilimanjaro - 5195 m si Elgon - 4322 m.
Depresiunile sunt largi si limitate de praguri: Kalahari, Zair, Ciad, Niger precum si cele din Sahara.
Campiile sunt restranse si de scufundare recenta (Senegalului, Guineei Superioare, Mozambicului si Somaliei).
Clima
Africa este continentul cu clima cea mai calda de pe glob, cu o zona de clima ecuatoriala ( cu temperaturi medii anuale avand variatii sezoniere reduse si cantitati mari de precipitatii), 2 zone de clima subecuatoriala, 2 zone de clima tropicala cu precipitatii extrem de reduse ( intre 50-150 mm anual) si 2 zone subtropicale ( cu 2 sezoane opuse umed si secetos).
Temperatura cea mai ridicata + 58ş C s-a inregistrat la Azizizah (Libia) la 13 sept. 1922.
Valorile termice de peste 40ş C sunt frecvente in intreaga Sahara.
Clima ecuatoriala este cea mai umeda clima si o intalnim de o parte si de alta a Ecuatorului pana la 5şC latitudine nordica si sudica.
Clima subecuatoriala se intinde intre 5şC 18şC latitudine nordica si sudica. Incalzirea puternica din timpul verii a uscatului atrage masele de aer dinspre ocean, prelungind Alizeul de SE, iar iarna predomina Alizeul de NE, uscat.
Clima tropicala este o clima de desert si semidesert. Aceasta ocupa zona tropicelor, intre 18ş C si 25ş C latitudine nordica si sudica. In partea de nord se gaseste cel mai intins desert al lumii, Sahara, cu 8,8 milioane km2. Caracteristica acestui climat este data de diferentele termice mari intre zi si noapte, dar mai ales de absenta indelungata si neregularitatea ploilor.
Clima mediteraneana ocupa extremitatile continentului care stau sub influenta periodica a maselor de aer temperat. Se caracterizeaza prin veri aride si ierni ploioase, cand bat vanturile de vest.
Hidrologie
Lacurile cele mai importante, jalonate pe linia Marelui Graben Est-african, lacuri tectonice ce au apa dulce sunt Victoria (cel mai mare lac al Africii), Malawi, Edward, Mobutu Sese Seco, Turkana, Kivu, Tana. Doar Lacul Ciad este cu apa sarat, el fiind putin adanc si intr-o zona arida.
Cel mai adanc lac al Africii este Tanganyika cu aproximativ 1435 m , el ocupand locul 2 pe glob.
Cele mai importante fluvii ale Africii sunt Nilul (cel mai lung fluviu al lumii), Zair, Niger, Zambezi, Orange, Limpopo, Senegal.
Nilul izvoraste din apropierea Ecuatorului. Izvorul sau este considerat raul Kagera. Cursul Nilului este orientat S-N, traversand 3 zone climaterice ( ecuatoriala, subecuatoriala si tropicala). Datorita acestui fapt debitul Nilului variaza de la 500 m3/s pe timp de iarna pana la 7000 m3/s in timpul verii. Principalii afluenti ai Nilului sunt Nilul Albastru si Atbara, din podisul Ethiopiei. Nilul se varsa in Marea Mediterana printr-o delta. Este singurul curs de apa care traverseaza desertul Sahara.
Congo (Zair) ocupa primul loc pe continent prin suprafata bazinului de 3,6 milioane km2 si un debit mediu de 50000 m3/s. Este un fluviu tipic ecuatorial, cu un regim constant si cu numeroase cascade (cascadele lui Stanley si Livingstone). El se varsa in Oceanul Atlantic printr-un estuar lung de 17 km.
Zambezi, cu un regim tipic subecuatorial, este cel mai important fluviu din sudul Africii ( 2600 km si un bazin de 1,3 milioane km2) se varsa in Oceanul Indian printr-o delta. Dupa confluenta cu raul Cuando formeaza cascada Victoria.
Vegetatia
Datorita multitudinii de zone climaterice intalnite pe continentul african vegetatia este si ea foarte diversificata. Astfel intalnim padure ecuatoriala, savana, stepa tropicala, deserturi tropicale precum si vegetatie mediteraneana.
Padurea ecuatoriala ocupa 8% din suprafata Africii. Datorita precipitatiilor abundente si temperaturilor ridicate vegetatia creste tot timpul anului, determinand cea mai mare bogatie de specii arboricole de pe glob.
Savana ocupa 40% din suprafata Africii. Vara ierburile se usuca si se pot aprinde cu usurinta de la soare. In lungul fluviilor apar padurile galerii.
Deserturile tropicale (Sahara si Namib) au o vegetatie foarte rara (ierburi scunde si arbusti) si doar in oaze apar palmieri (curmali).
Vegetatia mediteraneana este reprezentata in Africa printr-un tufaris spinos si prin paduri de stejar si cedrii in munti.
Fauna
Aici intalnim o multitudine de vietuitoare. Astfel aici traiesc diferite specii de maimute, de pasari cu penaj viu si divers colorat, erbivore de talie mare, carnivore puternice, rozatoare, reptile, insecte felurite, precum si dromaderul.
Se pot enumera: zebre, girafe, cimpanzei, gorile, lemurieni, struti africani, pauni africani, boa madagascarienis, iguana, lei, elefanti, okapi, bivol cafric, varanul de Nil, sarpele african de oua, pasarea fantoma, gainusa perlata, pasari de nectar, sfrancioc albastru ( numai in Madagascar), soarecele-elefant, liliacul Egiptean, pangolinul urias, pangolinul de stepa, porcul tepos, caine salbatic african, mangusta, hiena bruna, hiena patata, ghepardul, viezure cu agatatori, porc furnicar, antilopa palida, kudu mic, nyala, bivolul african cu cafre, antilopa vaca, antilopa gnu, gazela dama, gazela dorcas, oaia cu coama, rinocerul cu bot ascutit , rinocerul cu bot lat, macacul-urs, lemur catta (Madagacar), maimuta cu degete (Madagascar), mandrili, maimute cu nas turtit, paviani. Toate aceste sunt specii care pot fi intalnite numai in Africa, multe dintre ele fiind ocrotite de lege, fiind in pericol de disparitie.
Solul Africii este direct influentat de clima si vegetatie, astfel devenind si el foarte variat. Solurile predominante sunt solurile brune-rosii de savane aride, soluri rosii de savane cu ierburi inalte, soluri rosii-maronii de paduri tropicale, soluri desertice si solurile lateritice podzolite.
Populatie
Africa este un continent slab populat, cu diferente mari ale densitatii intre regiunile de coasta si cele din interior.
Africa are o populatie foarte tanara, jumatate din ea fiind sub 20 ani. Desi natalitatea este foarte ridicata (45 de nasteri la 1000 de locuitori) nu multi copii ating varsta adolescentei, deoarece mortalitatea este foarte mare in randul acestora. Putem spune cu parere de rau ca in Africa mortalitatea este cea mai ridicata de pe glob. Cu toate acestea populatia creste cu aproximativ 20 de locuitori la 1000 de locuitori intr-un an.
Sunt zone in Africa unde densitatea populatiei este de peste 200 locuitori/km2, (Egipt pe malurile Nilului), scazand pana la zone nelocuite (Desertul Sahara). In cea mai mare parte a continentului densitatea populatiei este de cel mult 10 locuitori/ km2.
Africa, are o populatie majoritara de rasa neagra, dar reprezentantii ei se deosebesc foarte mult intre ei.
Astfel principalele grupe rasiale sunt: Sudanezi, Bantu, Bantoida, Mande, Guineica, Semitica ( arabi si etiopieni), Hamitica (cusita, berbera, hausa), Pigmei, Indonezieni in Madagascar, Englezi, buri si mulatri (in zona Republicii Sud Africane).
Islamul este religia predominanta in nord, in timp ce in restul Africii se practica atat crestinismul cat si unele religii locale.
Agricultura
In Africa agricultura este ramura de baza a economiei, ea ocupand 70% din populatie.
Agricultura africana este o agricultura de subzistenta. Datorita solurilor si climei diverse sunt zone in care agricultura este bine dezvoltata si zone slab dezvoltata. Se cultiva porumb, sorg, mei, ceai, bumbac. Sunt plantatii de citrice, curmali, arahide, cafea, cacao, tutun, palmieri de ulei, bananieri, cocotieri, iar in unele zone se cultiva orez.
Pastoritul este de tip nomad. Animalele crescute sunt ovinele, caprinele, bovine, cabaline si camile.
Africa este continentul contrastelor. Sunt zone in care oamenii mor de foame, din cauza razboaielor, a saraciei, a bolilor si a mizeriei. In alte regiuni tarabele din piata sunt incarcate cu fructe tropicale si diferite zarzavaturi. Solurile fertile, in special pe langa marile fluvii (Niger sau Volta) inseamna si ferme roditoare, cu produse suficiente pentru piata interna si chiar si pentru exportul produselor in tari din Europa si America de Nord.
Africa este un continent bogat si in resurse minerale (diamante, aur, platina, magneziu, crom, cobalt, cupru, fosfati, cositor, wolfram, vanadiu). Si totusi, in ciuda acestor resurse variate si a zacamintelor bogate industria africana are dezvoltate doar ramurile extractive si de prelucrare primara a acestor materii prime, deoarece istoria Africii a facut ca acest continent sa fie pana nu de mult impartit in colonii intre marile puteri economice ale lumii.
Industria
Industria extractiva s-a dezvoltat pe zone in functie de repartitia resurselor. Astfel extractia petrolului in Nigeria, Libia, Algeria, gazele naturale in Algeria, fosfatii in Maroc, Egipt, Tunisia, fierul in Muntii Atlas, Egipt, Mauritania, Liberia, Bauxita in Guineea, cuprul in Zair, Zambia, huila, aur, platina, crom si diamante in Africa de Sud.
Energia electrica este slab dezvoltata. Desi potentialul hidroenergetic este mare, sisteme hidroenergetice apar doar pe fluviile Zambezi, Congo, Nil si Niger. In tarile Africii cel mai utilizat combustibil este lemnul.
Datorita diferentei mari de densitati a populatiei de la o zona la alta retelele de transporturi s-au dezvoltat putin si nearmonios.
Africa este un continent al contrastelor
Este continentul unde suprafata deserturilor ocupa aproximativ 11.566.000 km2 din totalul de 29.803.000 km2.(aproape 1/3). Numai desertul Sahara are o suprafata de 7.770.000 km2. Pe acelasi continent unde este si cel mai lung fluviu, Nilul cu o lungime de 6.690 km, fluviu care strabate Sahara.
Temperatura maxima aerului de pe glob a fost inregistrata la Azizizah in Libia, pe acelasi continent unde se afla, curios si ghetari, precum cel numit Helena din muntii Ruwenzori (Zair) cu o suprafata de 22 km2.
Tot in Africa s-a inregistrat un alt record: regiunea cu cele mai mici cantitati de precipitatii, in localitatea Wadi Halfa (Sudan), unde intre 1891 si 1900 nu s-a inregistrat nici o ploaie.
Cel mai mare lac al Africii, lacul Victoria, cu o suprafata de 66250km2 este al doilea ca marime pe glob.
Bazinul hidrografic al fluviului Congo este al doilea pe glob, dupa Amazon, iar debitul sau, de 70.000 m3/s este pe locul doi.
Tot pe locul doi se afla Africa si in cazul inaltimilor cascadelor sale, prin cascada Tughela din Republica Sud Africana cu o diferenta de nivel de 948 m.
Dar nu numai clima da nastere la curiozitati in Africa dar si vegetatia. Astfel doar aici intalnim o specie de palmier denumit Arborele Calatorului. Din varful tulpinii se desprinde un evantai gigantic de frunze lungi de 3-4 m si late de 1 m, la inceput intregi, apoi divizate in lancii neregulate. Tecile frunzelor sunt concave, dispuse in acelasi plan si sunt stranse unele intr-altele, formand un rezervor in care se acumuleaza apa de ploaie.
O alta raritate este Tumboa, o gimnosperma care traieste in desertul Kalahari. Tulpina inalta de 56-60 cm are forma unei cupe. Planta poarta numai 2 frunze, opuse, liniare, lungi de 2 m si late de 1 m. Ele sunt piloase si persistente in tot timpul vietii de aproape 100 ani.
Cel mai cunoscut si cel mai longeviv arbore este Baobabul, care atinge o circumferinta a trunchiului de 30 m si unele exemplare detin recordul de varsta de aproximativ 5.000 ani.
Astfel putem spune ca Africa este un continent diversificat din toate punctele de vedere.
Sper sa fie bine.
anonim_4396 întreabă: