PV (predicatul verbal) e predicatul alcatuit doar din verb. PN (predicatul nominal) e predicatul alcatuit din verb copulativ si nume predicativ.
Bună!
Predicatul verbal atribuie subiectului o acţiune sau o stare şi arată ce face subiectul. Predicatul nominal atribuie subiectului o identitate sau o însuşire (îl califică) şi arată cine este, ce este sau cum este subiectul. Dacă în propoziţie este verbul "a fi", ca să poţi vedea dacă este predicat nominal sau verbal, înlocuieşte-l cu "a exista" sau "a se afla". Dacă se poate înlocui, inseamnă că este predicat verbal, dacă nu, este predicat nominal.
Te poţi uita şi pe site-urile acestea, poate te vor ajuta mai mult. Sper că vei reuşi să înţelegi. Mult noroc! :)
http://www.scritube.com/literatura-romana/gramatica/PREDICATUL71147245.php
http://www.e-referate.ro/referate/Predicatul2006-09-28.html
Definitie:
PV se exprima prin verbe la modurile personale predicative ex: Ieri am fost la scoala.am fost=PV
PN este alcatuit din vb copulativ+nume predicativ ex: Fata este frumoasa,harnica si ascultatoare. este harnica, frumoasa si ascultatoare=PN
Concluzie:
PV ete alcatuit doar din verb in timp ce PN este alcatuit din vb copulativ+ 1, 2, 3, nume predicative.
Sper ca te-am ajutat!
PV = Predicat Verbal.
Un verb indeplineste functia sintactica de Predicat Verbal atunci cand in fata lui nu exista verbul a fi sau un verb copulativ.
Exceptie : Daca verbul "a fi " are sensul de a exista, a se afla atunci functia va fi tot de Predicat Verbal.
PN = Predicat Nominal
Atunci cand verbul este " a fi " sau celelalte verbe copulative.
a fi (când nu are sensul de a se afla, a se găsi, a exista)
a deveni (este întotdeauna copulativ)
a ieși (când are sensul de a deveni)
a se face (când are sensul de a deveni)
a ajunge (când are sensul de a deveni)
a rămâne
a însemna
a (se) părea
a reprezenta
a se numi
a se chema
a se naște
a constitui
Pai...cand verbul nu are inteles de a exista a se afla...este predicat nominal iar cand are sensul de mai sus este predicat verbal.
si inca o chestie PN este exprimat prin nume predicativ si PV este exprimat prin verb predicativsper ca ai inteles
Curiosul999 întreabă: