Polul Nord
Polul Nord în 1885
Polul Nord este cel mai înalt punct al axei terestre, situat în Marea Glaciară Artică. Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord. Peary ajunge aici în aprilie 1909 împreună cu asistentul lui şi cu patru eschimoşi. Polul nord geografic este situat la circa 1. 600 km de polul nord magnetic, care se află în insula Bathurst din Canada. Spre deosebire de Polul Sud, Antarctica la polul nord nu există pâmânt doar o calotă de gheaţă, care pluteşte în Marea Glaciară Arctică, cuprinsă între coastele Asiei, Europei, şi Americii. Această mare comunică cu Oceanul Pacific de-a lungul strâmtorii Bering şi cu Oceanul Atlantic. Suprafaţa globală a acestei mări este de circa 14. 000. 000 km. Adâncimea ei este în medie de circa 1. 500 m, având cel mai adânc punct de 5450 m. Doar americanii şi ruşii ştiau iniţial de această zonă pe care o foloseau în scopuri militare. Doar după sfârşitul războiului rece, aceste informaţii au devenit disponibile pentru toţi oamenii de ştiinţă. Exită un pol geografic şi un pol magnetic al pământului, polul nord este de fapt punctul cel mai nordic al pământului, din acest punct egal în care direcţie ne deplasăm, direcţia deplasării va fi sud.
Cele patru poluri nordice
1. Polul Nord geografic
Este punctul cel mai nordic al pământului, fiind stabilit prin procesul de rotaţie al pământului, fiind aşezat pe axa de rotaţie cu o poziţie stabilă, fixă având valorea latitudinii nordice "0". În acest punct fiind apă şi gheaţă "Oceanul Îngheţat de Nord" adâncimea în acest punct 4. 087 m.
2. Polul Nord magnetic
Este polul stabilit cu instrumente de măsură a magnetismului ca de exempu busola, acest punct nefiind stabil, fix. Este punctul unde liniile câmpului mgnetic al pământului se întâlnesc, expediţia Geological Survey of Canada in anul 2001 a stabilit prin măsurători migraţia anuală a polului magnetic:
Anul latitudine longitudine
2001 81°18' N 110°48' W
2002 81°36' N 111°36' W
2003 82°00' N 112°24' W
2004 82°18' N 113°24' W
2005 82°42' N 114°24' W
Polul Nord magnetic se deplasează anual cu ca. 40 de km în direcţia nord-vest, părăsind insula Canadei din Oceanul Îngheţat. Dacă această deplasare rămâne constantă în ca. 50 de ani va atinge Siberia. James Clark Ross a descoperit polul magnetic la data de 1. Juni 1831 pe peninsula Boothia Canada.
3. Polul Nord geomagnetic
Este un pol stabilit prin calcul, considerat ca necesar datorită instabilităţii polului magnetic. În prezent acest puct are coordonatele 78°30' Nord, 69° Vest în Groenlanda. La comparaţia coordonatelor polului magnetic celori doi poli nord (82°42' Nord, 114°24' Vest) şi sud (65° Sud, 135° Est) apare evident că cele două poluri stau exact opuşi (faţă în faţă) pe glob la fel ca şi polurile geografice. Acest fenomen a determinat pe geofizicieni să calculeze o medie a polului geografic şi magnetic, ce ajută mai departe la stabilirea unghiului de declinaţie a axei de rotaţie pâmântului.
4. Polul Nord inaccesibil
"Northern Pole of Inaccessibility" acest pol este numit şi Arctic, fiind punctul cel mai îndepărtat de ţărmuri (de uscat). El are coordonatele 84°03' Nord, 174°51' Vest fiind la o distanţă de 660 km de polul nord geografic, fiind atins la data de 1 mal 1927 aici găsindu-se numai gheaţă şi apă cu o adâncime de 3000 m.
Cercetarea Polului Nord
Oficial polul nord geografic a fost atins de cercetătorii nord-americani Robert Edwin Peary şi Matthew Henson la data de 6 aprilie 1909. Cercetările ulterioare având îndoieli că cei doi cercetători ar fi atins întradevăr polul geografic, însemnările lor nefiind de ajuns de precise. Asfel pretinde Frederick Cook că el ar fi fost primul ce a atins polul geografic la data de 21 aprilie 1908 această afirmare a fost mai târziu considerată falsă. Până azi nu avem certitudinea că cele două expediţii polare ar fi fost cel puţin la pol. Pentru prima oară prin notările lui Umberto Nobile, din anul 1926 reiese clar că expediţia lui Roald Amundsen şi Lincoln Ellsworth la bordul vasului Norge au atins cu certitudine polul nord. Primii oameni care au călcat întradevăr pe teritoriul polului nord a fost o grupă de savanţi sovietici sub conducera lui Iwan Papanin în 1937 zburând cu avionul. Primul om care a ajuns la pol pe jos, a fost scoţianul Sir Wally Herbert în 1969.
ANIMALE:
vulpe polara, urs polar, pinguini, iepurele polar, hermina, renul etc...
Olul Nord este cel mai înalt punct al axei terestre, situat în Marea Glaciară Arctică. Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord. Peary ajunge aici în aprilie 1909 împreună cu asistentul lui și cu patru eschimoși. Polul nord geografic este situat la circa 1. 600 km de polul nord magnetic, care se află în insula Bathurst din Canada. Spre deosebire de Polul Sud, Antarctica la polul nord nu există pâmânt doar o calotă de gheață, care plutește în Marea Glaciară Arctică, cuprinsă între coastele Asiei, Europei, și Americii. Această mare comunică cu Oceanul Pacific de-a lungul strâmtorii Bering și cu Oceanul Atlantic. Suprafața globală a acestei mări este de circa 14. 000. 000 km. Adâncimea ei este în medie de circa 1. 500 m, având cel mai adânc punct de 5450 m. Doar americanii și rușii știau inițial de această zonă pe care o foloseau în scopuri militare. Doar după sfârșitul războiului rece, aceste informații au devenit disponibile pentru toți oamenii de știință. Exită un pol geografic și un pol magnetic al pământului, polul nord este de fapt punctul cel mai nordic al pământului, din acest punct indiferent în care direcție ne deplasăm, direcția deplasării va fi spre sud.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Polul_Nord
Polul Nord este cel mai inalt punct al axei terestre, situat in Marea Glaciara Artica. Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord. Peary ajunge aici in aprilie 1909 impreuna cu asistentul lui si cu patru eschimosi.
Polul nord geografic este situat la circa 1. 600 km de polul nord magnetic, care se afla in insula Bathurst din Canada. Spre deosebire de Polul Sud, Antarctica la polul nord nu exista pamant doar o calota de gheata, care pluteste in Marea Glaciara Arctica, cuprinsa intre coastele Asiei, Europei, si Americii.
Aceasta mare comunica cu Oceanul Pacific de-a lungul stramtorii Bering si cu Oceanul Atlantic. Suprafata globala a acestei mari este de circa 14. 000. 000 km. Adancimea ei este in medie de circa 1. 500 m, avand cel mai adanc punct de 5450 m. Doar americanii si rusii stiau initial de aceasta zona pe care o foloseau in scopuri militare. Doar dupa sfarsitul razboiului rece, aceste informatii au devenit disponibile pentru toti oamenii de stiinta. Exita un pol geografic si un pol magnetic al pamantului, polul nord este de fapt punctul cel mai nordic al pamantului, din acest punct egal in care directie ne deplasam, directia deplasarii va fi sud.
Cele patru poluri nordice
1. Polul Nord geografic
Este punctul cel mai nordic al pamantului, fiind stabilit prin procesul de rotatie al pamantului, fiind asezat pe axa de rotatie cu o pozitie stabila, fixa avand valorea latitudinii nordice "0". In acest punct fiind apa si gheata "Oceanul Inghetat de Nord" adancimea in acest punct 4. 087 m.
2. Polul Nord magnetic
Este polul stabilit cu instrumente de masura a magnetismului ca de exempu busola, acest punct nefiind stabil, fix. Este punctul unde liniile campului mgnetic al pamantului se intalnesc, expeditia Geological Survey of Canada in anul 2001 a stabilit prin masuratori migratia anuala a polului magnetic:
Anul latitudine longitudine
2001 81°18' N 110°48' W
2002 81°36' N 111°36' W
2003 82°00' N 112°24' W
2004 82°18' N 113°24' W
2005 82°42' N 114°24' W
Polul Nord magnetic se deplaseaza anual cu ca. 40 de km in directia nord-vest, parasind insula Canadei din Oceanul Inghetat. Daca aceasta deplasare ramane constanta in ca. 50 de ani va atinge Siberia. James Clark Ross a descoperit polul magnetic la data de 1. Juni 1831 pe peninsula Boothia Canada.
3. Polul Nord geomagnetic
Este un pol stabilit prin calcul, considerat ca necesar datorita instabilitatii polului magnetic. In prezent acest puct are coordonatele 78°30' Nord, 69° Vest in Groenlanda. La comparatia coordonatelor polului magnetic celori doi poli nord (82°42' Nord, 114°24' Vest) si sud (65° Sud, 135° Est) apare evident ca cele doua poluri stau exact opusi (fata in fata) pe glob la fel ca si polurile geografice. Acest fenomen a determinat pe geofizicieni sa calculeze o medie a polului geografic si magnetic, ce ajuta mai departe la stabilirea unghiului de declinatie a axei de rotatie pamantului.
4. Polul Nord inaccesibil
"Northern Pole of Inaccessibility" acest pol este numit si Arctic, fiind punctul cel mai indepartat de tarmuri (de uscat). El are coordonatele 84°03' Nord, 174°51' Vest fiind la o distanta de 660 km de polul nord geografic, fiind atins la data de 1 mal 1927 aici gasindu-se numai gheata si apa cu o adancime de 3000 m.
Cercetarea Polului Nord
Oficial polul nord geografic a fost atins de cercetatorii nord-americani Robert Edwin Peary si Matthew Henson la data de 6 aprilie 1909. Cercetarile ulterioare avand indoieli ca cei doi cercetatori ar fi atins intr-adevar polul geografic, insemnarile lor nefiind de ajuns de precise.
Asfel pretinde Frederick Cook ca el ar fi fost primul ce a atins polul geografic la data de 21 aprilie 1908 aceasta afirmare a fost mai tarziu considerata falsa. Pana azi nu avem certitudinea ca cele doua expeditii polare ar fi fost cel putin la pol.
Pentru prima oara prin notarile lui Umberto Nobile, din anul 1926 reiese clar ca expeditia lui Roald Amundsen si Lincoln Ellsworth la bordul vasului Norge au atins cu certitudine polul nord. Primii oameni care au calcat intr-adevar pe teritoriul polului nord a fost o grupa de savanti sovietici sub conducera lui Iwan Papanin in 1937 zburand cu avionul. Primul om care a ajuns la pol pe jos, a fost scotianul Sir Wally Herbert in 1969.
Foarte frig, totul din gheata, temp pana la -50 de grade ursi polari pinguini tot timpul noapte aproape
Polul Nord este cel mai înalt punct al axei terestre, situat în Marea Glaciară Arctică. Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord. Peary ajunge aici în aprilie 1909 împreună cu asistentul lui și cu patru eschimoși. Polul nord geografic este situat la circa 1. 600 km de polul nord magnetic, care se află în insula Bathurst din Canada. Spre deosebire de Polul Sud, Antarctica la polul nord nu există pâmânt doar o calotă de gheață, care plutește în Marea Glaciară Arctică, cuprinsă între coastele Asiei, Europei, și Americii. Această mare comunică cu Oceanul Pacific de-a lungul strâmtorii Bering și cu Oceanul Atlantic. Suprafața globală a acestei mări este de circa 14. 000. 000 km. Adâncimea ei este în medie de circa 1. 500 m, având cel mai adânc punct de 5450 m. Doar americanii și rușii știau inițial de această zonă pe care o foloseau în scopuri militare. Doar după sfârșitul războiului rece, aceste informații au devenit disponibile pentru toți oamenii de știință. Exită un pol geografic și un pol magnetic al pământului, polul nord este de fapt punctul cel mai nordic al pământului, din acest punct indiferent în care direcție ne deplasăm, direcția deplasării va fi spre sud.
Cei patru poli nordici
1. Polul Nord geografic
Este punctul cel mai nordic al pământului, fiind stabilit prin procesul de rotație al pământului, fiind așezat pe axa de rotație cu o poziție stabilă, fixă având valorea latitudinii nordice "0". În acest punct fiind apă și gheață "Oceanul Înghețat de Nord" adâncimea în acest punct 4. 087 m.
2. Polul Nord magnetic
Este polul stabilit cu instrumente de măsură a magnetismului ca de exempu busola, acest punct nefiind stabil, fix. Este punctul unde liniile câmpului magnetic al pământului se întâlnesc, expediția Geological Survey of Canada in anul 2001 a stabilit prin măsurători migrația anuală a polului magnetic:
Anul latitudine longitudine
2001 81°18' N 110°48' W
2002 81°36' N 111°36' W
2003 82°00' N 112°24' W
2004 82°18' N 113°24' W
2005 82°42' N 114°24' W
Polul Nord magnetic se deplasează anual cu ca. 40 de km în direcția nord-vest, părăsind insula Canadei din Oceanul Înghețat. Dacă această deplasare rămâne constantă în ca. 50 de ani va atinge Siberia. James Clark Ross a descoperit polul magnetic la data de 1. Juni 1831 pe peninsula Boothia Canada.
3. Polul Nord geomagnetic
Este un pol stabilit prin calcul, considerat ca necesar datorită instabilității polului magnetic. În prezent acest puct are coordonatele 78°30' Nord, 69° Vest în Groenlanda. La comparația coordonatelor polului magnetic celori doi poli nord (82°42' Nord, 114°24' Vest) și sud (65° Sud, 135° Est) apare evident că cele două poluri stau exact opuși (față în față) pe glob la fel ca și polurile geografice. Acest fenomen a determinat pe geofizicieni să calculeze o medie a polului geografic și magnetic, ce ajută mai departe la stabilirea unghiului de declinație a axei de rotație pâmântului.
4. Polul Nord inaccesibil
"Northern Pole of Inaccessibility" acest pol este numit și Arctic, fiind punctul cel mai îndepărtat de țărmuri (de uscat). El are coordonatele 84°03' Nord, 174°51' Vest fiind la o distanță de 660 km de polul nord geografic, fiind atins la data de 1 mal 1927 aici găsindu-se numai gheață și apă cu o adâncime de 3000 m.
Cercetarea Polului Nord
Oficial polul nord geografic a fost atins de cercetătorii nord-americani Robert Edwin Peary și Matthew Henson la data de 6 aprilie 1909. Cercetările ulterioare au pus la îndoială faptul că cei doi cercetători ar fi atins întradevăr polul geografic, însemnările lor nefiind de ajuns de precise. Asfel Frederick Cook pretinde că el ar fi fost primul ce a atins polul geografic la data de 21 aprilie 1908 această afirmare a fost mai târziu considerată falsă. Până azi nu avem certitudinea că cele două expediții polare ar fi fost cel puțin la pol. Pentru prima oară prin notările lui Umberto Nobile, din anul 1926 reiese clar că expediția lui Roald Amundsen și Lincoln Ellsworth la bordul vasului Norge au atins cu certitudine polul nord. Primii oameni care au călcat întradevăr pe teritoriul polului nord a fost o grupă de savanți sovietici sub conducera lui Iwan Papanin în 1937 zburând cu avionul. Primul om care a ajuns la pol pe jos, a fost scoțianul Sir Wally Herbert în 1969.
anonim_4396 întreabă:
Andriutzadeea întreabă:
anonim_4396 întreabă: