Hunedoara (în maghiară Vajdahunyad, în germană Eisenmarkt, în trad. Târgu Fierului) este cel mai mare oraș din județul Hunedoara, Transilvania, România. Are o populație de 71.257 locuitori (2002). Municipiul Hundoara este situat in partea centrala a judetului, la 220 - 270m altitudine, pe Valea Cernei, la 19 km de municipiul resedinta de judet, Deva. Numarul de locuitori este de aproape 76.000.
Asezata la poalele muntilor Poiana Rusca, munti cu altitudinea sub 1.400 m, dar masivi, localitatea reprezinta o mare oportunitate de dezvoltare a bazei turismului montan, avand acces pe drumuri modernizate spre fiecare din statiunile montane inconjuratoare, unde se pot practica toate sporturile montane (alpinism, ski etc.). Relieful este reprezentat prin dealuri si glacisun piemontane, cu altitudini de 300 - 400 m, la care se adauga Valea Cernei cu lunci largi si trasee bine exprimate.
Mai multe detalii uite aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Hunedoara
Bună!
uite aici câte informaţii vrei tu:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Jude%C8%9Bul_Hunedoara
Succes!
Am cautat si eu pe wikipedia
Dă si tu un search pe google si gasesti tot, si obiective turistice si harta. Orice. Iti pot spune ca am fost zilele tercute prin Orastie, iar autogara lor arata ca in al doilea razboi mondial. Pustie, urâtă, cladiri bombardate, pardon, neterminate etc Are si strazi micute, intortocheate si dragute.
Uite si aici un referat despre Hunedoara.http://www.referat-e.ro/Referat-Judetul_Hunedoara-9039.html
Cred ca o sa te ajuta asta! Descrierea zonei
Situata in zona de central vestica a Romaniei, pe Raul Mures, zona Hunedoarei este traversata de raurile Strei, Crisul Alb si Jiu. Aici cei mai importanti munti din zona sunt Retezat, Parang, depresiunile Hategului si Zarandului.
Obiective turistice
Deva: capitala judetului Hunedoara, cu obiectivele sale turistice: Cetatea, Castelul Magna Curia, unde este localizat acum Muzeul Satului, statuia lui Decebal (regele poporului dac), statuia lui Traian (Imparatul Roman), Manastirea Franciscana.
Hunedoara: Castelul Corvinestilor, un monument arhitectural din secolul XIV.
Puteti vizita: salonul cavalarului, inchisoarea, turnul Capistrano, capela gotical (din secolul XV), galeria turnului Neboisa. In sud-vestul Hunedoarei, puteti vizita o zona foarte pitoreasca, o foarte bogata zona etnografica ce este faimoasa pentru costumele populare si traditiile sale.
Hateg: prima atestare in documente dateaza din secolul XIIIsi a fost rezidenta printilor si lorzilor. La 3 km de Hateg se afla Castelul de la Nalati, inconjurat de un parc unde puteti intalni vechi monumete din Ulpia Traiana Sarmisegetuza. Puteti vizita Castelul si Biserica Reformata din Santamarie-Orlea situate la 4 km sud de Hateg. Biserica, construita in secolul XIII, pastreaza inca picturile si elementele arhitecturale gotice originale.
Densus: La 13 km de Hateg - se afla o biserica constrita in secolul XIII cu piatra luata din ruinele Romane din Ulpia Traiana Sarmisegetuza.
Din Hateg, turistii pot merge in excursii in Muntii Retezat. Acesti munti sunt o rezervatie naturala unde poti vedea animale, plante si copaci protejati de lege.
Ruinele dinf Ulpia Traiana Sarmisegetuza, capitaal Daciei Romane, este aproape cel mai interesant obiectiv turistic din zona. Aici puteti vizita cladirile orasului, amfiteatrul, palatul Augustal, Forumul, templele dedicate lui Aesculap si Hygia, Muzeul Arheologic.
In partea de sud-vest a Hategului, puteti vedea ruinele Cetatii Colt si Biserica Colt; Manastirea Prislop (fondata in 1404); Biserica din Strei (jumatatea secolului XIII).
Calan: izvor mineral construit pe platoul vechii asezari Romane numita Aquae, din cauza bogatiei in apa minerala.
Orastie: Muzeul de Arta Folclorica (obiecte din lemn, icoane pictate pe sticla, costume traditionale vechi) Biserica Reformata (din secolul XII), Cetatea (din secolul XV), Monumentul Palia, Catedrala Orthodoxa. Orastia reprezinta punctul de plecare pentru cetatile Dacice: Sarmisegetuza Regia, rezidenta de formare pentru regii poporului dac, Burebista and Decebal, Cetatea din Costesti (la 18 km de Orastie), Peretii din piatra ai cetatii Blidaru (la 4 km de Orastie).
Geoagiu Bai: statiune cu izvor mineral, deschisa tot timpul anului, situata la o altitudine de 300 m.
Brad: interesantul Museu de Aur, prezentand piese arheologice ce dateaza din vremea romanilor.
Tebea: un real sanctuar pentru motii din Muntii Apuseni. Stejarul lui Horea si monumentul lui Avram Iancu inconjurat de monumentele liderilor revolutiei din 1849.
Valea Jiului este inconjurata de Muntii Retezat, Parang si Surianu. Este o importanta zona turistica, in special pentru iubitorii muntelui. FUNDA?
Măi omuletule, plagiatul e interzis pe site.In alte parti se pedepseste si cu inchisoarea!
Pai....Situată în partea centrală a județului Hunedoara, la 220-270 m altitudine, pe valea Cernei, la 19 km de municipiul Deva, Hunedoara ocupă o suprafață de 97 km². În teritoriul administrativ al municipiului sunt cuprinse localitatea Răcăștie și satele aparținătoare Boș, Groș, Hășdat și Peștișu Mare. Zona dispune de infrastructura obișnuită pentru un oraș modern: rețele de energie electrică, termică, gaze naturale și apă, stație de epurare, mijloace de transport în comun, căi de acces rutier și feroviar, telefonie fixă și mobilă, servicii internet. Este străbătută de DJ 687 : Sântuhalm - Hunedoara, drum național care face legătura cu drumul European E68 care străbate țara de la Arad - Deva - Orăștie - Sibiu - Brașov - București și drumuri județene care fac legătura între Hunedoara și Călan, respectiv Hunedoara și Hațeg.