| Bloxx a întrebat:

Trebuie sa fac un portofoliu la istorie despre "Aparitia electricitatii si telefonului in Germania" si nu gasesc absolut nimic. Nu vreau sa-mi dati raspunsuri gen "Poti cauta aici...". As vrea link-uri direct cu informatiile. Dau fundita si voturi!

Răspuns Câştigător
| dalila a răspuns:

Istoria telefonului
November 5th, 2009 admin
Cind privesti acum ultimele modele de telefoane mobile, mici cit sa incapa intr-o palma de copil, aproape ca nu-ti vine sa crezi ca a fost o vreme cind un telefon cintarea vreo patru kilograme.

Istoria telefonului este veche de 143 de ani, si are loc de nastere Germania. In 1860, profesorul Philipp Reiss realiza un aparat care transmitea sunete muzicale cu ajutorul electricitatii. El a reusit chiar sa comercializeze telefonul sau, insa calitatea aparatului lasa de dorit, pentru ca nu transmitea vorbele. Abia 16 ani mai tirziu, in 1876, americanul Graham Bell construia primul aparat cu utilitate practica. Inceputul fusese facut. Dupa numai un an, telefonia ajungea in Europa si in Romania. Documentele vremii atesta ca la sfirsitul lui 1877, la Fabrica de aparate telegrafice si de semnalizare "Tierich & Leopolder" din Bucuresti" s-au facut primele experiente cu aparate telefonice. In Moldova, Titu Maiorescu, aflat la Dorohoi, a vorbit la telefon cu statia Mihaileni. La Iasi, aparatele Morse de la sectiile de politie au fost inlocuite cu aparate telefonice in 1882. Reteaua telefonica a cunoscut o dezvoltare notabila in 1887, iar in 1896 s-a introdus telefonia publica.

Vedeta expozitiilor
Marturii ale acelor timpuri stau, in vitrinele din muzeu, citeva telefoane Thomson, Ericson ori Siemens. Linga ele, unul inalt de vreo jumatate de metru, cu baterie locala, care seamana mai mult a centrala telefonica, folosit in anul 1900 in Gara Iasi. Toate aparatele sint originale, si au fost primite de la diverse persoane binevoitoare, iar cele mai noi, de la fosta PTTR si de la actualul RomTelecom. Ericsonul este insa vedeta expozitiilor. Seamana destul de bine cu un telefonul de acum, adica receptorul este asezat intr-o furca stralucitoare din otel masiv. Manivela si alte piese sint tot din metal greu, iar picioarele au fost confectionate din ebonita. Ca sa-l tii in miini, trebuie sa te opintesti putin. Nici un stravechi Thomson nu scapa admiratiei vizitatorilor, iar privirea agera descopera numere utile: Deranjamente – 02, Informatiuni – 03, Societatea de telefoane – 04, International – 07, Interurban – 09.

Mai incolo, in niste vitrine de sub geam, sint primele centrale electronice, folosite de prin anii ’60, dar care pe la Iasi, Vaslui si Birlad au ajuns la sfirsitul anilor ’80. Deasupra lor strajuieste o veche fotografie cu Palatul Administrativ din Iasi, din care, in 1896, plecau liniile de telefonie publica spre Tatarasi, Sararie si Pacurari. Cele trei arcade de la intrarea in palat ma fac sa ma intreb unde era acea cladire. Statuia lui Stefan cel Mare calare pe cal ma lamureste insa, odata cu explicatia muzeografei Camelia Pralea: "Acela a fost darimat, iar pe locul lui, la inceputul secolului XX, a fost construit Palatul Culturii de acum".

5 răspunsuri:
| Corina a răspuns:

Dorinta oamenilor de a comunica la mare distanta a fost un vis inca de la inceputurile istoriei. Iar pe masura ce omenirea a progresat, si mijloacele de comunicare au evoluat continuu: de la rotocoalele de fum ale indienilor, la gornistii secolului XIX; de la sunetele de toba din jungla africana, la scrisori trimise prin porumbei voiajori. Primul prototip de telefon a fost inventat in anul 1960, in Germania, de catre Johann Philipp Reis. Profesor la scoala de baieti din Friedrichsodorf, Reis si-a dedicat intreaga activitate cercetarilor stiintifice, realizarii unei "urechi mecanice"capabile sa capteze undele sonore si care, printr-un dispozitiv anume, sa le transforme in unde electrice. "Urechea mecanica"o data realizata corespondea cu acea parte in care vorbim. Tot Reiss a fost cel care a realizat si problema receptorului. El a construit un dispozitiv care reda glasul omului. Aparatul lui Reiss transmitea sunete muzicale cu ajutorul electricitatii. Astfel a luat nastere primul telefon. Valoarea telefonului, subestimata de societatea vremii sale, avea sa fie inteleasa abia in anul 1863. Creatorul telefonului se va stinge insa din viata la numai 40 de ani, fara sa fi avut ocazia de a se bucura de succesul inventiei sale. Reiss nu s-a gandit niciodata sa-si breveteze inventia. Primul sau telefon, lasat scolii din Friedrichsodorf, a fost daruit apoi Muzeului Postei Germen unde este pastrat si astazi.
Aparitia primului telefon modern este strans legata de numele lui Bell Graham, in 1876. Profesor la o scoala de surdo-muti Bell Graham si-a dedicat timpul, ani la rand gasirii unei metode care sa permita comunicarea intre bietii surdo-muti si celalalti. Direct interesat de tot ceea ce viza descoperirile cu auzul si cu functionarea "urechii Graham Bell"a luat constiinta de experintele lui Joham Reiss din Germania. Continuand cercetarile pentru perfectionarea telefonului inventat de Reiss si incredintat ca telefon obtinut functiona mult mai bine, el a solicitat un brevet de initiere in anul 1876. Telefonul a fost introdus in Germania la 12 noembrie 1877, servind mai intai serviciilor interioare ale Postei. In timpul, telefonului lui Bell se va raspandi in intereaga lume, apropiindu-i pe oameni, aflati la o oricat de mare departare unii de ceilalti.
http://translate.google.ro/....../translate
http://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_electricității

| dalila a răspuns:


Două mari descoperiri în domeniul luminii electrice au fost făcute de acelasi om, Sir Humphry Davy, care a demonstrat în 1801 lumina incandescntă şi a fabricat în 1807 primul arc electric din lume. A durat 30 de ani până când doi francezi, Messrs Deleuil si Archereau au instalat arc electric în Le Quai Conti si în Place de la Concorde, în Paris, cea ce a făcut ca cele două locaţii să devină primele din lume luminate cu lumină electrică.

Arcul de lumină nu era recomandat pentru locuinţe, asa că inventatorii au încercat să descopere o metodă pentru a lumina şi casele. James Bowman Lindsay din Scoţia a produs primul bec experimental în 1835, dupa alte 17 încercări ale altor inventatori. In timpul unei lecturi în Sunderland, Anglia, în 1879, Joseph Swan a of
erit o primă demonstraţie de iluminat cu bec.

Peste Atlantic, Thomas Edison (SUA) a investigat becul electric si a testat cu secces Modelul nr 9, în laboratorul său pe 21 octombrie 1879, la zece luni după demonstraţia lui Swan. Edison a produs primul bec viabil pentru a putea fi comercializat în 1880 cu câteva luni înaintea lui Swan, iar la scurt timp după aceea cei doi au început procedurile pentru a-şi patenta invenţia. În 1883 cei doi s-au alăturat formând astfel Edison and Swan United Electric Co.

Descoperirile ulterioare în domeniu au dus la apariţia tubului cu vapor de mercur in Anglia în 1901, tubului cu neon în Franţa 1910 şi a tubului fluorescent în Statele Unite ale Americii, în 1930.
Sursa imagine: blog.lib.umn.edu

Read more: http://articole.famouswhy.ro/aparitia_electricitatii/#ixzz1AwzoavBW.funda?

| Bloxx explică:

Scuze Corina... ce ai scris ma ajuta mult dar nu pot sa dau decat o singura fundita sad Sorry...

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aparitia