Diferenta dintre psihologie si literatura este aceeasi cu diferenta dintre limba engleza si agricultura. Mai exact, sunt doua lucruri complet diferite.
Spuneai acum cateva zile ca studiezi la o universitate...
Sunt curios ce universitate primeste studenti care pun genul asta de intrebari, si mai ales de ce nu s-a inchis inca.
LITERATÚRĂ, literaturi, s. f. 1. Artă sau creație artistică al cărei mijloc de exprimare este limba; beletristică. ◊ Literatura populară = literatură (1) anonimă, care, transmisă pe cale orală, devine, dintr-o operă individuală la origine, o creație colectivă. Literatură cultă = literatură (1) care aparține unor autori individuali cunoscuți ca atare și transmisă prin scris. ◊ Expr. (Peior.) A face literatură = a ocoli esențialul unei probleme prin artificii de exprimare.
PSIHOLOGÍE s. f. 1. Știință care se ocupă cu studiul psihicului (1), al legității proceselor psihice (cognitive, afective, voliționale) și al însușirilor psihice ale persoanei (caracter, temperament etc.).
Psihologia e o pseudoştiinţă, mai are mult de mâncat până să devină o ştiinţă. Experţii în domeniu nu reuşesc încă să aplice metoda ştiinţfică des şi corect. O fac chiar rar şi prost. Cele mai multe cercetări din domeniul respectiv nu dau pic de dovadă de obiectivism. De repetabilitate, falsificabilitate şi validitate nici nu mai vorbesc.
Literatura este o artă. Un mod de a exprima emoţii, trăiri, informaţii, ideal prin intermediul cuvintelor, propoziţiilor, frazelor.
"Psihologia (din limba greacă: ψυχή psyché = minte sau suma tuturor gandurilor si trăirilor, λόγος logos = știință) este știința exacta a minții si comportamentului uman."
Wiki pare sa te contrazica.
Dar, sunt de acord cu tine in aproape tot ce ai zis.
Sunt destui psihologi buni si care au rezultate, dar din pacate nu sunt pusi in lumina ci doar cei renumiti dar fara rezultate concrete.
"ştiinţă exactă" şi "mintea/comportamentul uman" nu au loc împreună în acceeaşi propoziţie.
Sunt de acord doar cu faptul că psihologia capătă sens ştiinţific în momentul în care colaborează cu un ansamblu de ştiinţe, formând neuroştiinţele.
De oameni cu rezultate relevante în domeniul minţii şi a comportamentului uman am auzit, am văzut, am cunoscut, am ascultat, am citit. Doar că nu erau niciodată psihologi. Unii din ei au studiat psihologia, dar majoritatea avea o altă specializare la bază (filosofia, biologia, chimia, matematica, informatica, medicina, ingineria).
User252426 întreabă: