De ce facultatea de " Ştiinţe politice " este considerată o facultate inutilă, de unde ies foarte mulţi şomeri cu diplomă de absolvenţi de " Ştiinţe politice ".
Nu e o facultate inutila, pentru ca nu exista asa ceva, doar ca sta
foarte prost la capitolul angajabilitate.
Daca o iei pe gandirea americana atunci valoarea unei specializari este data de masura in care se traduce in venituri o data ce ai obtinut diploma dar mie imi pare ca gandirea asta de tip tranzactional ignora beneficiile personale dobandite o data cu acele informatii.
Daca vrei sa iti dai seama de ce sta prost la capitolul angajabilitate, fa un calcul simplu. Sa zicem ca sunt cam 100/locuri pe an disponibila pentru stiinte politice la fiecare din universitatile mai mari din tara. Asta inseamna cate 100 la Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta, Oradea, Timisoara, Craiova (fara sa pun universitatile mai mici)..deci ai 700 de studenti, din astia sa zicem ca doar 500 termina-> ca trebuie sa iti iese la pensie 500 de politicieni pe ani. Crezi ca se intampla asta?
Acum realitatea e ca ai probabil pe la 1000 de absolventi de stiinte politice anual. Cate joburi de politicieni/politologi crezi ca apare/an?
In primul rând, de ce mai există acestă facultate?
De ce mai exista facultatea de filosofie? De ce mai exista facultatea de publicitate?
Din 2 motive cam la fel de relevante.
1. Exista viitori studenti ca tine care vor si ei sa aiba o facultate, sa fie in randul lumii. Ceva usor la care nu trebuie sa stii matematica si la care nu trebuie sa iti rupi spatele. Universitatile profita de treaba asta si cresc artificial numarul de locuri la specializarile cautate pentru profit.
2. Universitatile au datoria de a conserva si transmite mai departe cunostintele adunate de umanitate de-a lungul timpului. Da poate filosofii nu mai sunt la fel de cautati ca in trecut dar asta nu inseamna ca o sa aruncam pe geam 2000 de ani de filosofie.
Multe job-uri cer sa ai o diploma de studii superioare, chiar daca nu specifica sa fie dintr-un anumit domeniu. Deci facultatea de stiinte politice nu e chiar inutila. E bine sa ai acolo o diploma.
Nu exista sa nu te poti angaja nicaieri, astea sunt exagerari. Aia cu 10 clase cum isi gasesc de munca si cei cu facultate nu isi gasesc, serios acum
"Nu exista sa nu te poti angaja nicaieri, astea sunt exagerari"
Nu e așa simplu! Sunt destui cu studii superioare, care au absolvit o anumita specializare si nu isi gasesc de lucru in domeniu, decat daca se reprofileaza, ori lucreaza ca vanzator sau distribuitor de pliante
"Aia cu 10 clase cum isi gasesc de munca si cei cu facultate nu isi gasesc, serios acum "
Cei cu zece clase, isi gasesc cu usurinta un job, daca vor, pentru că nici macar nu au asteptari prea mari, fiindca sunt conștienti că nu le permit studiile. Insa, absolventii de studii superioare, care si-au tocit coatele inca 4 ani + altii de studii aprofundate sau master etc, au anumite pretentii. Mi se pare normal.
Ce zici tu, e ca si cand ai spune, ca pot munci cot la cot cu ceilalti de zece clase, in constructii, adică, unul tine găletușa și celălalt dă cu bidineaua.
"absolvenţii facultăţiilor de " Ştiinţe politice " devin şomeri cu diplomă, adică ei nu se pot angaja nicăieri."
Facultatea aia nu e una vocationala, care sa te invete o meserie concreta. Logic ca e mai greu sa te angajezi IN acel domeniu. Dar nu inseamna ca nu te poti angaja nicaieri.
Nu zice nimeni sa dai cu bidineaua, dar unii au pretentii prea mari dupa 3 ani de frecat menta, pardon, tocit coatele, la o facultate atat "dificila" precum stiinte politice...
Poti munci cot la cot cu ceilalti cu 10 clase, nu iti interzice nimeni.
Ca nu vrei e alta treaba, dar nu spune ca nu poti daca poti.
În general, menta se freacă la facultatile particulare, unde dai banu' si treci anul'. Absolvenții acestora își merită soarta. Uitasem de ele. Mă referam la cei care intră la stat, cu examen de admitere, unde e concurenta foarte mare pe un loc, unde nu se intră pe baza mediei de la bacalaureat.
In rest, ține de fiecare cât se respectă.
Da, poti munci cot la cot cu cei de zece clase, dar ca... șef al lor
Si eu cunosc persoane care n-au reusit nimic cu facultatea asta. Cred ca cei care sunt implicati in politica ar trebui sa urmeze aceasta facultate, pentru ca in cadrul ei se invata despre relații internaționale, economie politică, metodologie politică, administrație publică, lucruri care iti folosesc doar daca esti intr-o functie in care iti poti exercita cunostintele in domeniu. La noi in tara, majoritatea nu au astfel de studii si cred ca tocmai asta e problema, ocupa functii administrative persoane fara pregatire in asta, si acest aspect nu este nici criteriu de ocupare a acelor functii. Daca nu esti implicat politic si nu candidezi la nimic, e mai mult o facultate "de moft", care te imbogateste in cunonstinte sociale, dar nu iti e utila sa lucrezi undeva propriu zis.
anonim_4396 întreabă:
Adi1987 întreabă: